Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Emil Forsbergs Leipzig favoriter när 2. Bundesliga drar igång!

Twitter: @atnilsson

ANNONS

I kväll inleds 2. Bundesliga och med det kommer allas experttips. Klart är att ligan ser ut att bli oerhört jämn med flera lag som fortfarande hyser ett antal frågetecken som kommer att få svar först efter ett par omgångar. En sak som dock är säker är att RB Leipzig är storfavoriter till uppflyttning och det ska mycket till om vi inte får se Emil Forsberg i Bundesliga nästa säsong.

Redan förra säsongen förutspådde många att RB (RasenBallsport och inte Red Bull) Leipzig som nykomlingar omedelbart skulle ta klivet upp i Bundesliga. Trots ivriga investeringar och ett antal prestigefyllda värvningar var inte Leipzig den nykomling som blev flyttade. Istället blev det Darmstadt som hade ligans lägsta spelarbudget och endast hade spenderat 10 000 euro på nyförvärv i övergångskostnader.

Det var ett hårt slag för Leipzig även om klubben inte ville visa det utåt. Ambitionen var att nå Bundesliga och det syntes som tydligast när tränaren Alexander Zorniger fick lämna jobbet efter den första omgången av våren. Zorniger hade i media påtalat vikten av att inte vara beroende av en uppflyttning, utan att laget och klubben rent av kunde må bra av ytterligare en säsong i 2. Bundesliga.

ANNONS

För ledningen och sportchefen Ralf Rangnick var ett uttalande som inte stämde rätt med ambitionerna. Zorniger fick lämna (och tog under sommaren över i Stuttgart) och istället klev U23-tränaren Achim Beierlorzer in för resten av säsongen. Beierlorzer lyckades inte leda Leipzig till uppflyttning och att han inte hade någon framtid som huvudtränare var tidigt klart.

Jakten på ny tränare inleddes tidigt och huvudmålet var Thomas Tuchel. Men Tuchel visade tamt intresse för att leda ett lag i den tyska andradivisionen och avböjde. Andravalet var Hoffenheims Markus Gisdol (en tidigare assistent till Rangnick) och länge verkade det som om Gisdol skulle ta över. I slutändan skrev han dock på en förlängning med Hoffenheim och ryktena sipprade ut om att han ska ha tackat nej till Leipzig för att han var orolig för Rangnicks inflytande.

ANNONS

Nu är Beierlorzer assisterande tränare och Ralf Rangnick både sportchef och huvudtränare. Efter att de namnkunniga alternativen försvunnit bestämde sig Rangnick för att själv ta tag i taktpinnen, även om han tidigare uttalat sig om att hans tid som tränare är över. Efter att ha blivit utbränd under i sin Schalke rådde det tvivel om Rangnick någonsin skulle återvända till fotbollen i sin roll som sportchef för RB Salzburg och RB Leipzig har han tagit steg efter steg tillbaka till den tyska högstadivisionen.

Under vintern deklarerade Rangnick att han skulle lämna jobbet som sportchef för Salzburg för att lägga allt fokus på Leipzig. Troligen hade inte tänkt sig att några månader senare återigen skulle behöva utföra dubbla arbeten men Rangnick var medveten om att Leipzig behövde ett starkt tränarnamn för att locka till sig spelare.

ANNONS

De sedan tidigare värvade, men till Salzburg utlånade, spelarna Marcel Sabitzer och Massimo Bruno uttalade tidigt ett missnöje om att behöva spela i 2. Bundesliga. Men efter att Rangnick bestämt sig för att ta över vände det snabbt. Båda spelarna verkade helt plötsligt övertygade om möjligheterna i Tyskland, mycket tack vare Rangnicks dragningskraft.

Det är inte förvånande. Rangnick, fotbollsprofessorn som han kallas, är en av de mest välkända tränarna i Tyskland och var den man som förde Hoffenheim till Bundesliga genom intensivt och imponerande arbete. I Schalke tog han klubben till en Champions League-semifinal. Han har en gedigen meritlista av framgångar och har utvecklat många spelare som tagit steget upp till nästa nivå (Luiz Gustavo, Demba Ba med flera).

Inför årets säsong har Leipzig gjort sig av med 16 spelare och har lagt 15,7 miljoner euro på nyförvärv (vilket är mer än alla de andra 17 2. Bundesliga-lagen tillsammans). Bland nyförvärven finns talangen Davie Selke som slog igenom i Bremen förra säsongen och U21-landslagsmannen Willi Orban. De flesta nyförvärven är ärligt talat alldeles för bra för 2. Bundesliga.

ANNONS

Rangnick har själv sagt att en uppflyttning inte är ”ett måste”, men faktum är att det är det. Med de namnkunniga nyförvärven, han själv som tränare och Red Bulls ambition om att ha ett lag i Bundesliga finns det inget annat en uppflyttning att tala om. Allt annat vore en smärre chock, utan tvivel.

Även om vi har en oviss säsong av 2. Bundesliga att se fram emot är RB Leipzig den stora favoriten till uppflyttning. Om inte det sker vet jag inte hur Ralf Rangnick ska klara att hålla sig kvar i klubben, då han har fått allt serverat på silverfat.

Publicerad 2015-07-24 kl 09:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto