Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Satsar Klopp på Ginter eller Subotic ikväll?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Champions League är återigen här. För Leverkusen är det tufft bortamöte i Ryssland mot Zenit, men där klubben har goda möjligheter att ta poäng. Samtidigt ställs Dortmund mot Galatasaray på Westfalenstadion, där Ruhrlaget kan säkra avancemang till slutspelet.

Leverkusen kan skaffa sig ett bra utgångsläge

Bayer Leverkusen har läge att skapa sig riktigt bra förutsättningar i för avancemang i från sin Champions League-grupp ikväll. Bortamatchen mot Zenit St. Petersburg är långt ifrån enkel, men tre poäng skulle betyda ett vasst utgångsläge inför de två avslutande gruppspelsmatcherna. Just nu leder Leverkusen gruppen med sex poäng, tätt följda av Monaco (5p) och Zenit (4p). Jumbon Benfica (1p) bör inte kunna ta sig ur sin knipa men är fortfarande med i matchen om dem skulle ta tre poäng ikväll samtidigt som Leverkusen och Zenit kryssar.

Tre poäng ikväll skulle betyda att Leverkusen har fyra poäng ner till det lag som är grupptrea och därmed skulle laget ”endast” behöva vinna en match till för att vara helt klara för slutspelet. Hade Leverkusen sköt sina kort rätt så hade man besegrat Monaco på bortaplan, då Leverkusen skapade massvis med lägen, sedan åkte på ett baklängesmål och förlorade. En vinst där hade betytt full pott och ett i princip klart avancemang.

ANNONS

Ryssarna borta blir ingen enkel uppgift. När lagen möttes för två veckor sedan var dock Leverkusen det klart bättre laget. Zenit skapade ingenting på BayArena. Försvarsmässigt var tyskarna nästintill fläckfria och det är något som Roger Schmidt kommer att vilja bygga vidare på.

En förlust ikväll skulle vara bekymmersam, men inte avgörande. Men Leverkusen hoppas nog minst på att få med sig en poäng, vilket skulle vara bra nog för att skapa sig ett fördelaktigt utgångsläge inför de två avslutande gruppspelsmatcherna.

Dortmund med goda möjligheter att gå vidare

Det andra tyska laget som kliver in i kvällens Champions League är Dortmund. Nedflyttningsplacerade (17:e plats i Bundesliga) Dortmund har i Champions League visat upp ett helt annat ansikte och har full pott efter tre matcher, samt en målskillnad på 9:0. En vinst ikväll mot Galatasaray hemma skulle betyda att Dortmund är klara för slutspel, något som självklart motiverar laget lite extra.

ANNONS

I Istanbul var det inget snack om att Dortmund var det vassare laget. Turkarna bjöd på alldeles för mycket ytor i defensiven, något som Dortmunds med sin snabba omställningar kunde utnyttja till fullo. Marco Reus och Pierre-Emerick Aubameyang hade lekstuga med det turkiska försvaret.

Då slutade matchen 4-0 och frågan är vad Prandelli ska hitta på för att hans Galatasaray inte ska gå ett liknande öde till mötes ikväll. Visserligen saknar Dortmund Mats Hummels i försvaret, ett rejält avbräck vilket syntes tydligt i helgens match mot Bayern München när han fick gå ut i halvtid. Ersättaren Neven Subotic vann endast 20% av sina närkamper, så frågan är om Klopp inte sätter hoppet till Matthias Ginter ikväll.

I vilket fall talar mycket för att Dortmund blir det första tyska laget att ta sig vidare till Champions League-slutspelet. Det skulle förvåna mig mycket om inte så blev fallet.

ANNONS

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-11-04 12:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto