Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mainz höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Mainz inledde hösten starkt och den nye tränaren Kasper Hjulmand fick en riktig drömstart och var bättre än både Jürgen Klopp och Thomas Tuchel sett till antal poäng i inledande matcher. Men mot slutet av hösten tappade Mainz formen rejält och gick från toppen till att ligga på en 12:e plats när halva serien hade spelats.

Höstens tre plus

Shinji Okazaki

Efter flytten från Stuttgart har Okazaki blommat ut till en av Bundesligas målfarligaste anfallare. Hans snabbhet och explosivitet är ett giftigt vapen i Mainz spel och utnyttjas i kontringsspelet. Utan honom hade Mainz legat på klart färre mål och det är inte konstigt att han jagas av flertalet utländska klubbar. Frågan är hur länge japanen blir kvar i Mainz, för han är beredd på större uppgifter.

ANNONS

Höststarten

Åtta rakar omgångar gick Mainz utan förlust och då låg man fyra i tabellen. Med tre segrar och fem oavgjorda hade Mainz överraskat, speciellt med tanken på att Mainz åkte ur kvar i Europa League innan Bundesligasäsongen dragit igång. Men i inledningen visade Mainz på självförtroende och bra spel som var vägvinnande, vilket klubben bör bygga vidare på för att komma igång under våren.

Passningsspelet

En av de stora punkterna som danske Hjulmand pratade om inför säsongen var passningsspelet. Han ville ha ett tryggt och tempofyllt passningsspel som skulle vara en av de viktigaste pelarna i Mainz fundament. Och passningsspelet har varit övertygande. Mainz är av Bundesligas passningssäkraste lag och har lagt en imponerande grund för framtiden.

Höstens tre minus

Målskyttet

Utöver den redan hyllade Shinji Okazaki har målskyttet i Mainz varit under all kritik. Japanen har stått för åtta av klubebns 19 mål under hösten. Snittet ligger på drygt ett mål per match för Mainz vilket är en alldeles för låg siffra för ett lag som vill sluta på den övre halvan av tabellen. Det behövs fler än Okazaki som kan sätta ett par bollar framåt under våren.

ANNONS

Höstavslutningen

Om det var ros fram till och med omgång åtta så finns det bra mycket ris att ge från omgång nio. Inte en enda seger lyckades Mainz att kassera efter omgång åtta och tog endast fyra poäng på de sista nio matcherna. Ett uselt facit. Med det gick Mainz in i vintervilan och det finns en rejäl uppförsbacke att jobba utifrån under pausen.

Andra halvlek

Skillnaden mellan första 45 och andra 45 är slående i Mainz. Under första 45 har Mainz en målskillnad på 12:10 (+2), i andra halvlek är den 7:13 (-6). Mainz orkar inte hela vägen ut och blir lidande av det. Det har varit en av anledningarna till varför poängen inte har trillat in, ofta för att Mainz inte har haft energin att vända på situationen eller hålla fast i ett bra utgångsläge.

Om jag fick ge Mainz en julklapp skulle det vara…

…ett alternativ till Okazaki

ANNONS

Förra säsongen fanns en snabb, djupledslöpande anfallare i Okazaki och utöver det en storväxt, tuff anfallare i Choupo-Moting. Det fanns två olika alternativ, den här säsongen finns inte det och det märks då Mainz mer eller mindre endast har en typ av anfallare. Jag hade gärna sett att Mainz hade haft en storväxt anfallare, så Mainz hade kunnat förändra matchbilden mer än vad man kan just nu.

Publicerad 2015-01-14 12:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto