POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Den tyska historiska VM-elvan

Efter semestern är det dags att sätta igång med skrivandet igen, det lagom till VM-starten. Jag lyckades under min vecka pricka in ett mycket intressant inlägg från en annan bloggare på sidan, nämligen Hyllman, som hade skrivit om en historisk VM-elva. Jag tänker rakt av låna konceptet och göra en historiska elva för Tyskland.
Men innan jag sätter igång vill jag meddela att jag föddes år 1990. Det har spelats fem VM sedan jag föddes, varav tre av dessa återhar jag klara minnen från. Dessa VM är 2002, 2006 och 2010. Jag tycker personligen att det vore tråkigt att endast ha med spelare från dessa slutspel, som jag själv upplevt. Det skulle inte skapa en rättvis elva och antalet spelare att välja på är inte alltför många. Dessutom skulle jag gå miste om några giganter.
Därför kommer jag att ta med spelare från VM som jag själv inte har upplevt. Faktum är att jag kommer att ha med spelare från VM som inte ens mina föräldrar upplevde. Jag tar med dessa spelare för att jag har förstått, läst mig till och insett att dessa spelare faktiskt hör hemma i sådan hemma då de har satt en sådan prägel på tysk fotboll att det vore rent utav felaktigt att inte ha med dessa.
Jag ber att ha överseende med detta innan ni läser min lista. Jag ber också att ha överseende med eventuella stavfel, då jag skrev detta utan att ha tillgång till ordkorrigerare (om det nu heter så).

Målvakt: Oliver Kahn
I en värld av tyska målvakter med fäbless för psykotiska utfall så är Oliver Kahn den målvakt jag väljer att ställa i målet. Mycket på grund av den fantastiska VM-turnering Kahn gjorde år 2002 som gjorde att ett tidigt utdömt Tyskland tog sig hela vägen till ett VM-silver. Utan Kahn, som också blev utnämnd till turnerings bästa spelare, så hade det inte varit möjligt.
Libero: Franz Beckenbauer
En VM-elva utan “Der Kaiser” hade inte varit möjligt. Beckenbauer är med största sannolikhet den spelare som har personfierat rollen som libero i ett tyskt landslag. Med ett graciöst spelsätt, ett intelligent huvud och en tillbakadragen personlighet så var Beckenbauer den spelare som lyfte det tyska landslaget till ytterligare en nivå på egen hand.
Vänsterback: Paul Breitner
I sina tidigare dagar var Breitner en framstående anfallare, han avslutade som innermittfältare, men många kommer ihåg Breitner som en framgångsrik ytterback som var med och bärgade VM-guldet 1974. Med sitt svallande, lockiga hår och ett stort farfarsskägg så har Breitner gjort sig till en ikon för den tyska fotbollen. Breitner var dock framför allt en förbannat bra fotbollspelare.
Högerback: Philipp Lahm
Världens mest intelligenta fotbollspelare, enligt Pep Guardiola, förtjänar en plats i denna VM-elva. Lahm har alltid varit en trotjänare, en man att lita på som väldigt sällan gör bort sig utan gör den ena starka insatsen efter den andra. I landslaget höll han till en början till på vänsterkanten men hans fulla potential visade sig när han tog över som högerback.
Innermittfältare: Günter Netzer
Motpolen till Franz Beckenbauer, åtmistone personlighetsmässigt, var Günter Netzer under 70-talet. Han var charmig, syntes gärna i sällskap med vackra kvinnor och snygga bilar. Bakom denna fasad fanns också en fantastisk fotbollsspelare som sällan, speciellt i landslaget, fick den beröm han förtjänare för sin talang. Netzer var mannen som i dagens fotboll hade fungerat som den kreativt, tillbakadragne spelföraren. Mannen som kunde slå en pass på över femtio meter för att vända spelet. Given i mitt lag är han, just för att han i ett ögonblick kunde sätta igång ett anfall som ingen från början kunde se.
Innermittfältare: Matthias Sammer
Den i Östtyskland födde Sammer var en av alla dessa spelare talanger som få hade särskilt bra koll medan muren fanns. När muren sedan föll klev Sammer var en av de starkast lysande stjärnorna som dök upp från Östtyskland och han satte prägel på hela Tyskland. Kreativ, stark och med en vilja av stål så var Sammer en fantastisk fotbollsspelare som på 90-talet kom att även visa sig som starkast som libero. I mitt lag får han en plats på mittfältet, där han ofta höll till under sin karriär.
Högerytter: Helmut Rahn
Rahn var en spelaren som satte 3-2 mot Ungern i VM 1954 och med det förseglade en seger som ingen på förhand någonsin hade trott på. “Der Boss” som Rahn också kallades var en teknisk högerytter som vars största styrka låg i hans mentala styrka. Rahn kunde se det positiva, även när det som såg värst ut och kunde i pressade stunder ta väldigt lätt på allvaret. Med sin vassa vänsterfot och en bländande teknik var Rahn ett ständigt hot mot motståndarnas defensiv och självklart ska mannen som skapade “undret i Bern” vara med i laget.
Offensiv mittfältare: Fritz Walter
En av de bästa fotbollsspelare som någonsin har burit det tyska landslagets tröja är given i laget. Fritz Walter, vars namn präglar hans Kaiserslauterns arenanamn, var en fotbollsspelare med utomordentliga kvalitéer. Han var före sin tid med en enorm begåvning inom fotbollen. En begåvning som gjorde honom till den störst lysande stjärnan inom tysk fotboll fram tills det att Franz Beckenbauer kom fram. Men Fritz Walter är fortfarande en av Tysklands viktigaste och bästa fotbollsspelare genom tiderna. En kreatör som hade det lilla extra som är pricken över i:et i min offensiv.
Vänsterytter: Fritz Szepan
På denna position blev det bra mycket svårare för mig att välja en spelare. Jag hade mina tankar på att välja Marco Reus men eftersom att han aldrig spelat en enda VM-match så kändes det fel. Därför föll mitt val Szepan, en man som var den store stjärnan under mellankrigstiden och som har omnämnts som den tidens Franz Beckenbauer. För den som känner till Szepan så var han snarare en anfallare än ett ytter, men med hans kreativitet och känsliga vänsterfot så förtjänar han en plats i denna elva. Szepan var dessutom en del av den klassiska “Breslau-Elf” som slog Danmark med 8-0 år 1937.
Anfallare: Uwe Seeler
Hamburglegendaren Uwe Seeler ska självklart vara med i denna elva. Seeler var en fantastisk anfallare som hade en förmåga att göra mål när det som mest behövdes. Känd för sina bicicletas så var Seeler en kraftfull anfallare som trots sin blygsamma längd, 168 centimenter, var en duktig huvudspelare.
Anfallare: Gerd Müller
“Der Bomber”, en annan kraftfull anfallare, bildar tillsammans med Seeler mitt anfallspar. Mannen med ett snitt på 1,10 mål per match är Tyskland nästbäste målskytt genom tiderna (efter en viss Miroslav Klose). En inte alltför märkvärdig fotbollsspelare sett till hans figur, men i straffområdet var Müller en man att lita på som alltid hade hittade nätet.
Tränare: Sepp Herberger
Mannen som levde fotboll. Som under många stor i bakgrunden och väntade på sin chans som förbundskapten och när han väl fick den avbröts jobbet av ett världskrig. Men han slutade inte för det, han lyckades ordna permissioner åt sina spelare så att de kunde komma i trygghet, åtminstone för stunden. Det var han som förde Tyskland till VM-guldet 1954, ett guld som fick ett land i skamvrån att äntligen att ha något att glädjas åt igen. Utan Herberger hade inte tysk fotboll varit den där idag, ett tecken om något på hans storhet.

Publicerad 2014-06-11 kl 17:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå