POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Dortmund ska hitta tillbaka till sitt tidigare jag

Twitter: @atnilsson

Månaderna med Thomas Tuchel vid rodret har varit en bergochdalbana för Dortmund. Först hyllades den nye tränaren och det ”nya Dortmund” för sina framgångar och sin nya fotboll. Alla ville ge sina hyllningar till laget och varenda expert ville hylla Dortmunds nya fotboll som lämnade Kloppfotbollen långt bakom sig.

Sedan kom tre raka oavgjorda resultat och den dråpliga förlusten mot Bayern München (1-5) och ”Die Schwarzgelben” var tillbaka på jorden igen. Thomas Tuchel satt efter matchen och kunde egentligen inte ge någon tydlig förklaring till hur det kommit sig att Bayern vunnit med så stora siffror. Det var helt enkelt en rejäl nivåskillnad mellan lagen trots Dortmunds lovande säsongsinledning.

Efter det kom ett avbrott i EM-kvalet och för Dortmund har det handlat om att återuppbygga förtroendet och hitta tillbaka till de första veckorna. Mot Mainz i fredags, där Thomas Tuchel inte blev mottagen på samma hjärtliga sätt som hans föregångare Klopp, blev det seger med 2-0. Det var dock inte alls lika övertygande som tidigare, men tre poäng var alltid något att bygga vidare från.

Det är också det Thomas Tuchel planerar att göra ikväll när Dortmund har tagit sig den långa resan till Azerbajdzjan för att möta FK Qäbälä (vars sportchef är Tony Adams, ja, den Tony Adams). Henrikh Mkhitaryan satt inte med på planet på grund av relationen mellan Azerbajdzjan och Mkhitaryans hemland Armenien. Det gick helt enkelt inte att säkerställa hans säkerhet. Så mycket för att fotboll och politik inte hör ihop. Även Neven Subotic saknas, men det på grund av sportsliga anledningar.

I övrigt har dock Tuchel hela sitt manskap att tillgå och han lär inte rotera särskilt mycket. Tuchel är ute efter att bygga upp självförtroendet hos de spelare han anser vara givna i hans startelva. Utöver Roman Weidenfeller i målet lär vi få se Dortmund ställa upp med bästa möjliga elva mot Qäbälä. Hummels, Gündogan, Aubameyang, Reus – alla kommer att medverka.

Efter de inledande bekväma månaderna har Tuchel på allvar kommit in i livet som tränare för Dortmund. Det är först under de senaste veckorna som han har satts på prov och det är nu det är dags för honom att bevisa att han hör hemma på den här nivån. De få kritiska röster som har höjts har han enkelt negligerat, mest genom att vara ännu mer kritisk själv. Ett bra sätt att verka trovärdig på i ett medialt samhälle som jagar rubriker.

Mot Qäbälä ska Dortmund vinna. Det är det inget snack om. Det betyder dock inte att det är en enkel uppgift. Många lag är det som har åkt till fjärran länder och kommit hem tomhänta. Det är man medvetna om i Dortmundlägret. Intressant blir det att se hur Dortmund kommer att hantera det spelmässiga övertag man lär ha. Det är vad Tuchel har jobbat på och idag mer än tidigare kommer man få se resultatet av vad han har gjort.

Mest intresserad är jag av att följa Julian Weigl ikväll – sommarens kanske bästa värvning i Bundesliga. Den unge Weigl kom från 1860 München utan några förväntningarna på sig men har redan imponerat med sin intelligens att hitta öppna ytor på planen och att täcka upp för sina medspelare i försvarsspelet. En makalös talang som har tagit många kliv närmare ett a-landslag.

Weigl är en viktig pusselbit i den fotboll som Tuchel vill spela. En fotboll som går ut på att hålla i bollen, lura in motståndarna i en falsk trygghet för att sedan slå till snabbt. Det är vad Dortmund kommer att försöka göra idag och det påminner inte mycket om Kloppfotbollen. Men elementen av Klopps omställningsfotboll finns kvar, Tuchel har bara förfinat de en aning och lagt till sina egna element.

Publicerad 2015-10-22 kl 10:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto