Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vilka ska kunna stoppa Dortmund?

Twitter: @atnilsson

Det var ett Dortmund fyllda av adrenalin och självförtroende efter att ha spelat oavgjort mot Bayern i helgen som kom till spel i Europa League. På andra sidan stod ett Tottenham som gjort sju förändringar jämfört med helgens derby mot Arsenal. Och vad som på förhand förutspåddes bli ett jämnt dubbelmöte ser nu att vara helt avgjort efter att Dortmund dominerat tillställningen och vunnit med 3-0.

Thomas Tuchel var full av respekt inför matchen mot Tottenham. Tränaren var väl medveten om Tottenhams individuella skicklighet och deras förmåga när allting stämde. Han visste att spelare som Lamela, Eriksen och Kane skulle kunna vålla stora problem på Westfalenstadion. Det var därför Dortmund kom till start med endast två förändringar jämfört med matchen mot Bayern München. Roman Weidenfeller ställde sig mellan stolparna istället för hans namne Bürki och Gonzalo Castro klev in på mittfältet istället för Ilkay Gündogan. I övrigt var laget intakt med det mot Bayern och formationsmässigt såg det likadant ut.

ANNONS

Det märktes att Dortmund gjort få förändringar inför matchen. För det såg under stora delar av matchen ut precis som det gjorde under de där starka inledande 30 minuterna mot Bayern som fick de tyska rekordmästarna att se underlägsna ut. Dortmund pressade högt, stressade aggressivt sönder Tottenhams försök till omställningar och dechiffrerade britternas försök att hitta upp i planen. Som en svärm ilskna bin attackerade Dortmund sina motståndare när de hade tappat bollen för att få tillbaka den så fort som möjligt – en taktik som fungerade förvånansvärt bra mot ett förvånansvärt svagt Tottenham.

De sju förändringarna till trots hade jag och säkerligen många andra förväntat sig ett bättre Tottenham. Londonlaget spelade ovanligt passivt, inte alls med den gnista och intensitet som jag tidigare sett under säsongen i framför allt Premier League men även till viss del i Europa League. Självklart kan den bleka insatsen förklaras med att Tottenham siktar på Premier League-titeln som man har goda möjligheter att nå. Men nog för att Tottenham inte ställde upp med bästa elva och kanske ha Premier League i bakhuvudet – engagemanget och viljan var inte alls där. Vad som personifierat Pochettinos Tottenham under säsongen syntes inte till alls vilket förvånande och var en besvikelse.

ANNONS

Men Tottenhams svaga match förringar inte Dortmunds insats. För Tuchels lag var om möjligt ännu bättre än vad man var under de första 30 minuterna mot Bayern. Till skillnad från då kändes Dortmund idag mer stringenta, mer i synk än vad de var mot Bayern och speciellt levererade man under de hela nittio minuterna. Anfallsspelet hade den där fantastiska rörelsen som gjorde det svårt för Tottenhams försvar att snappa upp kombinationerna. Trots Sven Benders med jämna mellanrum tveksamma bollbehandlade kändes det aldrig särskilt oroligt i Dortmundlägret, Tottenham lyckades aldrig etablera något riktigt tryck mot de gulsvarta. Dortmund bevisade under 90 minuter varför just de är en av favoriterna till att vinna hela turneringen.

En i Dortmund som imponerade på mig var Erik Durm. Den omskolade ytterbacken som fick precis som mot Bayern inleda som högerytter mot Tottenham imponerade både offensivt och defensivt. Som ytterback låg hans styrkor i det offensiva spelet och känslan är att Thomas Tuchel inte bara har tagit väl tillvara på det, han har utvecklat det och framför allt är Durms genomslagskraft på kanten imponerande. Han kommer i hög fart, är spelbar, levererar inlägg, går själv på djupet och går framför allt den raka vägen mot mål vilket alltid är svårt att försvara sig mot. Inte konstigt att man kunde släppa både Hofmann och Januzaj under januari när man hade duracellkaninen Durm uppumpad på lager.

ANNONS

3-0-segern var rättvis och nu har tyskarna ett utgångsläge som man ändå inte ska kunna tappa. Speciellt med tanke på att Tottenham nu kommer att lägga fullt fokus på Premier League-spelet. Dortmund har hela tiden sagt att man kommer att ge allt för att nå till finalen i Europa League och helst vinna hela turneringen. Efter gårdagens seger är det svårt att se vilka som faktiskt ska kunna sätta stopp på Dortmund. För i sina bästa stunder är de ett lag som levererar på en nivå som få andra lag i Europa just nu, vilket bådar för att man ska kunna uppnå sina drömmar om att vinna sin första europeiska titel sedan Champions League 1997.

Publicerad 2016-03-11 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto