POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hamburg klarade sig - behöver långsiktighet för att undvika nästa bottenstrid

Twitter: @atnilsson

När Hamburg förra säsongen åkte till kvalreturen var utgångsläget allt utom bra. Då hade man i den inledande matchen spelat 0-0 mot ett Greuther Fürth som hade imponerat klart mer än Hamburg själva. Bundesligadinosaurien lyckades dock reda ut den situationen genom att spela 1-1 på bortaplan och därmed klara sig kvar genom bortamålsregeln.

I år såg situationen än sämre ut för Hamburg när de åkte till kvalreturen. Karlsruhe hade fått med sig 1-1 från matchen på Imtech Arena och 2. Bundesliga-laget hade därmed ett viktigt bortamål att tillgodoräkna sig. med andra ord var Hamburg tvungna att göra mål för att säkra Bundesligakontraktet.

När Reinhold Yabo satte 1-0 för Karlsruhe i den 78:e minuten såg det än mörkare ut för Hamburg. Karlsruhespelarna och framför allt supportrarna firade och var mentalt i Bundesliga när bollen hade rullat i nät. Men Karlsruhes mål blev startskottet på en historisk upphämtning av en klubb som ännu aldrig åkt ur Bundesliga.

Hamburg pressade på för kvittering och fick en tveksam frispark i den 90:e minuten. Jag, och säkerligen många andra, trodde nog att lagkaptenen Rafael van der Vaart skulle kliva fram med sin vänsterfot och lyfta in den. Istället blev det Marcelo Diaz. Vintervärvningen från Basel som har fått delar av våren spolierad av skador gick fram och smekte in kvitteringen i den 91:a minuten. Helt iskallt.

Diaz första mål i Hamburgtröjan kom när det behövdes som mest och han klev fram istället för en, ja, ikon som van der Vaart. Det var lite talande för van der Vaarts sista match att han inte riktigt klev fram. För holländaren är inte den spelaren han en gång var. Våren har varit tuff och van der Vaart kommer att lämna klubben till sommaren.

Argumenten kring huruvida det var en korrekt dömd frispark eller ej var många. På Twitter var massvis med människor involverade i diskussionen. Det kanske sämsta argumentet, som ovanligt många tog till, var att Hamburg någonstans hade förtjänat den med tanke på hur många chanser de hade haft att kvittera. Jo, okej, Hamburg kanske redan borde ha gjort mål men de hade ju ännu inte lyckats. De hade bränt alla lägen fram tills dess. Hur kan man då vara förtjänta av en frispark?

Oavsett vad man tycker om den tilldömda frisparken ska man inte förringa den nervkontroll Diaz hade. Han visste hur mycket det gällde och det är inte heller alltid lätt när en frispark slås precis utanför straffområdeslinjen. Avståndet till målet är kort, bollen måste över muren för att snabbt dyka ned. Precis det lyckades Diaz med. Drygt 52 år av Bundesligaspel hade kommit till detta skede och Diaz skrev in sig i historieböckerna.

Men än var kampen inte över. Kvitteringen ledde till en förlängning där Hamburg, med enormt självförtroende i ryggen, kontrollerade tillställningen. Det förlösande och avgörande 2-1 kom av Nicolai Müller. En spelare som har presterat långt under sin förmåga under hela säsongen. Återigen hade Hamburg räddat sig kvar med minsta möjliga marginal och Bundesligadinosaurien lever än. Klockan på Imtech Arena (från och med 1 juli: ”Volksparkstadion”) fortsätter att ticka, maskoten behöver inte bytas ut. ”Der Dino lebt!”

Jag kan tycka att Hamburg tappade lite av sin värdighet i slutet, de visade att de var rätt dåliga förlorare när Rouwen Hennings (fostrad i Hamburg, idag i Karlsruhe) missade en straff i slutsekunderna. Flera Hamburgspelare klev fram och skrek honom i ansiktet. Hånade honom för missen. Klart, jag kan inte svära på vad han gjorde under matchen. Kanske hade han rört upp känslorna hos vissa Hamburgspelare. Men när man är sekunder från att säkra kontraktet, som Hamburgspelarna var vid tillfället, hade man kunnat undanhålla sig sådana scener.

Hamburgs kommande säsong i Bundesliga, den 53:e i följd, kommer att bli av. Men för Hamburgs del har jobbet inte ens börjat. Många spelare ser ut att lämna. Utöver Rafael van der Vaart försvinner troligen Marcell Jansen och Heiko Westermann och det är bara början på listan. För Hamburgs del är det säkerligen bra att man blir av med spelare som sitter på tunga löner som hindrar klubben från att locka nya spelare till klubben.

Satsningen som gjordes förra sommaren lyckades inte. Tränaren Bruno Labbadia – som ska hyllas för hans insats i klubben under de senaste veckorna – och sportchefen Peter Knäbel måste sätta sig ned och verkligen se över vilka spelare som ska vara kvar och vilka som får gå. Dessutom måste man ha en rejäl fingertoppskänsla när det kommer till nyförvärv. För Hamburgs del har det alltför ofta visat sig att pengarna man lagt på spelarna inte har betalat sig tillbaka i längden.

Hamburg behöver börja om från början. Siktet ska inte, likt den här säsongen, sättas för högt genom att sikta på den övre halvan. Istället bör man ställa in sig på att undvika nedflyttning och hamna på en trygg placering något nedanför mitten av tabellen (mellan plats 10-14). Det är långsiktighet det handlar om, något som har varit en bristvara i Hamburg under de senaste säsongerna. Nu behövs det. För om man inte börjar se långsiktigt på saker och ting, så kommer Hamburg återigen att befinna sig i botten av tabellen när nästa säsong summeras. Och det är inte värdigt en klubb av Hamburgs dignitet.

Publicerad 2015-06-02 kl 15:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto