Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mannen fick Guardiola på fall - nu ska han fälla Lazio

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det är den 18:e januari 2014. Pep Guardiola står med en tom blick vid sidlinjen. Han har just upplevt sin smärtsammaste förlust sedan han anlände till München under sommaren. Samtidigt kan den spanske tränaren inte heller släppa den nyvunna respekten för motståndarlagets tränare – en viss Roger Schmidt.

Trots att det var en träningsmatch i mitten av vintervilan hade få i sina vildaste fantasier kunnat tro att Salzburg skulle spela ut Bayern München på ett sådant effektivt sätt. Med en enastående press på Bayerns backlinje skapade Salzburg gång på gång bekymmer för motståndarna från München vars låga tempo blev ertappat och utnyttjat av Salzburg.

ANNONS

Salzburg vann med 3-0, alla målen föll i den första halvleken och då missade hemmalaget en straff i den andra halvleken. Siffrorna var inte missvisande, inte heller kunde Bayern skylla på att de spelade med ett b-lag utan de flesta av spelarna som stod på planen var vid tillfället tänkta för Guardiolas startelva i omstarten av Bundesliga.

Vad Guardiola inte kunde släppa var hur imponerad han hade blivit av Roger Schmidts fotboll. På den taktiska kartan är Guardiola och Schmidt varandras motpoler. Guardiola utgår ifrån tanken att hans lag har bollen, Schmidt utgår ifrån att motståndarna har bollen. Guardiola vill bygga upp anfallsspelet långsamt, Schmidt vill gärna slå till på en snabb omställning.

För Guardiola var det en lektion, ett bryskt uppvaknande som han skulle komma att tänka på i månader framöver. Trots att Bayern skulle komma att spela flera viktiga Champions League-matcher, nå final i DFB-Pokal och vinna Bundesligatiteln rekordsnabbt så skulle den där träningsmatchen hänga över honom under resten av våren som en förkylning som aldrig riktigt ville ge med sig.

ANNONS

Idag är Roger Schmidt tränare för Leverkusen. Drygt tre månader efter träningsmatchen mot Bayern bekräftade Schmidt att hans nästa steg skulle bli en flytt till Leverkusen där han skulle bli den långsiktiga efterföljaren till Sami Hyypiä. Schmidt hade varit eftertraktad av flera tyska klubbar och länge såg det ut som om Eintracht Frankfurt skulle locka tillbaka honom till hans hemland, i slutändan blev det den klart mer etablerade klubben Leverkusen.

För Leverkusen var det ett inte bara ett val av tränare, utan ett val av en filosofi. Många olika tränare hade försökt sig på jobbet i Leverkusen utan att lyckas under en längre period. Med Schmidt valde klubben en tränare som stod för omställningsfotboll som gjort succé i såväl Paderborn (där Schmidt var tränaren innan Österrike) och i RB Salzburg. Sportchefen Rudi Völler var nöjd med inriktningen: ”Den fotboll som han vill spela passar oss perfekt.”

ANNONS

Det är svårt att sammanfatta vad Schmidt har gjort med Leverkusen på ett hundratals tecken, men med Schmidt kom ett mentalt lyft för klubben som går under smeknamnet ”Neverkusen”. Med Schmidt kom ett positivare tänk, en tydligare identitet både för klubben och laget. Innan Schmidt hade Leverkusen varit ute på öppet hav utan något givet mål, med Schmidt fick klubben en kapten som pekade i vilken riktning klubben skulle åka.

Den offensiva fotbollen med snabba omställningar, aggressivt försvarsspel högt upp i planen och bollerövringar så nära motståndarnas mål som möjligt gav alla en idé om vad klubben ville åt. De som klippte gräset på BayArena visste att det skulle vara kort och vattnat, sportchefen Rudi Völler visste att Schmidt ville ha tekniskt skickliga spelare med snabbhet på i princip alla positioner och fansen visste att det skulle bjudas på en hejdundrande föreställning varje helg.

ANNONS

Den inledande säsongen i Bundesliga blev en läroperiod för Leverkusen och Schmidt. Hösten var framgångsrik och Leverkusen omfamnade tredjeplatsen när ligan gick in i vinterpausen. Under våren gick det bättre – trots en mer kritisk hållning från medierna otroligt nog – då klubben tog fem poäng mer än under hösten men trots det lyckades Leverkusen inte knipa en omedelbar plats till Champions League, utan slutade fyra vilket betydde kval. En fjärdeplats var dock helt i sin ordning för Schmidt och Leverkusen under debutsäsongen. Intentionerna fanns där och en identitet hade så sakteliga byggts upp.

Under sommaren har klubben förlorat en nyckelspelare i Gonzalo Castro, i övrigt har klubben inte tappat några absoluta nyckelspelare även om förlusten av lagkaptenen Simon Rolfes (lagt skorna på hyllan) betyder mycket i omklädningsrummet. In har Admir Mehmedi, Jonathan Tah och André Ramalho kommit, dessutom har klubben köpt loss Kyriakos Papadopoulos från sitt lån från Schalke. Med det kom landslagsmannen Christoph Kramer tillbaka från sitt lån i Mönchengladbach.

ANNONS

Det största nyförvärvet var dock den chilenske mittfältaren Charles Aranguiz och tanken var att han skulle spela från start idag. Men i veckan slet han av hälsenan och blir borta på obestämd tid. Ett tufft besked för Leverkusen som jobbat hela sommaren på att få loss mittfältaren. Dessutom var han precis den spelartypen klubben behövde på mittfältet och nu har sportchefen Völler återigen fått öppna ärendet för att hitta en ny mittfältare. Dessutom ska en till mittback helst in innan transferfönstret stänger.

Inför det första mötet med Lazio var förväntningarna stora på ett positivt resultat. Leverkusen visste att det italienska motståndet skulle bli en hård nöt att knäcka, men Leverkusen kände sig självsäkra. Det var också därför de åkte hem något snopna med en förlust (0-1) från bortamötet. Trots ett ihärdigt anfallsspel och goda intentioner hade Leverkusen inte lyckats med att göra ett mål, vilket hade betytt en trygghet inför dagens retur.

ANNONS

Nu är det istället ett något pressat Leverkusen som går in inför dagens retur mot Lazio. Skadan på Aranguiz gör situationen dessutom mer pressad än tidigare. För Roger Schmidt betyder det att han är tvungen till att hitta på nya innovativa lösningar. Tränaren är medveten om att Europa League vore en besvikelse för en klubb som har varit representerade i Champions League under tre av de senaste fyra åren. Det skulle vara ett steg tillbaka att spela i Europa League under säsongen.

För Roger Schmidt är det hans största prövning sedan han kom till klubben. Ikväll måste hans filosofi fungera för att människor runtomkring inte ska börja tappa tron på honom. Men är det någon som ska lyckas så är det tränaren som för ett och ett halvt år sedan fick Pep Guardiola att framstå som en nybörjare under en kall januaridag i Salzburg.

ANNONS
Publicerad 2015-08-26 10:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto