Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Guardiolas ovissa framtid är ett problem för Bayern

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Pep Guardiola går in på sitt sista år på kontraktet som tränare för Bayern. Hans önskan att få föra laget till de stora titlarna är större än någonsin. Men hans ovilja att bekräfta sin framtid längre än till nästa sommar sätter stenar i vägen för honom – och för Bayern.

Det känns nästan surrealistiskt att Pep Guardiola nu inleder sin tredje säsong i Bayern. Jag minns fortfarande det som igår när ryktena om att han skulle ersätta Jupp Heynckes sipprade ut. Jag minns hans välbevakade presskonferens under sin första dag som tränare i klubben. Jag minns hur han besvarade frågorna på en nästan felfri tyska, trots att han knappt satt sina fötter i landet tidigare.

Det var två år sedan och mycket har hänt sedan dess. Pep Guardiola har utvecklat Bayern. Han har skapat en ny identitet, ett sätt att spela på som personifierar Bayern. När bollen rullar på Allianz Arenas gröna gräs kan även den blinde känna doften av Guardiolas fotbollsfilosofi. 15 passar, minst, sedan ska Bayern gå på anfall. Inte innan, för då har laget inte hittat rätt i positionerna.

ANNONS

De ansvariga i Bayern, främst Karl-Heinz ”Kalle” Rummigge och Matthias Sammer, har hyllat den spanske tränaren i vått och torrt. Det har inte handlat om att försvara honom, trots kritiken mot att han inte lyckats ”bättre” än vad han har gjort. Det främsta målet var att ta Bayern till en nivå där deras fotboll blir igenkänd och det har Guardiola lyckats med. Det andra målet var att vinna Bundesliga varje säsong, även det har Guardiola lyckats med.

Vad som har saknats är den där Champions League-titeln. Det har blivit två raka uttåg för Bayern i semifinalen av den prestigefyllda turneringen. Båda uttågen har kantats av rejäla taktiska missar som Guardiola har fått stå till svars för. Många hade förväntat sig att han skulle ha fört Bayern till åtminstone en final vid det här laget, men i ärlighetens namn har det inte varit särskilt nära.

ANNONS

Trots det har Bayern inte gjort någon hemlighet av att vilja förlänga med Guardiola. Den spanske tränaren uppfyller klubbens alla krav om en karismatisk tränare med en tydlig fotbollsidé. Hans passion för fotbollen är omöjlig att ifrågasätta och bland de anställda i klubben är han ytterst omtyckt. Det är inte för inte som flera långvariga anställda i Bayern har fått lämna klubben under spanjorens tid i klubben. Guardiolas ord väger tungt och de ansvariga litar på honom.

Men när en kontraktsförlängning har kommit på tal har Guardiola allt som oftast duckat ämnet med en iskall kyla. Han har inte visat några tendenser på att han kommer att förlänga eller att han kommer att lämna. Ryktesspridningen till trots har Guardiola mer eller mindre alltid påpekat att han har ett kontrakt och han kommer att sätta sig ned med klubben vid rätt tidpunkt.

ANNONS

I Barcelona var tidpunkten i september. I Bayern kommer den troligen vara i samma period.

I Marti Perarnaus bok ”Pep Confidential” skriver författaren om tränarens karriärplaner. Guardiola har kommit överens med sin familj om hans tränarkarriär på högsta nivå ska vara kort, men intensiv. Författaren skriver om tio år och om det stämmer betyder det att Guardiola planerar att jobba på högsta nivå i ytterligare tre säsonger efter hans nuvarande kontrakt löpt ut med Bayern.

Och Perarnau nämner att Guardiola hyser en dröm om att en dag få träna ett lag i England, i Premier League. Den spanske tränaren valde Bayern för att han kände sig övertygad om att förutsättningarna var perfekt för lämpade för honom. Guardiola imponerades av de ledande människorna i klubben, främst Uli Hoeneß som senare skulle komma att sitta i fängelsen för skattefusk men även Kalle. Men det står inget om någon tanke på fler än tre år, inte heller står det att det kommer att bli kortare än tre år.

ANNONS

Om man utgår ifrån vad som står i boken bör man vänta sig att Guardiola kommer att lämna klubben efter säsongen för att avsluta sin tränarkarriär i England. Det finns otaliga exempel på människor som har ändrat sig och gått tvärtemot vad denne har berättat för medierna eller sin familj. Det är inte omöjligt att Peps karriär varar i längre än tio säsonger, men det är omöjligt att han skulle gå miste om möjligheten att få jobba i England vågar jag nästan lova.

Problemet som då uppstår för Bayern är det att klubben inte riktigt vet hur de ska agera. För om Guardiola inte planerar att stanna efter den kommande säsongen finns det inte heller någon rimlig anledning till att utöka laget med nyförvärv efter Peps ideologi om han ändå inte planerar att fullfölja. Jag menar inte att det är onödigt, men det skulle te sig underligt att värva spelare som passar in på Peps filosofi för dyra pengar om han själv inte är där för att fullfölja utvecklingen. Istället kan klubben spara in pengarna och ge nästa tränare möjligheten att få välja vem som skulle passa hans idé.

ANNONS

Och Bayern besitter ett så pass bra lag redan nu att det inte finns särskilt många spelare att tillgå som faktiskt skulle förbättra situationen. Bayerns jakt på nyförvärv har i princip varit inriktad på de absolut största stjärnorna men eftersom att tyskarna inte vill betala de stora summorna för att locka de till sig så blir det en gordisk knut att knäcka. Angel Di Maria tycks vara huvudmålet just nu, Guardiola vill ha honom, men klubben är inte villiga att betala de 50 miljoner euro som Manchester United vill ha för om Pep inte kan bekräfta sin framtid i klubben längre än till nästa sommar så är det stora summor att lägga på en spelare.

Extra intressant var det att Guardiola på en presskonferens häromdagen sa att transferfrågor ”borde ställas till Sammer och Rummingge”. För den som kan sin Guardiola minns hans ”Thiago oder nichts” (”Thiago eller ingen”) i inledningen av sin karriär i Bayern. Det var ord och inga visor. Guardiola visste att han skulle jobba i klubben och för att genomföra sin mål behövde han Thiago. Hade det låtit likadant idag kring Di Maria om Guardiola hade vetat att han skulle jobba i ytterligare tre-fyra år framöver i Bayern? Sanningen lär vi få förr eller senare.

ANNONS

Jag har hela tiden sagt att Jürgen Klopp är det givna alternativet till att ersätta Guardiola. Klopp är ett stort och eftertraktat tränarnamn. Han är karismatisk. Nästan ett fenomen i den tyska fotbollen. För Bayern vore det ett säkert kort, ingen skulle vara förvånad om Klopp skulle hamna i klubben och ingen skulle heller kunna kritisera det.

Samtidigt vore det ett underligt steg av Bayern efter Guardiola. För Klopp står för den totala motsatsen till fotboll. Visserligen skulle Klopp säkerligen kunna bygga vidare på Guardiolas fotboll men ärligt talat är det inte den tyske tränarens idé av fotboll. Med andra ord skulle Bayern bryta sina egna ord om att vilja sätta en egen spelidentitet och själ om man anställde Klopp och Guardiolas eftermäle skulle vara…som bortblåst.

Perarnau skriver i boken att när Guardiola är orolig, nervös, saknar kontroll så kliar han sig själv frenetiskt på huvudet. Jag tror inte att han gör det nu. Men jag är rätt övertygad om att heter man Matthias Sammer eller Karl-Heinz Rummenigge så kliar man sig själv på hjässan ett antal gånger per dag.

ANNONS
Publicerad 2015-07-03 kl 15:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto