POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tuchel vill göra Dortmund flexiblare

Twitter: @atnilsson

Inför över 100 journalister gjorde Thomas Tuchel sin första presskonferens som tränare för Dortmund. Den tidigare Mainztränaren såg magrare ut än när han för ett år sedan lämnade Bundesliga, men gnistan hos Dortmunds nye tränare är starkare än någonsin.

Det är inte en enkel uppgift att efterträda Jürgen Klopp i Dortmund. Jag skulle påstå att det kanske är den svåraste uppgiften någon klubblagstränare inom tysk fotboll har fått under de senaste tio åren. Flera skulle nog påstå att Guardiola hade det oerhört svårt när han efterträdde Jupp Heynckes, vilket är sant, men Guardiola kom till ett serverat bord och behövde egentligen bara leverera resultat.

För Thomas Tuchel handlar det inte bara om att leverera resultat. Det handlar också att ersätta en ikon som har satt en prägel på en klubb som få andra tränare har gjort inom den tyska fotbollen. Klopps karisma är oersättlig, något Tuchel är medveten om även om han gjorde ett mycket positivt och trevligt intryck under sitt första framträdande i klubben. Inte som om han på något sätt försökte efterapa Klopps karisma, men klart var att Tuchel hade bestämt sig för att ge ett väldigt sympatiskt intryck.

Klopps resultat har varit fantastiska under hans år, men hans sista säsong blev ingen sportslig framgång av stora mått. Det är där Tuchel snabbt kan röja undan alla tvivel på att han inte skulle vara rätt ersättare genom att leda Dortmund till en kommande säsong som blir bättre än den som varit. Något Tuchel siktar på att göra och var något som han framförde väldigt tydligt på presskonferensen.

Tuchel placerade Dortmund som femma i Tyskland just nu. Bayern, Wolfsburg, Mönchengladbach och Leverkusen är framför, men där bakom ligger Dortmund och vill ta sig upp igen. Truppen berättade Tuchel att han var nöjd med, att han ville behålla stommen och vidareutveckla mycket av det redan som finns. Jag kan tänka mig att Matthias Ginter, den unge talangen som inte hade någon bra debutsäsong i Dortmund, är en sådan spelare som Tuchel har i åtanke att lyfta fram till kommande säsong.

Nyförvärv ville Dortmund inte uttala sig om men enligt den tyska sporttidningen Kicker är klubben nära Freiburgs målvakt Roman Bürki. Den schweiziske målvakten hade näst bäst snitt av alla målvakter under säsongen, enligt tidningen, och jag tror att han skulle tillföra en ny trygghet till lagets försvar. Roman Weidenfeller ser ut att lämna och Mitchell Langerak håller enligt mig inte tillräckligt med klass för en klubb av Dortmunds dignitet för att bli förstemålvakt. Sedan tidigare är Julian Weigl (1860 München) och Gonzalo Castro (Bayer 04 Leverkusen) redan klara.

Rent taktiskt tryckte Tuchel på en specifik sak som han ville utveckla. Dortmund skulle inte vara lika beräkneliga som tidigare. Tuchel talade sig varm om att ge hans spelare flera olika alternativ till spelsätt och att Dortmund skulle vara flexiblare rent taktiskt. Något han, utan att peka ut något eller någon specifikt, menade på var ett av Dortmunds problem under Klopps sista säsong.

Och det är inte särskilt förvånande att Tuchel kommer att gå åt det hållet. Redan under tiden i Mainz framstod det tydligt att Tuchel är en taktiker ut i fingerspetsarna som anpassar sig väl efter motståndarna men som också ger sitt lag möjlighet att anpassa sig efter situationer i matcher. Mainz kunde, trots begränsade resurser, på det sättet nå högt upp i tabellen och kunde också välja olika sätt att bemöta olika matchbilder.

I Dortmund kommer Tuchel ha tillgång till en bredare trupp och en kvalitativt starkare trupp med rejäl spetskompetens. Det är något Tuchel kommer att dra nytta av sina taktiska möjligheter och därför blir det mycket intressant att se vad han kan komma på med sitt nya spelarmaterial. Troligen får vi se ett väldigt flexibelt Dortmund som kommer att bli klart mer oförutsägbara för motståndarna.

Vad Tuchel dock menade på, vilket han var väldigt noggrann med att understryka, var att det kommer ta tid för Dortmund och spelarna att anpassa sig till hans metoder. Dessutom verkade han inte helt nöjd med att Dortmund tidigt skulle behöva spela viktiga kvalmatcher i Europa League, för enligt Tuchel själv kommer det säkerligen ta flera veckor in på säsongen innan hans system har satt sig.

I slutändan var det dock en mycket positiv och avslappnad Tuchel som mötte ett stort mediauppbåd. Han pratade om hur mycket han hade saknat fotbollen, att få ha fotbollen i sin vardag igen. Han var förberedd på vad som skulle komma och verkade väldigt harmonisk oavsett vilken fråga som ställdes. För att vara ett första intryck får man säga att det var riktigt gott. Och om man ska ta med sig ett citat från presskonferens är det att ”Dortmund kan vinna alla turneringar man medverkar i”. Ärmarna är uppkavlade och Tuchel är redo. Det blir spännande att se vad det mynnar ut i.

Publicerad 2015-06-04 kl 15:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto