POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Martinez är nyckeln till Bayerns framgångar

Twitter: @atnilsson

Efter 13 månader av skador som höll honom borta från fotbollsplanen har Javi Martinez tagit sig tillbaka som om han aldrig varit borta. Den allsidige spelaren har klivit rätt in i startelvan och blivit en absolut nyckelspelare för laget. En nyckelspelare som kan leda Bayern hela vägen.

När Javi Martinez värvades till Bayern sommaren 2012 var det en gigantisk värvning för klubben. Utöver att det var den dyraste spelaren som klubben någonsin värvat – efter kaotiska förhandlingar som alltid tycktes ta slut – var det också en spelare som andades kvalitet. Flera av toppklubbarna i Europa hade haft sina ögon på Martinez, men det var Bayern som snappade upp honom till andras förtret.

För den dåvarande tränaren Jupp Heynckes fanns det inga tvivel om att Martinez var rätt man. Ledningen under Rummenigge och Hoeneß var inte lika mycket eld och lågor över den baskiske fotbollsspelaren som Heynckes. Hade det inte varit för den erfarne tränaren är det tveksamt om Martinez hade hamnat i Bayern till slut. Inte bara för att Heynckes endast ville ha Martinez, men också för att Heynckes kunde spanska och jobbat i Bilbao under 90-talet vilket skapade en närmare relation mellan spelaren och tränaren under förhandlingarna.

Väl i Bayern var Martinez en av de viktigaste anledningarna till att Bayern kunde vända sina motgångar från säsongen 2011/2012 till framgångar 2012/2013. Det var ett helt annat Bayern som var på planen och med Martinez som en av de två sittande mittfältarna bredvid Bastian Schweinsteiger fick tyskarna den stabilitet de tidigare saknat. Positionssäkerheten och tryggheten med bollen gjorde Martinez till en bländande figur på planen som Bayern inte kunde klara sig utan.

Efter en framgångsrik första säsong var det inte mycket som talade för att Martinez skulle drabbas av ett bakslag under den andra. Den nye tränaren Pep Guardiola visste exakt vad han hade i Martinez, en spelare som Guardiola själv haft ögonen på under sin tid i Barcelona. Tränaren ville utnyttja Martinez allsidighet mer, speciellt hans förmåga att agera mittback som han gjort framgångsrikt under Bielsa i Bilbao.

Men den andra säsongen kantades av skador för Martinez vilket förstörde en större del av hans säsong. När han väl tycktes frisk åkte han på nästa skada och han hann aldrig etablera sig i laget under de korta perioder han var frisk. Inte blev det bättre under den tredje säsongen då Martinez inledde med att åka på en korsbandsskada i augusti. En skada som höll honom borta mer eller mindre hela säsongen. Det blev totalt 94 minuter under förra säsongen.

Den här hösten har Martinez dock tagit sig tillbaka trots småskavanker i inledningen av säsongen. Till skillnad från under sin första säsong har Guardiola tagit det mer varsamt med Martinez denna höst och matchat in spelaren allt eftersom. Allt för att undvika bakslag, nya skador som kan hålla den spanske landslagsmannen borta ytterligare från fotbollsplanen. För den allsidige Martinez kommer att behövas under säsongen.

Och sedan september har Martinez tagit steg för steg. Han har främst fått spela som mittback och har gjort det med bravur bredvid Jerome Boateng. För varje match som gått har Martinez imponerat mer och mer. Igår krönte han sin insats med 90 fantastiska minuter mot Hertha Berlin där Martinez var en av matchens bästa spelare. Det trots att han fick växla position otaliga gånger mellan mittfält och försvar.

Det är just det som Guardiola vill ha av Martinez – allsidigheten.  Martinez fick växla mellan att spela på det centrala mittfältet, defensiva mittfältet och som mittback under matchen och han gjorde det utan minsta bekymmer. Alla tre positioner är djupt införlivande i hans medvetande om hur han ska spela fotboll och oavsett var inom dessa roller han blir placerad vet han exakt hur han ska agera på planen. En förmåga som få, ytterst få spelare besitter i Bayern och ute i Europa.

Martinez noterades inte bara för en stark insats defensivt, han stod också för en vacker assist till Kingsley Comans mål och hade själv flera försök på fasta situationer till att göra mål. Han är visserligen inte den mest tekniskt begåvade spelaren men har blicken för att veta var bollen behöver hamna för att sätta sina medspelare i bra lägen. Dessutom har han spänst och intelligens nog för att vara ett hot på fasta situationer för Bayern.

Det vittnar om Martinez allsidighet. En defensivt fantastiskt skicklig fotbollsspelare som kan införliva sig i flera roller och positioner – det under en och samma match. Dessutom är han ett vapen offensivt som motståndarna har svårt att fånga upp. Det är precis vad Guardiola söker i sina spelare. Spelare som alltid gör nytta oavsett var på planen de är och spelare som kan anpassa sig efter lagets spelsystem. I Martinez har han den perfekta kombinationen och han kommer att vara en nyckelspelare när Bayern söker nya framgångar under våren.

Publicerad 2015-11-29 kl 08:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto