Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Partnerskapet med Dohas flygplats skamfilar Bayerns rykte

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Klockan 10.00 släppte Bayern beskedet på sin hemsida: Hamad International Airport Doha kommer att bli ny platinapartner med Bayern. Samarbetet offentliggörs bara veckor efter att Bayern genomfört sitt träningsläger i Qatar, ett träningsläger som kritiserades hårt av politiker och människorättsaktivister. Samarbetet visar inte bara på ett brist på omdöme hos Bayern München som klubb, utan på behovet att nytt kapital för att kunna hålla sig fast i toppen av den europeiska fotbollen.

Den internationella flygplatsen i Doha kliver in som platinumpartner i Bayern. Det är nivån under huvudpartners (Telekom, Audi, Adidas, Allianz) och kontraktet mellan flygplatsen och fotbollsklubben kommer att gälla i sju år. Vilka summor Bayern får in på samarbetet är ännu oklart, men det är troligt att det kommer den tyska storklubben kommer att kassera in flera miljoner euro per år.

ANNONS

Pengarna är huvudanledningen till att Bayern väljer att gå in i samarbetet. I en tid då Premier League-klubbarna med sina gigantiska tv-pengar växer sig starkare och starkare är Bayern i stort behov att nya inkomstkällor för att kunna bibehålla sin position i den europeiska fotbollshierarkin.

Klubben och dess ledare Karl-Heinz Rummenigge har under de senaste månaderna blivit allt aggressivare i sin framtoning när de kommer till ekonomiska frågor. Rummenigge har inför de stundade förhandlingarna kring de Bundesligas tv-avtal talat om en möjlighet till att Bayern själva skulle förhandla fram sitt eget. För någon vecka sedan framförde han återigen fram tanken på en europeisk superliga.

Uttalandena och den tydliga positioneringen har varit ett tydligt tecken på den oro som Münchenklubben har över att förlora sin makt och framskjutna position inom fotbollen. Bayern München har under de senaste åren gått från att vara en annan storklubb till att vara en förebild. Andra klubbar har avundsjukt sneglat på Bayerns framgångsrika, naturliga tillväxt och dessutom sett dem locka till sig världens bäste tränare och några av de absolut bästa spelarna. Bayern har älskat uppmärksamheten och man är inte beredda att förlora den.

ANNONS

”Ett träningsläger är ingen politisk yttring”, sa Rummenigge – ett partnerskap med Dohas flygplats är det dock. Det är naivt och dumdristigt att tro något annat. Rummenigge och Bayern väljer att bortse från bristerna på mänskliga rättigheter i Qatar genom att ingå i partnerskapet. Man väljer indirekt att legitimera dessa handlingar för sin egen vinning och gör sig själva till en måltavla för politiska motståndare, vilket är ett våghalsigt spel i jakten på framgång.

”En del av samarbetet går ut på att öka dialogen kring kritiska samhällspolitiska problem”, lägger Bayern till i sitt pressmeddelande på hemsidan. En självklarhet att skriva då klubben är högst medvetna om sitt klavertramp. Det är en lång väg att gå från ord till handling och jag har svårt att tro att Bayern med stark ton kommer att påpeka bristen på mänskliga rättigheter hos en partner som kommer att ge klubben viktiga miljoner framöver.

ANNONS

I slutändan är samarbetet ett tecken på hur långt klubbarna kommer att vara villiga att gå för att nå och behålla framgång. Från att ha varit en klubb som kämpade för judarna under andra världskriget har Bayern nu tagit ett beslut som skamfilar den annars fint polerade ytan. Det är en oroväckande utveckling som visar på vad klubbarna är villiga att göra för ytterligare lite slantar i den redan rätt fyllda kassan.

Publicerad 2016-01-27 kl 12:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto