Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bundesligaåret 2015

Årets sista dag är här och det är dags att sammanfatta Bundesligaåret 2015 med någon sorts krönika. Jag har valt ut några “årets…” och det har varit flera tuffa val. En salig blandning mellan söt och salt, glädje och sorg. Mycket nöje!

ANNONS

Årets tränare: Dirk Schuster, SC Darmstadt 98

Två raka uppflyttningar med en klubb som knappt har pengar för att sköta sin egen gräsmatta på en arena som byggdes innan de båda världskrigen. Dirk Schusters jobb i Darmstadt har under de senaste säsongerna varit exemplariskt, felfritt och något av en bragd. Att Darmstadt dessutom inte varit någon slagpåse under sin första säsong i Bundesliga på över trettio ärar tränare desto mer.

Bubblare: Pep Guardiola (FC Bayern), Ralph Hassenhüttl (Ingolstadt), Pal Dardai (Hertha Berlin)

Årets spelare: Pierre-Emerick Aubameyang, Borussia Dortmund

Det är alltid svårt att hitta en specifik spelare i sammanhanget eftersom att det finns så många olika delar att ta hänsyn till vid valet. Det finns spelare som har varit extremt viktiga för deras lag av olika anledningar. Vissa för att de räddat lagen från säkrade kontrakt (Lars Stindl), vissa för att de var oumbärliga för just sitt lag (Alexander Meier) och vissa för att de bara varit otroligt bra (mer eller mindre alla i Bayern). Men mitt val av årets spelare går till Pierre-Emerick Aubameyang som var en av de få spelare i Dortmund som imponerande medan Klopp var kvar och som under hösten har varit den kanske bästa spelare i Bundesliga. Otroligt allsidig och numera är en väldigt pålitlig målskytt.

ANNONS

Bubblare: Lars Stindl (Hannover 96/Borussia Mönchengladbach), Thomas Müller (FC Bayern), Alexander Meier (Eintracht Frankfurt)

Årets genombrott: Leroy Sané, Schalke 04

Han kom in som en virvelvind och har sedan dess tagit ytterligare kliv. Den unge Leroy Sané bevisade i Champions League-matchen mot Real Madrid att han är en spelare att räkna med. Snabb, atletisk och konstant i rörelse gjorde han jobbet mot de vitklädda från Madrid och sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Sané kan bli ett namn för sommarens tyska EM-trupp och flera storklubbar har redan frågat honom kring hans tjänster. Sanés utveckling är imponerande och frågan är inte om, utan hur långt han kommer att kommer att gå.

Bubblare: Julian Weigl (Borussia Dortmund), Mitchell Weiser (FC Bayern/Hertha Berlin), Davie Selke (Werder Bremen/RB Leipzig)

ANNONS

Årets besvikelse: DFB-skandalen

I många år har de tyska fotbollsrepresentanterna suttit på sina höga hästar och anklagat den ena efter andra för att vara korrupta. Sagan om sin egen oskuldsfullhet tog dock slut när det under hösten kom fram uppgifter om att Tyskland själva mutat sig till VM 2006. Sedan dess har det pågått en lång följetong där förbundsordföranden Niersbach avgått, Franz Beckenbauer gått i medieskugga i Österrike och det ena efter det andra pappret som gör uppgifterna mer och mer trovärdiga dykt upp. En rejäl skandal som ännu inte har nått sitt slut.

Bubblare: VfB Stuttgart, Kevin Kuranyis återkomst och Jürgen Klopps avsked

Årets uttalande: ”München är som ett tandläkarbesök. Man måste dit ibland. Kan göra tämligen ont. Kan också gå lugn till.” – Sebastian Prödl

Ja, det är inte enkelt att åka till München och Allianz Arena att ta poäng av FC Bayern och den som uttryckt det bäst under de senaste åren är österrikaren Sebastian Prödl. Mittbacken vet hur det är att åka på stora förluster där och att man allt som oftast blir överkörd. Idag befinner sig Prödl i Watford men han vet vad som gäller om han en dag återvänder till München.

ANNONS

Bubblare: ”Jag är Müller utan Wohlfahrt. Jag känner mig inte hemma i detta ämne.” – Thomas Müller som skadeläget i FC Bayern, ”Jag gav min fru valet: Mallorca eller HSV? Men jag lät henne aldrig svara.” – Bruno Labbadia på sin första presskonferens som tränare för Hamburg, ”En sådan glidtackling vid sidlinjen kan ha något magiskt i sig.” – Kaiserslauterns Florian Dick drömmer sig bort, ”Det är inte viktigt vad man tänker om någon när den kommer, utan när den går.” – Jürgen Klopp

Årets match: Bayer 04 Leverkusen 4-5 VfL Wolfsburg

Det fanns ett antal intressanta matcher att välja mellan men den som valet till slut föll på var den mellan Leverkusen och Wolfsburg i februari. En makalös match mellan två lag som verkligen gick för det. Totalt nio mål och ett avgörande i slutskedet av Bas Dost i en match där nerven aldrig riktigt försvann. Fem fotbollar av fem möjliga i underhållning.

ANNONS

Bubblare: VfL Wolfsburg 4-1 FC Bayern, FC Bayern 5-1 Borussia Dortmund, Bayer 04 Leverkusen 4-3 VfB Stuttgart

Årets prestation: Robert Lewandowskis fem mål mot Wolfsburg

En sak som man måste nämna i en slags årskrönika är Robert Lewandowskis historiska fem mål mot Wolfsburg under hösten. Inbytt och sedan femmålsskytt inom loppet av nio minuter och alla tiders rekord var slagna. Det är ofta man använder ordet otroligt men hela den här händelsen var otrolig. Det var något utöver det vanliga och något som kommer att bli ihågkommet i många, många år framöver.

Årets ledsammaste: Junior Malandas bortgång

Det är ovanligt att spelare går bort och än ovanligare att det sker i någon av toppligorna. Den belgiske talangen Malandas död var en ledsam historia där mittfältaren var på väg till flygplatsen för att åka på Wolfsburgs försäsongsläger till Sydafrika men Malanda dök aldrig upp. En bilkrock blev slutet för vad som kunde ha blivit en fantastisk karriär. Det är enkelt att glömma bort men Malandas minne kommer att leva kvar för evigt inom den tyska fotbollen som blev hårt drabbad av beskedet.

ANNONS

Årets Tysklandsblogg: ”Alexander Meier: fotbollsgud, realist och kultfigur”

Om jag får välja ut en av mina texter under året som jag är mest nöjd med så är det den om Alexander Meier. Jag la mycket tid på att få ihop den och jag gjorde det med stor glädje. Meier är en fantastisk figur som flera borde lägga märke till.

Bubblare: “Kaiser Boateng – blir han den förste färgade landslagskaptenen?”, “Müller spelar alltid”, “Få har präglat den tyska fotbollen som Klopp”, “Thomas Müller – sinnebilden av en fantastisk fotbollsspelare”, “En ikon är borta – men minnet av Udo Lattek kommer att leva kvar” (OBS! Fungerar inte länkarna, använd sökfunktionen)

Det var en kort sammanfattning av Bundesligaåret 2015. Har jag glömt något? Håller ni inte med? Håller ni med (helst denna haha)? Kommentera! Och så får jag önska ett gott nytt år!

ANNONS

Bloggen kommer att fortsätta in i 2016 med mig vid rodret, vilket blir mitt fjärde år som Tysklandsbloggare på Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-12-31 kl 10:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto