Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bremen är huvudkandidat till att åka ur

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Werder Bremen

Tränare: Vladimir Skripnik

Tabellplacering: 16 av 18

Poäng: 15

Målskillnad: 17:32 (-15)

Mitt tips: 13 av 18

Betyg: + (Ok)

Bremens förra säsong var ett lyft utan dess like när man jämförde hösten med våren. Man hade med lite tur kunnat knipa en Europa League-plats. Men sedan dess har man tappat flera nyckelspelare utan att kunna ersätta dem adekvat. Det har synts i resultaten under hösten som har varit långt ifrån övertygande. Bremen har tagit minst poäng på hemmaplan av alla lag i Bundesliga vilket alltid är ett ont omen. Just nu ligger man på kvalplats och man får nog rikta in sig på bottenstrid under resten av säsongen.

Höstens tre plus

+ Jannik Vestergaard

Den danske mittbacken värvades in från Hoffenheim förra vintern. Då hade han knappt fått speltid i Bundesliga men flytten till Bremen har blivit ett enormt lyft för Vestergaard som numera jagas av flera klubbar i Europa. Trots att Bremens defensiv har hackat betänkligt så är Vestergaard en av få garanter i försvarsspelet.

ANNONS

+ Lugnet

Det hade varit enkelt för Bremen, som klassisk klubb med flera starka år på nacken, att hamna i panik under hösten. Men det har man inte gjort. Istället har klubben hanterat motgångarna på ett lugnt, nästan för avslappnat sätt men det har varit avgörande för att man inte tappat fler poäng. Det är imponerande när situationen har varit svårjobbad.

+ Anthony Ujah

Jag var tveksam till huruvida Bremen kunde ersätta såväl Franco Di Santo och Davie Selke. Med facit i hand kan man säga att man inte lyckats ersätta båda, men Anthony Ujah har åtminstone gjort avsaknaden mindre påtaglig. Ujah står på 7 mål i Bundesliga i ett lag som har gjort totalt 17 under hösten. Ett väldigt bra facit som visar på hur viktig han är för laget.

Höstens tre minus

– Anfallsspelet (exklusive Ujah)

Utöver Ingolstadt (som bara mäktat med 11 träffar) är Bremen det lag som har gjort minst antal mål i Bundesliga (17). Detta trots att Ujah gjort tidigare nämnda 7. Bakom Ujah ekar det tomt av målskyttar och där man förra säsongen hade en stark frisparksskytt i Junuzovic ser det i år inte lika bra ut. Claudio Pizarros återkomst har inte bidragit till något lyft (2 mål) och Aron Johansson har mest gått skadad. Det oroar inför våren.

ANNONS

– Målvakssituationen

Sedan Tim Wiese lämnade Bremen för flera år sedan har målvaktssituationen i Bremen alltid varit en akilleshäl. I år har man med Felix Wiedwald släppt in 32 mål under hösten (endast Stuttgart har släppt in fler mål) men vad som är mest oroande är att man ännu inte lyckats hålla nollan under hösten, något Bremen är ensamma med. Det är olycksbådande och säger en hel del om hur Bremens försvar har fungerat under den första halvan av säsongen.

– Fysiken

Bremen uppvisar inga fantastiska siffror när det kommer till hur snittet på antal löpna kilometer och antalet sprinter ser ut per match. Nu kan det bero på spelsätt men att man dragit på sig flest antal domslut emot sig i form av fysiskt spel kan vittna om att man inte riktigt hänger med. Dessutom släpper man in flest antal mål i den sista kvarten av båda första och andra halvlek (8 i båda). Frågan är om Bremen verkligen klarar av tempot som krävs för att hänga med i Bundesliga.

ANNONS

Vad som inger hopp

+ Mentalt redo

Det finns en sak som talar för Bremen och det är att man tidigt under hösten märkte ett tydligt skifte i retoriken i media. Istället för att prata om en trygg mittenplacering började man att prata om hur man skulle hantera nedflyttningsstriden vilket har gjort att man är förberedda på tuffare tider. Att Bremen var tidigt kan ge ett övertag när andra lag börjar att upptäcka samma sak.

Vad som inger tvivel

– Tränarsituationen

Ikonen Skripnik klev in förra säsongen och förvandlade ett håglöst Bremen till ett kvalitativt fotbollslag. Den här hösten har man tagit flera steg tillbaka i utvecklingen, mycket till följd av spelarförsäljningar. Resultaten har satt igång diskussioner huruvida Skripnik är rätt man på rätt plats och även om Bremen startar våren med Skripnik som tränare behöver det inte betyda att man avslutar den med honom. Den situationen är långt ifrån utredd och ett tränarbyte sent in i säsongen kan bli förödande.

ANNONS

Mitt tips: 18 av 18 (nedflyttning)

– För mig har Bremen under den senare delen av hösten mer och mer givit mig intrycket av att vara ett lag ämnat för nedflyttningsstrid. Man har tappat poäng i många matcher där man hade behövt få med sig något. Hemmaspelet är undermåligt med endast fyra poäng under hela hösten. Klubben dras med ekonomiska bekymmer och kan inte riktigt investera i nyförvärv. Bremen är i en utsatt situation och truppen osar inte av kvalitet. Jag tror att Bremen får det svårt att hålla sig kvar i Bundesliga, vilket är oerhört tråkigt. Men i mina ögon är Bremen huvudkandidat till att åka ur.

Tidigare texter:

Publicerad 2016-01-07 kl 10:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto