Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hjulmand får lämna Mainz - Schmidt kommer in

Twitter: @atnilsson

Det blir inte mer än drygt åtta månader för danske Kasper Hjulmand vid rodret i Mainz. Tränaren gick samma öde till mötes som Ståle Solbakken gjorde under sin tid i Köln och får lämna i förtid. För första gången på flera år handlar Mainz i någon sorts panik.

När den danske tränaren Kasper Hjulmand klev in på posten som tränare i Mainz i somras hade han mycket att nå upp till. Hans företrädare på jobbet var Thomas Tuchel – som bestämt sig för att lämna trots att han hade kontrakt även den här säsongen – och innan dess var det Jürgen Klopp som hade innehaft tränarrollen.

ANNONS

Trots att det varit stora namn som tidigare varit tränare i Mainz verkade inte Hjulmand det minsta brydd över det faktumet. Dansken kom in med energi och en tydlig filosofi som han ville arbeta utifrån i sitt nya lag. Målet var att utveckla unga spelare och att arbeta utifrån en väldigt liten budget.

Mainz valde Hjulmand utifrån just dessa kunskaper. Sportchefen Christian Heidel ville ha in en tränare som likt Klopp och Tuchel hade en tydlig filosofi och ett tydligt mål med sin fotboll. Valet av Hjulmand var oväntat men i mångas ögon logiskt. Dessutom blev det klart tidigt vilket gjorde att båda parterna hade gott om tid för att förberedda sig på en gemensam framtid.

Det började dock skakigt för Hjulmand och Mainz som inte hittade rätt i Europa League utan åkte ut omedelbart i kvalomgången. I ligan startade det dock klart bättre där Hjulmand hade en bättre start än vad både Klopp och Tuchel hade haft.

ANNONS

Mot slutet av hösten tappade dock Mainz och resultaten var inte i närheten av lika starka som under inledningen. Trots det verkade det inte finnas några tvivel på att Hjulmand var rätt man att leda Mainz vidare under våren.

Men efter fyra matcher på våren (en vinst, en oavgjord och två förluster) är Hjulmands tid alltså över i Bundesliga. Det började bra med en rejäl skalp mot Paderborn (5-0), följdes upp med ett godkänt resultat mot Hannover (1-1), en svidande förlust hemma mot Hertha Berlin (0-2) och en förlust senast mot Dortmund (2-4).

För mig var resultaten i sig inte tillräckligt dåliga för att Hjulmand skulle få sparken så fort och jag blev överraskad när ryktena började att cirkulera kring det. Under våren är det egentligen bara resultatet mot Hertha Berlin som var en negativ överraskning, i övrigt tycker jag inte det har funnits något som skulle leda till att Hjulmand skulle få sparken.

ANNONS

Frågan är vad som egentligen fick poletten att trilla över. Kanske gav Hjulmand inte intrycket av att han skulle klara av en tänkbar bottenstriden. Kanske var det helt enkelt så att hans förtroende var förbrukat hos ledning och spelare. Just som jag skriver detta finns det inga tydliga tecken på var det har gått fel och vad som är den egentliga anledningen till att Hjulmand får gå.

Nu kliver U23-tränaren Martin Schmidt in. En intern lösning likt Klopp och Tuchel. Det finns egentligen inte mycket att säga om Schmidt mer än att han tränat ett lag som ligger i botten av 3. Liga, som spelare har han inga större meriter. I somras gjorde han klart sin tränarutbildning men sa själv i en intervju för några månader sedan att han inte var redo att ta över laget då han inte hade varit tränare på professionell nivå.

ANNONS

Nu blir det alltså ett snabbt lyft upp i rang för Schmidt som ska leda Mainz till säker mark. Sett till spelarmaterialet är jag övertygad om att laget bör klara det. Det är dock klart att med en orutinerad tränare och obalans resultatmässigt så kan det gå utför, men jag tror att Mainz kommer att klara sig kvar då det finns flera lag som både på pappret och spelmässigt är sämre än Mainz.

Publicerad 2015-02-17 kl 10:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto