POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Liverpool - ett rimligt val för Klopp

Twitter: @atnilsson

På torsdagskvällen dök de officiella bilderna upp. Jürgen Klopp är klar för Liverpool och med det sätter han stopp för framtida spekulationer om var hans nästa jobb kommer att vara. Sedan han i april bestämde sig för att lämna Dortmund har han fått otaliga erbjudanden men i slutändan var det endast Liverpool som lyckades att locka honom från att avsluta sitt sabbatsår i förtid – ett rimligt val på alla sätt trots att större klubbar fanns vid horisonten.

Att Klopp har varit ett av de mest jagade tränarnamnen på marknaden under de senaste månaderna har inte undgått någon. Så fort ett jobb med någorlunda dignitet har dykt upp på marknaden har Klopps namn dykt upp som ett tänkbart alternativ. Under hans lediga månader är det egentligen bara två rykten som tycks ha haft någon essens av sanning i sig: Liverpool och Bayern München. Det är nämligen de enda två ryktena som han och hans agent Marc Kosicke inte har förnekat med snabbhet när de väl har dykt upp.

På Säbener Straße i München har Klopps namn nämnts flitigt under de senaste månaderna. Medan Pep Guardiola har undvikit att ge några klartecken kring sin framtid har FC Bayern börjat att sondera terrängen för tänkbara ersättare. Namnet Jürgen Klopp dök tidigt upp som en huvudkandidat bland männen på kontoret i München som tidigt hörde sig för med människor i Klopps omgivning kring hans intresse av en eventuell tjänst på Allianz Arena.

Intresset från Bayern, Klopps stora konkurrent under hans tid i Dortmund, har lockat den tyske tränaren. Möjligheten att få träna den största klubben i Tyskland har triggat många av Klopps knappar, trots att han så sent som i våras var tränare för deras största huvudkonkurrent. Men Klopp har också varit medveten om de tänkbara svårigheterna som skulle uppstå vid ett eventuellt jobb i München, till och med bekymmer som skulle kunna uppstå innan han tillkännagivit ett intresse kring jobbet.

Först och främst kunde Bayern själva inte ge något klart besked på huruvida Klopp skulle vara deras val för nästa säsong. Just nu jobbar Bayern utifrån hoppet att man kan förlänga med Pep Guardiola. Spanjoren har själv sagt sig inte vara övertygad om att han är den bäste att leda klubben vidare, något som de ansvariga i klubben känner att han är. Trots de ihärdiga ryktena om Guardiolas dröm att få jobba i England har Bayern lagt sitt hopp på att Guardiola och hans familjs trivsel i Tyskland ska få honom att tänka sig ytterligare ett par säsonger i klubben.

Dessutom fanns det många olika meningar i Münchenlägret kring Klopp. Det fanns en grupp som kände starkt för att Klopp skulle vara rätt man att ersätta Guardiola. Det fanns dock en skara människor i klubben som kände sig tveksamma över om Klopp skulle kunna föra vidare det arv som Guardiola skulle lämna efter sig. Klopps historia som tränare för en av klubbens största antagonister under de senaste åren, hans brist på erfarenhet från de absolut största jobben och hans otaliga strider med människor från klubben (bland andra Matthias Sammer) var något som också talade emot Klopps inträde i klubben.

Sedan är det också troligt att Klopp själv kände tvivel för att jobba i Bayern så tätt inpå att han slutat i Dortmund. Utöver den biten hyste han också en oro över att möjligen få ersätta en Pep Guardiola som skulle lämna klubben med en tänkbar trippel vilket vore en oerhört svårt uppgift för näste tränare att ta sig an och göra något av. Klopp har också varit tydlig med att det inte bara är de stora klubbarna som lockar honom, utan att det har handlat om vilken typ av uppgift han skulle åta sig och vilken typ av förening det skulle vara. Klopp kände själv att Bayern – just nu – inte riktigt var den bästa att ta sig an även om den lockade, men Bayern är på många sätt en färdig klubb.

Därför var det inte heller konstigt att han såg möjligheten när Liverpool kom med ett anbud. I Liverpool fick han möjligheten att ta över en klubb som i mångt och mycket påminde om det Dortmund han tog över i 2008. En klubb med en ofantlig potential i form av historia, supportrar och dragningskraft men som under de senaste åren underpresterat såväl på planen som utanför den. Klopp kunde relatera till historien och till det känslomässiga i Liverpool på ett sätt som han önskar att göra i sitt emotionella ledarskap.

För en romantiker av den engelska fotbollen som Klopp är var Liverpool ett perfekt klubbval vid en bra – inte perfekt – tidpunkt. Efter några månader av kontemplation kommer Klopp tillbaka med nyvunnen kraft och en vilja att bygga något nytt. De sju framgångsrika åren i Dortmund var inte bara lyckliga för Klopp, de var också emotionellt uttömmande och den sista säsongen blev en kamp mot att överleva såväl fysiskt som mentalt för Klopp. Enligt rapporter har han gått ned tio kilo under de senaste månaderna. Bilderna vittnar om en piggare Klopp och de fåtal offentliga framträdande han har gjort har bekräftat bilden av en mer mentalt välmående Klopp än den som i våras såg slutkörd ut i Dortmund.

Hans egen förhoppning om att genomföra ett helt sabbatsår fick han dock stryka. Tanken var in i det sista att han faktiskt skulle hålla sig undan tränarjobbet, umgås med sin fru och få in nya influenser inför kommande arbetsuppgifter. På det sättet tedde sig jobbet i Bayern München som ett högst tänkbart alternativ för Klopp, men när Liverpool i veckan hörde av sig fick det honom att ändra sina tankar. Även om Bayern hade visat sig vara intresserat av honom hade han ändå behövt anpassa sig efter Guardiolas framtida beslut och just nu verkade ett besked från den spanske tränaren inte komma förrän i slutet av året. Skulle han då gå miste om en fantastisk möjlighet i Liverpool för att vänta ut en tänkbar möjlighet i Bayern, en möjlighet som han dessutom inte kände lika starkt för? Mycket tveksamt och därför var valet i slutändan lätt.

Många undrar nu hur Klopp kommer gå tillväga. Vissa hyser en oro över att hans sista säsong i Dortmund inte var särskilt bra. Det är sant att Klopp tycktes ha problem att få Dortmund att spela en mer balanserad fotboll, en fotboll baserad på bollinnehav. Samtidigt var det endast under ett halvår av hans sju år i Dortmund som klubben hade några problem. I övrigt var klubben framgångsrik och presterade enligt de krav som ställdes på både Klopp och hans lag. Den sista säsongen blev inte lika framgångsrik på grund av misslyckade nyförvärv, men även för att många nyckelspelare gick skadade. Jag skulle inte se på det med någon större oro om jag var Liverpoolsupporter.

Under Klopps tid i Dortmund blev man mer flexibla taktiskt, även om många vill göra annat gällande. I början var Klopps lag effektiva med sin höga press och sina snabba omställningar. Men under hans sju år blev motståndarna mer och medvetna om detta vilket gjorde att Klopp också anpassade sin taktik efter det. Klopp införde aldrig någon Guardiola-fotboll, men han såg till att hans lag fick medlen de behövde för att kunna hålla i bollen och spela ut sina motståndare även om grundkonceptet låg i omställningarna. Hans lag blev mindre och mindre beroende av enstaka spelare – av de spelare som Dortmund under Klopps år var det endast Robert Lewandowski tränaren aldrig lyckades ersätta adekvat genom taktiska förändringar.

När det nyligen släpptes en rapport på ”UEFA Elite Club Coaches Forum” i Nyon var en de mest framträdande sakerna att användandet av kontringsfotboll (omställningsfotbollen, kalla den vad du vill) som utgick ifrån dribblingar och direkta offensiva passningar ökade. I tidningen The Independent sa UEFA:s tekniska direktör Ioan Lupescu att ”bollinnehav endast är viktigt för en majoritet av tränarna om du har förflyttning, om du har penetration, om du har ett avgörande skede i slutet”. Sir Alex Ferguson menade på att fotbollen blivit pedantisk, att lagen har för mycket boll på egen planhalva och sa att den viktigaste bollen är den välslagna djupledsbollen.

Även i de två klubbarna som har personifierat bollinnehavsfotbollen, främst Barcelona och senare Bayern München, har lagt till flera element av djupledsspel. Under Luis Enrique har Barcelona börjat att spela ett rakare spelare än tidigare och även i Bayern München har det blivit ett spel som lagt mer energi än tidigare på det raka djupledsspel än bollinnehavsfotbollen. Utöver rapporten så säger Barcelona och Bayerns förändringar något om var fotbollen just nu befinner sig. Dessutom är det tränarna som är progressiva, vågar göra små förändringar som i slutändan segrar. Tränarna som kopierar och håller fast vid förlegade idéer förlorar. Och jag är övertygad om att Klopp kommer att bygga vidare på sina teorier om omställningsfotboll i Liverpool, utan att för den delen kopiera vad han gjorde i Dortmund.

För Klopp vore inte Klopp om han gjorde något annat. Han vill bjuda Liverpool-supportrarna på en show vilket han kanske beskriver bäst själv om sin egna filosofi: ”Den är väldigt emotionell, väldigt snabb, väldigt stark, inte tråkig, inte schack. Självklart taktisk, men taktisk med stort hjärta. Taktiska delar är så viktiga att du inte kan vinna utan taktik, men det är känslorna som gör skillnaden. Själen i vårt spel, det är viktigt.” I Liverpool får han möjligheten att bygga ett spel utifrån denna filosofi och det visste Klopp när han gjorde sitt val. Därför var det ett rimligt val. Hjärta, passion och frenesi. Det är vad Anfield kommer att få se.

Publicerad 2015-10-09 kl 08:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto