Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sex historiska minuter - sju historiska mål

Sex minuter – det var vad som avgjorde en match som på förhand skulle bli extremt jämn. Tyskland ”detroniserade”, för att använda den gamla videojuggen Bogic Popovics uttryck, hemmanationen Brasilien, på fotbollens hemmaplan, och säkrade med det VM-finalplatsen efter en 7-1-seger. Nu råder det inga tvivel om att Tyskland kommer att ha favoritskapet i VM-finalen.

Brasilien inledde starkast

Inför matchen hade jag, som många andra, väntat mig en jämn med ett Brasilien som troligtvis skulle äga mest boll och med hjälp av publikens stöd sätta rejält tryck på Tyskland. Precis så inledde också matchen. Brasilien såg ut att vara riktigt laddade, övertygade om sin egen styrka och pressade Tyskland direkt från start. Tyskarna hade svårt att få igång passningsspelet i den höga brasilianska pressen. Tyskland ville täppa till mitten och Brasilien gjorde precis som Frankrike – det vill säga sökte den långa diagonala bollen bakom tyskarnas ytterbackar där såväl Hulk som Oscar fick möjligheter men inte lyckades utnyttja dessa.

ANNONS

Betydelsen av fasta situationer

Det går inte att förvånas över det faktum att Tyskland tog ledningen efter just en fast situation. Tyskarna har tränat rejält på att förfina sina taktiska drag vid fasta situationer inför turneringen, något som Löw vid tidigare har valt att bortse från i många fall. Det har gett utdelning och därför kändes det nästan som ett tecken att det var på just en fast situation som Thomas Müller satte 1-0 bakom en chanslös Julio Cesar.

Sex historiska minuter

1-0-målet satte Tyskland som i trans. Brasilien tappade hela sin organisation och helt plötsligt vändes publikstödet från en fördel till en nackdel. Tyskland utnyttjade sitt momentum och tog tag i matchen, domderade spelet och satte tempot. 2-0 i 23:a minuten visade på hur förvirrat Brasilien var. Tyskland kunde enkelt passa igenom det oorganiserade brasilianska försvaret och Klose kunde sätta sin egen retur till 2-0. Målet, hans 16:e i VM-sammanhang, tog upp honom på plats 1 som meste målskytt i VM genom tiderna. Kloses mål följdes av en kavalkad av mål där Kroos stod för två och Khedira för ett. 5-0 efter 29 minuter var ett faktum. På sex historiska minuter hade Tyskland inte bara förödmjukat Brasilien, man hade också slagit ut på de knockout. Trots 60 minuter kvar av matchen så var det inte längre någon match, utan endast en eriksgata mot finalen för Tysklands del. Att eriksgatan sedan kröntes med ett 6- och ett 7-0-mål kändes som en petitess i sammanhanget.

ANNONS

Tyskland tillbaka till grunderna

Men innan matchen gick in på dötid så kunde man se några tendenser på att Löw hade gjort några små, taktiska korrigeringar. Det jag menar mest på är att ytterbackarna, främst Lahm, följde med i offensiven på ett sätt som inte har skett tidigare i turneringen. Lahm bjöd hela tiden på understöd till Thomas Müller på högerkanten vilket i sin tur gav Brasilien möjligheten till kontringar på just den kanten. Nu lyckades Brasilien inte med men möjligheten fanns. Känslan var dock att Löw ville satsa på ett snabbare Tyskland än vid tidigare matcher. Framför allt inriktad på klassisk tysk omställningsfotboll likt Bayern München (under Heyneckes) och Borussia Dortmund som skulle såra ett högt stående Brasilien, något som föll ut väl.

Özil visade lite av sina kvalitéer

Jag och många andra har varit kritiska mot Mesut Özils insatser under VM. Özil hade, till skillnad från många andra, inte alls kommit upp i nivå i sitt spel. Ofta hade han sett lite tagen ut av stundens allvar. Långsam, förvirrad och en aning nervös i sitt spel. Mot Brasilien klev den Özil många av oss känner igen fram. Det kanske var inte en av Özils absolut bästa insatser, men vi fick se en piggare Özil som var mer involverad i spelet och som stod för mer offensivt än vad han gjort tidigare under turneringen. Dessutom jobbade han hem på ett helt annat sätt än tidigare, vilket får ses som positivt. Men missen i slutet, vittnade om att han ännu inte har det absoluta självförtroendet som han har haft tidigare.

ANNONS

Tyskland klev fram

Jag skrev inför matchen att det fanns mer att ta av i Tyskland, aldrig hade jag trott att det fanns så mycket. Tyskland visade upp ett fantastiskt spel, tydliga riktlinjer med klara tankar som laget genomförde till punkt och pricka. Löw fick sitt Tyskland att spela precis så som han ville att de skulle spela. Frågan är nu om Tyskland kommer att kunna göra en liknande prestation i en final. Förväntningarna kommer att vara skyhöga på Tyskland som nu är favoriter till titeln efter att ha slagit ut värdnationen. Förhoppningsvis bärgar Tyskland sin första större titel sedan EM 1996 på söndag. Det är något som många tyskar har väntat på.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-07-08 kl 23:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto