Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett Ruhrderby som vittnade om var klubbarna står

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

I helgens spelades säsongens första Ruhrderby mellan Dortmund och Schalke. För första gången sedan 2008 var det två tränardebutanter på bänkarna. Och där vinsten för Dortmund vittnade om Tuchels framsteg, vittnade förlusten om Breitenreiters djupa strävan efter balans.

Under sina inledande månader i Dortmund har Thomas Tuchel genomfört ett gediget arbete. Han har hittat rätt i sin nya miljö och den mer tillbakadragne Tuchel har trots sina personliga olikheter med sin föregångare Klopp blivit omtyckt i sin nya klubb. Framgångarna har hjälpt till, så klart. Men även Tuchels egna förvandling från en mystisk, intrikat tränarfigur till en mer öppenhjärtlig, passionerad tränare har hjälpt till.

Annons

Dortmund har utvecklats till ett dominant lag under hösten. Ett lag som likt en orm kväver sina offer till tystnad. Spelare som Ilkay Gündogan, Shinji Kagawa och Marco Reus har hittat tillbaka till glädjen och självförtroendet och framstår återigen som två lyckliga figur i den goda sagan Dortmund. Henrikh Mkihtaryan och Pierre-Emerick Aubameyang har blommat ut och betraktas nu som två av Europas mest eftertraktade spelare.

Den nya, mer flexibla spelstilen och spelare som har visat upp formidabla sidor av sig själva har bidragit till Dortmunds fina resultat. Hade det inte varit för en smärtsamt stor förlust mot giganterna Bayern hade hösten varit nästan felfri. Fotbollen är attraktiv, tydlig men ändå med olika nyanser. Den nye tränaren Tuchel har visat sig passa bättre än vad många hade anat på förhand och det är därför Dortmund återigen är Bayerns främsta utmanare. Vinsten mot Schalke befäste bara de tankarna.

Annons

På andra sidan kom André Breitenreiter in under sommaren efter att Schalke gått miste om flera huvudkandidater. Breitenreiter har aldrig visat någon besvikelse utåt sett för att inte ha varit klubbens förstaval eller för den delen klubbens andraval. Istället har han jobbat hårt, energiskt på att bygga upp ett Schalke som under våren krackelerade så pass febrilt att många undrade om det skulle gå att täppa igenom luckorna.

Till skillnad från sin derbykollega har Breitenreiter inte lyckats nå lika långt i sitt lags utveckling. Visserligen har spelare som Max Meyer och Leroy Sané blommat ut under hösten, samtidigt har ett påtagligt viktigt nyförvärv som Franco Di Santo haft svårt att leverera. Erfarne Klaas-Jan Huntelaar nätade visserligen i derbyt, men är fortfarande en skugga av den han en gång var.

Annons

Efter en stark inledning har Schalke gått något av en kräftgång. Efter att ha sett starkare ut än på länge ser Schalke återigen ut som ett mittenlag. Ena veckan imponerande, kraftfulla och dominanta – den nästa undermåliga, trötta och överkörda. Breitenreiter har ännu inte lyckats hitta stabiliteten i Schalke. Omgivningen är fortfarande inte i balans och framtiden är fortfarande höjt i dunkel. Schalke hade starka perioder mot Dortmund, men förlorade välförtjänt och visade på att man ännu inte hittat rätt.

De två Ruhrklubbarna har under sina nya tränare fått ny energi. Men klart är att det är Dortmund som har dragit det längsta strået. Thomas Tuchel har under sin inledande tid satt en tydlig prägel på sitt lag medan André Breitenreiter fortfarande letar efter rätt nycklar. Dortmund är just nu ett topplag, Schalke ett mittenlag – något som mycket väl kan vara situationen när lagen möts i vår.

Annons
  • Stuttgarts tränare Alexander Zorniger försökte sig på en fräckis när han på presskonferensen efter förlusten mot Bayern München (0-4) försökte sig på en spelarvärvning. När Pep Guardiola fick frågan om lagrotation så pratade spanjoren om han hade flera spelare som förtjänade mer speltid, bland andra Joshua Kimmich. Zorniger var inte sen med att påpeka att Kimmich skulle få mer speltid i Stuttgart, något som Guardiola avfärdade med ett skratt och kommentaren ”han [Kimmich] är som en son för mig.”
  • På tal om Pep Guardiola har nu Bayern Münchens starke man Karl-Heinz Rummenigge gått ut med kontraktsförhandlingar med tränaren kommer att ske efter höstens alla matcher är spelade. Detta för att Rummenigge tycker att det viktiga är att ha fokus på matcherna som återstår och som kan komma att bli avgörande för hur våren ser ut.
  • Annons
  • Borussia Mönchengladbachs André Schubert var ett mål ifrån att bli historisk med sju raka segrar under sin första sju Bundesligamatcher som tränare. Men mot Ingolstadt hemma tog det stopp. Matchen slutade 0-0 och därmed har Ingolstadt på sina tolv första Bundesligamatcher hållit nollan sex gånger – ett rekord i sig.
  • Efter Hannovers förlust mot Hertha (1-3) börjar det ryktas allt intensivare om att tränaren Michael Frontzeck kan komma att få lämna klubben. I våras räddade han Hannover från nedflyttning men hösten har inte varit imponerande och därför sägs det att klubben sonderar terrängen efter nya kandidater.
Publicerad 2015-11-10 10:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto