POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bayern mot Barcelona - Guardiola 2.0 mot Guardiola 1.0

Twitter: @atnilsson

Det blir ett kärt återseende för Pep Guardiola och Thiago som ställs mot sin gamla klubb, Barcelona. Katalanerna kommer att bli en tuff nöt att knäcka för Bayern. Klart är att det blir två mycket intressanta matcher mellan giganterna.

Redan inför lottningen var det klart att det skulle bli tufft motstånd, något som jag skrev om igår. Det blev kanske tuffast möjliga motstånd i form av Barcelona som Bayern ställs mot i två möten i maj.

Texterna om Guardiola kommer att avlöpa varandra. Alla kommer att vilja skriva om det och vi kommer att få läsa alla sorters analyser. Det är inte konstigt i sig, men jag är övertygad om att vi kommer att kräkas över den uppmärksamhet Guardiola kommer att få.

Guardiolas 1.0 ställs mot Guardiolas 2.0.

Frågan är om det verkligen är så längre. Ryggraden från Guardiolas Barcelona finns kvar i spelare som Pique, Busquets, Xavi, Iniesta och Messi. Samtidigt har Luis Enrique helt klart satt sin prägel på laget och det med en hel del fingerspitzengefühl. Barcelona må vara Guardiolas skapelse, men det är inte samma lag som Guardiola lämnade bakom sig för ett par år sedan.

I tyska medier skrivs det om hur spanjorerna har tacklat situationen. Att spelarna i Barcelona hade önskat sig Bayern på grund av Guardiolas önskan att spela offensiv fotboll. Just Guardiolas forna spelare pekas ut som de som önskat sig Bayern. Huruvida det är sant eller ej, är något jag inte har någon aning om, men jag kan förstå argumenten.

Samtidigt är Guardiola en mångsidigare tränare idag än vad han var i Barcelona. Ja, Bayern gillar att hålla i bollen och styra spelet. Bayern gillar att låta bollen rulla igenom lagdelarna och vänta på sitt läge, likt en orm som attackerar sitt byte.

Men Guardiola har utvecklats.

Om vi tänker tillbaka på mötet med Borussia Dortmund för några veckor sedan får vi en annan bild av Guardiola. Då ställde Bayern upp med en klart defensivare uppställning än vanligt och spelade en defensivare fotboll. Bayern backade hem, försökte att kontra ut Dortmund och lyckades också med det när Robert Lewandowski gjordes matchen enda mål.

Det enda tyskarna pratade om efter matchen var: är detta den nya, pragmatiska Guardiola? För spanjoren hade ställt upp med en försvarsmur som Dortmund inte lyckades forcera. Bayern spelade för första gången sedan Guardiolas intåg en defensivt inställning fotboll men fokus på att hålla nollan. Guardiola visade att han är mer än bara bollinnehav.

Senast mot Porto hade Guardiola också en helt ny tanke. Han satte Lahm som högerytter, valde att ställa upp med en 4-4-2-uppställning och den visade sig vara perfekt för uppgiften. Porto blev överkörda första 45, sedan slappnade Bayern av och lät portugiserna överta taktpinnen i andra halvlek – under Bayerns kontroll så klart.. Det var inte vad Guardiola brukar göra, men denna gång gjorde han det.

Känslan är att Guardiola är mer flexibel och mer pragmatisk i år än vad han var under sitt första år i Bayern. Det kommer att han få nytta av mot Barcelona. För inte kan Guardiola förvänta sig att Bayern åker till Spanien för att styra matchen på bortaplan? Eller kan han det? Vem vet vad Guardiola tänker i sitt huvud. Det verkar finnas en oas av tankar, en oändlig tankebana som aldrig tar slut.

Guardiola vet hur han ska förbereda sitt lag på uppgiften och har lärt sig av förlusten i förra årets semifinal mot Real Madrid. Den förlusten kommer att betyda mycket när Guardiola finjusterar inför matcherna mot Barcelona.

Tyskarna bedömer chanserna till 50:50. Med två friska yttrar tillbaka i Arjen Robben och Franck Ribéry (fortfarande tveksam), en mittback i Mehdi Benatia och en mittfältare i David Alaba ser Bayern klart slagkraftigare ut. Det ger dessutom Guardiola fler taktiska möjligheter.

Vi har två mycket intressanta matcher att se fram emot. Frågan är om det blir Guardiola som fäller sin gamla klubb eller om det blir hans gamla klubb som fäller honom.

Publicerad 2015-04-25 kl 14:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå