Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klopps återkomst skaver

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det var lottningen som alla drömde om, men ingen ville ha. Jürgen Klopps återkomst till Westfalenstadion kommer mindre än ett år efter han lämnat Dortmund. Såren är ännu inte läkta, kärleken är fortfarande intakt – det kommer att skava när Klopp återvänder till Dortmund.

När Alexander Frei hade dragit sex av åtta möjliga bollar var alla medvetna om vilka två som fanns kvar i skålen. Den tidigare Dortmundspelaren, utsorterad av just Klopp, hade lyckats med det osannolika att dra alla lag utom Dortmund och Liverpool. Inte ens Frei själv verkade särskilt bekväm i det faktumet. Man kunde prata om både ödets ironi och konspiration.

Annons

”Sett till våra erfarenheter av den här säsongen var det att räkna med att Alexander Frei inte skulle göra någon alldaglig lottning. Nu kommer Jürgen Klopp hem med sitt Liverpool, det kommer utan tvivel att vara något speciellt för honom. Vi var säkra på att vi någon gång under denna resa skulle träffa på Liverpool”, sa Dortmunds Hans-Joachim Watzke som var en av de som låg bakom att Klopp från började hamnade i Dortmund.

När jag tänker på vad som väntar Klopp drar mig tankarna tillbaka till en händelse som jag endast fått återberättad och sett på Youtube. Det var när Börje Salming 1976 medverkade för Sverige i Canada Cup. Tre Kronor inledde mot USA i Toronto, där Salming var storstjärna, och möttes av en enorm stående ovation som varade under flera minuter. Det räcker med att kolla på bilderna för att förstå hur mäktigt det var, hur obekväm Salming kände sig och att det skavde.

Annons

Det kommer att skava den 7:e april också. Det stora öppna sår som Klopp har lämnat efter sig har ännu inte läkt. Framgångarna för Dortmund den här säsongen till trots är det fortfarande som om en pusselbit saknas varje gång de svartgula beträder det gröna gräset på Westfalenstadion. En liten avsaknad av emotionalitet och kärlek som de sportsliga framgångarna inte har kunnat lappa igen.

För Dortmundfansen är ”Kloppo” något annat än en vanlig tränare. Bandet mellan fansen och Klopp är livslång romans och jag är övertygad om att många Dortmundsupportrar kommer att ha svårt att sätta ord på vad de kommer att känna den där kvällen när han faktiskt återvänder – men med sin ny, inte lika välpolerade förälskelse.

Och inte heller är det något drömscenario för Klopp. När han på en presskonferens innan lottningen sa att han inte ville möta Dortmund, för att de var det starkaste lag kvar i turneringen, var det självklart inte hela sanningen. Sanningen är den att det kommer att bli ett otroligt emotionellt möte även för Klopp. Trots sin karisma kommer han precis som Salming att stå och vrida generat på sig, för den här typen av emotionellt fokus är inte vad Klopp vill ha.

Annons

Dubbelmötet kommer att handla väldigt lite om fotboll och väldigt mycket om känslor. För Klopps kärlek till Dortmund är lika stor som den från Dortmund till Klopp. Det kommer säkerligen att bli hyllningar. Det kommer säkerligen att fällas en tår eller annan. Klart är att vi står inför något som någon 20-åring kollar på om 40 år och tänker: ”wow”.

Publicerad 2016-03-18 16:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto