Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bayern starka, men Hamburg bjöd på det

Adam Nilssons Tysklandsblogg 2015-08-15 15:42

Twitter: @atnilsson

Bundesligapremiären klarades av under pompa och ståt. Bayern München vann väntat och bekräftade sin roll som huvudfavorit till ligatiteln. Hamburg förlorade stort och bekräftade att de fortfarande bara är i början av sin förändringsprocess.

Sedan 2002 spelas den första Bundesligamatchen varje säsong hos den regerande mästaren. Återigen stod Allianz Arena som åskådarplats och återigen var det Bayern München som segrade i premiären. Med andra ord var Bundesligapremiären precis som den så ofta har varit under de senaste säsongerna. Den stora skillnaden var dock resultatet. Bayern München har haft en tendens att inleda säsongerna svagt för att senare komma igång.

ANNONS

Igår hade dock tränaren Pep Guardiola och Bayern en poäng att bevisa. Efter förlusten mot Wolfsburg i den tyska supercupen var det många som höjde kritiska fingrar mot Bayern. Laget såg inte samspelt ut. Guardiola hade inte riktigt fått till spelet och det under försäsong då han hade haft tillgång till nästan alla sina spelare och utan sena ankomster på grund av landslagsspel.

Dessutom hade medierna under en längre tid irriterat Guardiola med frågor kring hans utgående kontrakt. Och ryktena om Mario Götze. Och ryktena om Thomas Müller. Något svar på huruvida han kommer att förlänga sitt kontrakt har ingen fått, men mycket talar för Guardiola igår inledde sin tredje och sista säsong i Bayern. Mario Götze blir kvar. Likaså Thomas Müller. Åtminstone om man får tro klubbens egen president Karl-Heinz Rummenigge.

ANNONS

Pressen på Guardiola och Bayern låg igår på att bevisa att alla dessa negativa skriverier inte hade påverkat laget och att förlusten mot Wolfsburg endast var ett litet snedsteg. En förlust hade betytt ytterligare negativa rubriker och även om Bayern är vana vid att hantera medierna i sådana situationer, är det sällan de behöver göra det tidigt under säsongerna.

Idag vaknade dock Bayern upp som segrare. Dessutom med en klar seger, 5-0, som hade överträffat de flesta av förväntningarna. Bayern såg ut att vara klart längre i sina förberedelser än i supercupfinalen mot Wolfsburg. Det fanns ett annat bett i stegen hos spelarna, tydligare taktiska direktiv som genomfördes och en synligt hungrig trupp som var ute efter ett bra resultat.

Med det sagt var det långt ifrån en fantastisk prestation av Bayern. Under den första halvleken hade man tydliga problem med att ta sig igenom ett Hamburg som likt de flesta motståndarlagen på Allianz Arena bestämt sig för att backa hem och satsa på omställningar. Den i efterhand så hyllade Douglas Costa var visserligen bra, men först i den andra halvleken när Bayern var i ledning med 2-0 och Hamburg öppnade sig likt havet vid Moses fötter.

ANNONS

Att Costa har potentialen att bli en nyckelspelare för Bayern råder inga tvivel om, har alla egenskaper som krävs. Men det syntes också tydligt att han är långt ifrån den spelare Guardiola vill ha i form av försvarsspel och att pressa motståndarna.

För Thomas Müller, vars knepiga relation till Guardiola har gett upphov till flyttryktena, var det en match som bara bekräftade de hyllningar som den spanske tränaren framförde på en presskonferens häromveckan. Müller var rörlig, gubben i lådan och Hamburg hade enormt svårt att få kontroll över hans rörelse på planen. Insatsen kröntes av två mål och om Guardiola bara kan kanalisera och integrerera Müllers okonventionella spelstil i tränarens taktiska tänk så kan Bayern ha hittat ett avgörande kort i jakten på titlar.

För Hamburgs del var det en insats som fortfarande lämna många frågor obesvarade. Med Olic, Lasogga, Diaz, Kacar och Müller på bänken lämnade Labbadia flera väntade startspelare utanför startelvan för att istället rikta in sig på en defensivare uppställning. Istället fick den unge, men fysiskt starke Gideon Jung chansen på mittfältet och bredvid honom spelade den taktiskt smarte Albin Ekdal som fick debutera i Hamburgtröjan i premiären.

ANNONS

Labbadias idé var inte originell, de flesta tränare som åker till Allianz Arena försöker att stänga spelet och kontra ut Bayern. Det är mer eller mindre det valet som finns kvar att välja på när man inte är tillhör de absoluta toppklubbarna i Europa och möter Bayern borta. Man överger tanken på att hålla bollen, bygga upp anfallsspelen och hoppas på tillfälligheter och att inte släppa in några mål.

Med lite tur hade den taktiken kunnat fungera. Hamburg stängde alla luckor de kunde men problemet var att de inte lyckades etablera något anfallsspel alls. Omedelbart när Hamburg fick tag i bollen saknades det spelalternativ vilket gjorde att man nästan lika omedelbart blev av med bollen. Albin Ekdal och hans lagkamrater fick mest rikta in sig på att täcka ytor och jaga boll, vilket få lag klarar av att göra mot Bayern i 90 minuter utan att åka på ett par baklängesmål.

ANNONS

En förlust var väntad, men det som skapar oro är hur den kom till. För fram till att Lewandowski gjorde 2-0 för Bayern i den 54:e minuten så hade Hamburg någonstans kontroll, inte över Bayern men över sitt egna spel. Efter Lewandowskis mål tappade Hamburg konceptet, lagdelarna blev utdragna och aggressiviteten försvann.

Man kan hylla Bayerns förmåga att kunna bryta ned sina motståndare över 90 minuter hur mycket man vill – det finns en styrka i det naturligtvis – men ofta är det så att motståndarna bjuder upp till målkalas just för att man tappar det taktiska efter att man släppt in mer än ett mål. Hamburg hade kunnat stänga matchen vid 0-2 och åkt hem till Hamburg med en hedersam förlust. Istället gjorde ett halvhjärtat försök till offensiv satsning genom att byta ut den klart godkände Ekdal mot en till åren gången Ivica Olic.

ANNONS

Ingen hade kritiserat Hamburg för att vilja hålla siffrorna nere och inte skapa något framåt. Det är helt enkelt väntat när Bayern München står som motståndare på andra sidan. Och i en premiär är det extra viktigt att visa, inte bara för sig själva utan alla, att man har kontroll över sin egen situation. Istället gav Hamburg över den till Bayern och nu ställer sig många frågan kring hur den nordtyska klubben egentligen har förberett sig inför säsongen. Finns det ett koncept? Eller är Hamburg på väg ner på den väg mot kvalspel som de senaste två åren?

Bundesligapremiären är avklarad och den gav oss många svar. Först och främst var fullsatt, 75 000 åskådare hade tagit sig till Allianz Arena och de bjöd på bra stämning. För det andra visade Bayern att de är hungriga på ytterligare titlar. För det tredje lämnade Hamburg ett oroande intryck av att fortfarande sakna en egen identitet när de borde ha kommit mycket längre.

ANNONS

Matchens tre positiva

+ Mehdi Benatia gjorde mål och såg ut som en helt annan spelare än vad han gjorde under sin inledande säsongen i Bayern. En spelare vars klass och nivå behövs om Bayern vill nå långt i Champions League.

+ Albin Ekdal hade svårt att glänsa men stod ändå för en stabil Bundesligadebut. Kylig i sitt agerande på planen, men precis som han själv säger ligger han två veckor efter i förberedelserna vilket syns. Kommer att växa till sig.

+ Med Lahm och Alaba tillbaka som ytterbackar fick Bayern ett helt annat tryck offensivt. Båda är flexibla och kan dra sig inåt i planen såväl som utåt. Ytterligare ett taktiskt kort som Guardiola kommer att kunna spela ut till sin fördel.

Matchens tre negativa

– Labbadias taktiska tänk efter att Lewandowski gjort 2-0. Ett underligt byte där Olic gick in och sedan fortsatte det med underliga förändringar. Kändes panikartat och tanklöst.

ANNONS

– Om Hamburgs vänsterback Ostrzolek hade stått på benen hade Douglas Costa aldrig gjort 5-0. Ostrzolek faller enkelt och hoppas på frispark, svagt och riktigt dåligt.

– Jag är en supporter av Xabi Alonso men frågan är om inte tiden har sprungit ikapp honom. Har fortfarande en fantastisk passningsfot men ser trög ut. Ingen man för de stora matcherna då Thiago utgör ett bättre alternativ.

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto