POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tyskland åker till U21-EM för att vinna

Twitter: @atnilsson

Ikväll, klockan 20.45 (kanal 12), spelar Tyskland sin första match i U21-EM i Tjeckien. Turneringen har haft högt prioritet hos tyskarna som åker till Tjeckien för att bärga guldet, precis som man gjorde 2009 i Sverige.

När Jogi Löw skulle ta ut sin landslagstrupp till EM-kvalet mot Gibraltar fick han bortse från ett antal spelare. Efter samtal med U21-förbundskaptenen Horst Hrubesch hade de två ledarna kommit fram till att Löw i sin uttagning – i möjlig mån – skulle undvika att välja spelare som Hrubesch ville ha med sig till Tjeckien, för Hrubesch ville ha med sig bästa möjliga manskap och kunna sätta igång med förberedelserna tidigt.

Löw, som självklart ville ha med några nya fräscha namn till den enkla landskampen mot Gibraltar, förstod argumenten och valde att inte ta med spelare som till exempel Kevin Volland, Marc-André ter Stegen och Johannes Geis som alla tre hade kunnat vara alternativ för Löw. Istället valde den tyske förbundskaptenen att satsa på säkra kort som redan var etablerade i landslaget, trots många spelares långa och utmattande säsong bakom sig.

För Horst Hrubesch var det en dröm. Han fick tillgång till en flora av kvalitetsspelare och dessutom kunde han sätta igång med förberedelserna tidigt. I en så pass intensiv och kort turnering som U21-EM är kan enstaka dagar i förberedelserna göra skillnaden i slutändan. Att hitta en taktisk grund, en given startelva, givna ledare och se vilka som är formstarka är något som tar sin tid – en tid som Hrubesch har fått och därför har hittat.

Och Horst Hrubesch är en man som vet vad som krävs för att vinna U21-EM. 2009 hoppade han in som en interimslösning i U21-landslaget som stod utan tränare. Med en trupp som bestod av spelare som Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels och Mesut Özil förde Hrubsesch Tyskland till sin första U21-titel och blev tilldelad det tyska fotbollförbundets pris som årets tränare.

Den tidigare Hamburganfallaren Hrubesch återvände till U21-landslaget 2013 efter en period i det tyska U18-landslaget. Som ersättare till Rainer Adrion som misslyckats i två raka U21-mästerskap klev Hrubesch in och satte en tydlig agenda. Landslaget skulle till EM 2015 och det med en trupp som han fått arbetat med över en längre tid. Under Rainer Adrions som förbundskapten fick U21-landslaget ofta bygga om på nytt då många av talangerna togs över till Jogi Löws a-landslag, så skulle det inte vara under Hrubeschs ledning.

Och Hrubesch har haft den linjen hela vägen till årets mästerskap. Många av spelarna som är med i truppen har varit med sedan han tog över 2013. Trots ivriga försök att locka till exempel Kevin Volland och Marc-André ter Stegen till landslaget genom gästspel i träningslandskamper har Hrubesch stått fast vid att dessa spelare ska vara tillgängliga till årets U21-mästerskap. Det har handlat om gästspel i a-landslaget, inte mer än så.

Truppen Hrubesch har åkt till Tjeckien med är riktigt stark. På målvaktssidan återfinns två etablerade Bundesligamålvakter i Timo Horn (FC Köln) och Bernd Leno (Bayer 04 Leverkusen). Den tredje målvakten och ettan i U21-landslaget, Marc-André ter Stegen, har precis firat en framgångsrik i FC Barcelona med trippeln och en utvecklingskurva som har gått spikrakt uppåt (trots utebliven speltid i La Liga). Målvaktssidan är Tysklands främsta ska sägas.

I försvaret återfinns världsmästaren Matthias Ginter som har en dålig säsong i Dortmund bakom sig. Robin Knoche som har spelat i Wolfsburg mittlås under säsongen och Christian Günter som har haft en plats i Freiburgs backlinje i Bundesliga. Vidare finns Dominique Heintz som nyligen skrev på för FC Köln och Mönchengladbachs Julian Korb samt Hertha Berlins Nico Schulz. Mittbackarna håller hög nivå, men ett frågetecken återfinns på de båda ytterbackspositionerna och det är något Hrubesch måste adressera och ta tag i, för det är där motståndarna kan utnyttja bristen på kvalitet.

På mittfältet finns flertalet etablerade Bundesligaspelare i form av Maximilian Arnold (Wolfsburg), Leonardo Bittencourt (Hannover), Johannes Geis (Mainz), Yunus Malli (Mainz) Max Meyer (Schalke), Moritz Leitner (Stuttgart) och Felix Klaus (Freiburg). Lägg därtill Liverpools Emre Can, Mönchengladbachs Amin Younes och Hamburgs Kerem Demirbay som båda har varit utlånade till Kaiserslautern och Joshua Kimmich som Bayern München har värvat till kommande säsong. Mittfältet ser starkt ut och har en enorm bredd som Horst Hrubesch kommer att kunna utnyttja i form av rotation. Då saknas Leon Goretzka (Schalke, långtidsskadad) och Willi Orban (köpt av RB Leipzig och ska vara med i deras förberedelser) som hade gett ytterligare bredd till mittfältet.

Anfallssidan består av tre spelare i Serge Gnabry (Arsenal), Philip Hofmann (Kaiserslautern) och Kevin Volland (Hoffenheim) och är kanske den svagaste delen av laget. Lagkaptenen Kevin Volland kommer att vara given som spjutspets och har en bra säsong bakom sig i Bundesliga. Gnabry och Hofmann är inga dåliga spelare, men är inte på samma nivå som Volland och en skada på Hoffenheimanfallaren skulle träffa tyskarna hårt.

Om man ska jämföra med truppen i Sverige-EM 2009 är dagens trupp av något jämnare kvalitet än den som var med då. Samtidigt saknar den samma toppar som EM-truppen 2009 hade. Intrycket är att årets trupp har en större bredd, med färre spelare som är ”oersättbara” och vars skador skulle vara betydande förluster för resten av mästerskapet. Det är något som säkerligen tilltalar Hrubesch, även om han en aning saknar spelare med individuella kvaliteter för att avgöra jämna matcher.

Tyskland åker dock till Tjeckien fulla av självförtroende. Den på förhand jämna och oförutsägbara turneringen är en turnering som Tyskland verkligen vinna igen. En semifinalplats är ett måste (uttåg i gruppspelet vore ett fiasko) men många tyskar förväntar sig och hoppas på en plats i finalen. Chanserna har ökat avsevärt med tanke på förberedelserna och den givna stommen i laget och därför tror jag att Tyskland har goda chanser att nå hela vägen.

Publicerad 2015-06-17 kl 13:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto