POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bayern väntar på fortfarande den riktiga Vidal

Twitter: @atnilsson

Han värvades kort efter att Bastian Schweinsteiger för att fylla tomrummet på mittfältet. Under hösten har han arbetat gentemot sin egen kropp, psykologi och förmåga – Arturo Vidal visar potential men är ännu inte vid målet.

”På onsdag kommer vi att visa Arsenal det riktiga Bayern”, berättade Arturo Vidal för tidningen Bild efter att Bayern endast fått oavgjort i sin senaste Bundesligamatch (0-0 mot Eintracht Frankfurt). Ett uttalande som vittnade om bilden av den drivne Vidal som återvände till Tyskland i somras.

Det kom som en stor överraskning när Bayern München presenterade Arturo Vidal som ett nyförvärv. Den tyska storklubben hade inte gjort några större anspråk på att värva in fler mittfältare. Samtidigt hade Vidal ryktats till flera av de största klubbarna i världen och många trodde att han skulle hamna i Spanien.

Men efter försäljningen av Bastian Schweinsteiger kom Bayern till en given konklusion: vi behöver en aggressiv, löpstark mittfältare. Xabi Alonso besatt aggressivitetet men var inte längre i samma vigör som tidigare i sin karriär. Thiago besatt den spelmässiga briljansen. Vidal hade något som de båda spanjorerna saknade.

Med hjälp av Michael Reschke som låg bakom arbetet med att locka Vidal till Bayer Leverkusen åkte Bayernrepresentanter till Italien för att lösa den chilenske mittfältaren. Lagom till att Vidal skulle åka till München för att skriva på sitt kontrakt åkte han fast med 1,3 promille i blodet. Något som vittnade om den oförutseddhet som kretsar kring Vidal.

Sedan VM har Vidal spelat 78 tävlingsmatcher. I Bayerns trupp är det endast Manuel Neuer (83) och Thomas Müller (82) som har gjort fler. Behovet av regeneration för den chilenske box-till-box-spelaren har varit klart men lika stort har behovet av att anpassa sig till sin nya spelmiljö i München.

I Italien hade Vidal en tydlig roll. Han var spelaren som skulle binda ihop defensiven med offensiven. Han ledde pressen när laget inte hade bollen, tog besluten om när man skulle stöta vid motståndarnas kontringar. I spel med bollen skulle han omedelbart söka sig sig framåt, hitta luckor i motståndarnas försvar och själv söka avslut.

I Tyskland ser rollen inte likadan ut. Under hösten har han fått anpassa sig till den flexibilitet som Guardiola söker i sina mittfältare. Han måste anpassa sig efter sina medspelare Thiago, Alonso och Lahm. Hela tiden finnas som ett spelbart alternativ, kompensera defensivt när en av spelarna har dragit iväg eller själv dra iväg när ingen av de andra har gjort det.

Vidal gör det oftast bra, men det finns fortfarande mer att ta av. Det märks att han inte är van vid detta ständiga skiftande i uppgifter på planen. Tre mål på 15 tävlingsmatcher har han hittills och Guardiola hade hoppats på mer. Vidal var tänkt som ett vapen offensivt, som en oväntad målskytt som skulle leda Bayern till segrar i jämna matcher.

Även defensivt finns det mer att ta av. I sina elva Bundesligamatcher har han vunnit 49,3% av sina närkamper. I jämförelse med Alonso (60,1%) och Thiago (57,3%) ligger han i lä med de siffrorna. Samtidigt är han den spelare som har varit involverad i flest närkamper av alla Bayernspelare under säsongen (132).

Frågan är inte om, utan när Vidal kommer att kliva fram som en oumbärlig pjäs i Bayern. Hans kvalitéer kommer framför allt att krävas mot våren, mot avgörandet. Det är då hans aggressivitet, hans brinnande mentalitet ska vända matcherna till Bayerns fördel. Det är Bayern och Guardiola medvetna om.

Vidal har inte underpresterat, han har inte heller rosat marknaden. Bayern planerar att visa sitt riktiga jag mot Arsenal i kvällens Champions League. Det är också en ypperlig möjlighet för Arturo Vidal att visa sitt riktiga jag. För det väntar man fortfarande på i Bayern.

Publicerad 2015-11-04 kl 09:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto