POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Går vi mot en första tysk Europa League-titel?

Twitter: @atnilsson

Resultaten i veckans Champions League betyder att Bayern München föga förvånat är klara för slutspel av Champions League. Med Wolfsburgs vinst mot CSKA Moskva är det just nu gruppetta och ligger bra till för att ta sig vidare , även om det är långt ifrån klart och poäng kan krävas i den sista omgången mot Manchester United. I värsta fall blir det Europa League för Wolfsburg, det är åtminstone fastställt.

För de övriga två tyska lagen i Champions League – Borussia Mönchengladbach och Bayer 04 Leverkusen – finns det också goda möjligheter till Europa League. I och med Mönchengladbachs seger mot Sevilla igår (tränare Schuberts framgångar fortsätter i Wendts Gladbach) ser de ut att kunna knipa tredjeplatsen i gruppen. Leverkusen ligger just nu trea i sin grupp och förutsatt att Roma inte förlorar mot BATE samtidigt som Leverkusen tappar poäng mot Barcelona når Leverkusen åtminstone Europa League.

Med andra ord är det inte omöjligt att åtminstone två av de fyra tyska lagen i Champions League spelar i Europa League till våren. Det kan maximalt bli tre tyska lag som går den vägen, det kan också bli så att inget tar sig dit. Men det mesta talar för att det åtminstone blir ett och med stor sannolikhet två.

Lägg därtill att Borussia Dortmund redan är klara från avancemang i sin grupp av Europa League, att Schalke 04 är på god väg och att Augsburg fortfarande har chansen. Schalke kommer kunna säkra sitt avancemang ikväll vid vinst mot Asteras Tripolis samtidigt som Augsburg troligen går en avgörande match till mötes i den sista omgången mot Partizan Belgrad.

Bundesliga kan i bästa fall ha sex lag representerade i Europa League när turneringen går in i nästa skede. I minsta fall lär det vara två varav ett av dessa är Borussia Dortmund som har pekats ut som en av favoriterna till titeln redan på förhand. De oddsen har inte försämrats under gruppspelets och ligans gång där Dortmund har hävdat sin styrka gång på gång med några få dippar.

Oavsett ser det ut som om det kommer att finnas ett antal Bundesligaklubbar i Europa League under våren.

Europa League har varit en turnering som de tyska lagen har misslyckats kapitalt i. Sedan turneringen övergick från namnet UEFA Cupen till Europa League säsongen 2009/2010 har inget tyskt lag tagit sig till final. Hamburg tog sig till semifinal 2010, samma år tog sig Wolfsburg till kvartsfinal och förra året var återigen Wolfsburg i kvartsfinal. Utöver det har inga tyska lag varit kvar till slutskedet av turneringen.

Dels har bristen på framgångar i Europa League varit ett tecken på att kvaliteten bland lagen i Bundesligatoppen har varit väldigt blandad. Många gånger har det varit uppstickare som Mainz och Freiburg eller i år Augsburg som spelat i turneringen efter deras livs säsong i Bundesliga. Dels har det visat på att de tyska klubbarna inte har prioriterat turneringen framför den inhemska ligan.

I år har mentaliteten skiftat en aning. För Dortmund var det av yttersta vikt att få spela i Europa under säsongen. Det för att kunna behålla några av sina största namn och locka nya spelare med löftet om Europaspel. Efter några år av deltagande i Champions League (varav en final) har klubben erfarenhet från de extra matcherna det innebär. Dessutom finns många av spelarna kvar som representerade klubben i Champions League-finalen. En erfarenhet som är svårslagen.

Även Schalke har år av erfarenhet i Champions League bakom sig som kommer väldigt väl till pass. Dortmunds rivaler har dock inte imponerat lika häftigt i Europa League-spelet men den förhållandevis enkla gruppen har gjort att Schalke rätt bekvämt har kunnat vinna matcher utan att övertyga. Troligen lär vi få sett ett vassare Schalke mot vårkanten när tränaren Breitenreiter fått ut mer av sina idéer.

Augsburg valde, till skillnad från tidigare exempel i Mainz och Freiburg, att lägga lika mycket energi på Europa League som på Bundesliga. Det har betytt att tränaren Markus Weinzierl matchat samma spelare både på torsdagar och söndagar, vilket framför allt har spillt ut över Bundesligaspelet där klubben har haft problem att ta poäng. Men chansen till ett avancemang från gruppspelet i Europa League är högst levande.

Om då någon eller några av Leverkusen, Mönchengladbach och Wolfsburg läggs till ser Tyskland ut att skicka sina bästa representanter på flera år till vårens Europa League. De tre Champions League-lagen har alla sina skavanker, men är allra tillräckligt bra för att vara med och utmana mot slutet av Europa League och den viktiga direktplatsen till Champions League.

Och det är just direktplatsen som ökar på motivationen. Bakom Bayern München och Dortmund kan inga lag just nu räkna hem en given Champions League-plats från Bundesligaspelet. Just nu befinner sig Wolfsburg, Mönchengladbach, Leverkusen och Schalke inom fyra poäng från varandra i tabellen och mellan plats 3-7. Två av dessa lag kommer att missa Champions League-platserna i ligan, så enkelt är det.

Därför är det också viktigt att man ger allt i Europa League. För klubbar som Leverkusen och Schalke som gjort till en vana att spela i Champions League-gruppspelet är det extra viktigt. De stora summorna är något som har blivit en vana och skulle man missa den största av europeiska turneringar skulle man också gå miste om stora pengar. Pengar som betalar löner för väl betalda spelare. Det går att missa någon säsong, men inte flera.

Med andra ord finns det många anledningar till att de tyska lagen kommer att ge allt för att ta sig långt i Europa League. Där finns chansen till Champions League. Därför skulle det inte förvåna mig det minsta om ett tyskt lag står på pallen när vinnaren koras på St. Jakob-Park i Basel. För incitamenten finns där för att ett antal tyska toppklubbar ska lägga allt krut på att ta sig dit och kvaliteten har de, utan tvivel.

Publicerad 2015-11-26 kl 11:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto