Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Darmstadt är Bundesligas stora överraskning

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

SV Darmstadt 98

Tränare: Dirk Schuster

Tabellplacering: 13 av 18

Poäng: 18

Målskillnad: 17:26 (-9)

Mitt tips: 18 av 18

Betyg: ++++ (Mycket väl godkänt)

Tillbaka efter drygt 30 år i lägre divisioner. Men ingen trodde att Darmstadt skulle vara något annan än en slagpåse. Utan pengar, utan en rejäl arena och utan en känd tränare kunde de inte vara något annat än ett bottenlag. Men trots sina brister har Darmstadt lyckats med bedriften att inte hamna längst ned. Man har dolt sina bekymmer och istället visat sina styrkor. Darmstadts insatser under hösten är imponerande, något annat går inte att säga.

Höstens tre plus

Annons

+ Resultaten

Darmstadt var på förhand den tydliga kandidaten till nedflyttning. En klubb som knappt hade pengar att köpa in nya spelare och som fick värva det andra inte vill ha. Resterna. Skräpet. Det har inte spelat någon roll. Resultaten har gått Darmstadts väg under hösten och man har inte alls varit involverade i den absoluta bottenstriden vilket är ett stort plus.

+ Dirk Schuster

Utnämnd till årets personlighet av tidningen Kicker är också en av de stora anledningarna till Darmstadts framgångar, nämligen tränaren Dirk Schuster. Vad han har lyckats med är att bygga ihop ett lag av ett gäng spelare som dels varit utsorterade i sina tidigare klubbar, dels också inte ansetts vara tillräckligt bra för Bundesliga. Schuster har trots det fått resultat och har en stor del i den framgångsrika hösten.

Annons

+ Nyförvärven

Föga förvånande – sett till tidigare punkter – nämner jag ett plus på nyförvärven. Spelare som Konstantin Rausch, Sandro Wagner, Peter Niemeyer med flera kom till Darmstadt från klubbar som hänvisat dem till skärselden. I Darmstadt har de återfått sina styrkor och även om de kanske inte sållar sig till Bundesligas bästa spelare så har de imponerat utifrån sina förutsättningar.

Höstens tre minus

– Offensiven

Det är svårt att hitta några negativa ord kring Darmstadt eftersom att de har överpresterat så pass mycket. Men offensiven har inte alls varit så övertygande. Mittfältaren Heller har stått för sex mål och är med det bäst. Endast en anfallare, Sandro Wagner, står på fler än två mål och Darmstadt har bara gjort 17 totalt. En siffra som inte övertygar.

– Bredden

Ett problem som Darmstadt har är bristen på bredd i truppen. Som nykomling utan några större ekonomiska muskler har man mer eller mindre en startelva och sedan börjar det att tunnas ut på kvalitet. Det har synts till stundtals och bakom förstaelvan finns det flera spelare som saknar Bundesligakvalitet.

Annons

– Avslutningen

Darmstadt inledde starkt men efter att ha varit nyheternas behag under en period började motståndarna att upptäcka hur man skulle agera mot det taktiskt rätt enformiga Darmstadt. Från slutet av oktober och framåt vann man bara en match (Eintracht Frankfurt) men har i övrigt några oavgjorda och större förluster. Poängskörden mot slutet imponerar inte och det kanske vittnar om var Darmstadt är på väg under våren.

Vad som inger hopp

+ Den mentala kraften

Darmstadt har en ”vi mot dem”-känsla uppbyggd sedan flera år tillbaka och den växer sig bara starkare och starkare efter varje framgång klubben firar. Just den mentaliten har varit en grund för framgångarna i Bundesliga. I Darmstadt finns det inga förväntningar på att man ska spela någon vacker fotboll. Det handlar helt enkelt om att vinna till varje pris. Kamp. Kamp. Kamp. Kraven är begränsade till resultat och laget är helt inne i det. Pressen kommer inte att växa sig stark för det är förväntat att Darmstadt är i botten. Däri ligger deras hopp.

Annons

Vad som inger tvivel

– Motståndarna vet vad som väntar

När Darmstadt kom upp i Bundesliga var det många som förvånades. Laget spelar en fotboll som påminner om klassisk brittisk. Långa bollar, tuffa närkamper och lite skönspel. Dessutom har man en arena som de stora stjärnorna inte har upplevt sedan de var smågrabbar. Nu har motståndarna dock vant sig vid det och man vet vad som väntar. Darmstadt bjuder inte på några överraskningar och när lagen har läst sig in på Darmstadt kommer det bli klart svårare för nykomlingarna att ta poäng.

Mitt tips: 16 av 18 (kval)

Darmstadt har haft en imponerade höst och det är svårt att inte smickras av klubben. Deras arena är gammal och har främst ståplatser och läktare utan tak. Laget består inte att av några superstjärnor. Mentaliteten är en typisk småklubbs. Spelsättet är begränsat men effektivt. Nu har flera av motståndarna dock börjat hitta luckorna i Darmstadts spel och därför har man tappat poäng. Våren kommer att bli tyngre för klubben och jag tror att man halkar ner till kvalplats.

Annons
Publicerad 2016-01-13 16:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto