Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tre av tre vidare i EL – klart godkänt

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Dortmund och Schalke var klara inför den sista omgången. Augsburg blev det i Europa Leagues absoluta slutminuter. Alla de tre tysken lagen som tagit sig till turneringen tar sig vidare från gruppspelsfasen. Ett facit som är glädjande inför framtiden och som visar på hur Champions League-platsen som ligger i potten lockar till satsningar hos de tyska lagen.

Tidigare har Europa League nämligen varit ett riktigt sorgebarn bland de tyska klubbarna. Mer än sällan har något av de tyska klubbarna tagit sig särskilt långt. Ibland beroende på att det har varit one-hit wonders (Mainz, Freiburg) som har tagit sig högt upp i tabellen för att falla djupt nästa säsong. Oftast har det dock berott på att man inte valt att lägga fullt fokus på Europa League eftersom det inte var ekonomiskt intressant och turneringen inte haft någon särskilt hög status i Tyskland.

ANNONS

Dortmund blev tidigt klara för avancemang från sin grupp med Krasnodar, PAOK och Qäbälä vilket var väntat men att man inte lyckades ta förstaplatsen i gruppen får sägas vara en besvikelse. Givna segrar mot Qäbälä, en seger och en förlust mot Krasnodar men bara en poäng totalt mot PAOK. Mer krävs att lag som har goda chanser till titeln och andraplatsen i gruppen bakom Krasnodar betyder att man hamnar i den andra lottningspotten och därmed kan lottas mot ett antal riktigt bra lag som befinner sig i den första.

Schalke blev också klara tidigt i en grupp med Asteras Tripolis, APOEL och Sparta Prag. Gelsenkirchenklubben gick igenom gruppen obesegrade (fyra segrar, två oavgjorda) och visade stundtals upp några av sina bästa stunder av hösten i just Europa League. Att Schalke skulle ta sig vidare var ett minimumkrav och förstaplatsen var förväntad. Schalke är ingen favorit till titeln, men är en outsider som kan nå långt och nu när de hamnar i den första potten kan man få en bra lottning som skapar bra förutsättningar för avancemang.

ANNONS

Sist men inte minst har vi Augsburg som var i ett riktigt getingbo till grupp med Athletic Bilbao, AZ och Partizan Belgrad. Inför gårdagens avslutade seger behövde Augsburg vinna med 3-1 borta mot Partizan för att ta sig vidare och efter att ha släppt in 1-0 i den 11:e minuten såg det mörkt ut. Men Augsburg vände på tillställningen och i den 90:e minuten satte Bobadilla 3-1 för Augsburg vilket förde dem vidare till nästa fas av Europa League. Väldigt överraskande men också glädjande för Augsburg som för första gången spelar i en europeisk turnering. Pott två är det för Augsburg vilket betyder en tuffare lottning, de har med avancemanget överträffat förväntningarna och allt som kommer nu är bonus.

Att Dortmund och Schalke skulle ta sig vidare var på förhand förväntat, men att Augsburg skulle lyckas var det få som trodde. Att alla tre klubbar tar sig vidare är ett klart godkänt betyg och det finns goda chanser för att vi får se några tyska lag vara kvar långt in i turneringen. Dortmund är en titelkandidat i mina ögon, Schalke en outsider medan Augsburg inte lär klara sig kvar särskilt länge. Lägg dessutom till att Leverkusen tillkommer från Champions League och tyskarna har en stark uppsättning inför vårens Europa League.

ANNONS

Hur lyder dröm- och mardrömslottningarna?

För Dortmund och Augsburg skulle jag säga att Molde är det bästa alternativet. Även Rapid Wien vore en bra lottning för de båda. Augsburg kan få Krasnodar som inte har imponerat på mig som också ligger högt upp på listan. På mardrömssidan finns det klart fler klubbar. Liverpool med Klopp vore av nostalgiska själ roliga för Dortmund men är en tuff lottning. United, Porto, Olympiakos, Napoli och Tottenham skulle jag vilja undvika om jag var tränare i Dortmund och Augsburg.

För Leverkusen och Schalke är drömlottningen att få Sion, Anderlecht eller Sparta Prag. Dessa tre lag har inte imponerat på mig under hösten och jag tror att deras livslängd blir kort i Europa League. Galatasaray, Sevilla, Valencia, Fenerbahce och Fiorentina är klubbar jag skulle vilja undvika i tyskarnas fall. Klubbar som har erfarenhet av spela ute i Europa och som har mycket individuell kvalitet.

ANNONS
Publicerad 2015-12-11 kl 13:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto