POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Intervju 1 inför BVB-LFC: "Dortmund är ett bättre lag i dag"

Twitter: @atnilsson

I den första intervjun inför matchen mellan Dortmund och Liverpool så har jag pratat med frilansjournalisten Tobias Escher (@TobiasEscher). Tobias har riktat in sig på de taktiska delarna inom fotbollen, grundade den tyska taktiksidan spielverlagerung.de och har sedan flera år tillbaka följt både Jürgen Klopp och Thomas Tuchel. Han skriver ofta för de stora tyska tidningarna kring taktik och syns även i tyska Skys fotbollssändningar. Och det är en taktikexpert som ser fram emot dubbelmötet mellan två ytterligheter inom fotbollen.

I Sverige har Jürgen Klopp varit synonymt med ”gegenpressing”, kontringsfotboll med hög hastighet. Skulle du säga att det är en bra beskrivning av honom som taktiker?

– Gegenpressing är termen som man tänker på omedelbart när man tänker på Klopp. Han myntade det uttrycket för flera år sedan och var en av de första som använde den fotbollsfilosofin. Men, försvarsspelet är Klopps stora styrka. Hans lag täcker ytor väldigt noggrant, lämnar inget utrymme för motståndarna att attackera. Hans spelare vet exakt hur de ska försvara, när och hur de ska stänga ned motståndarna.

Har du sett någon utveckling kring Klopps syn på fotboll jämfört med tidigare?

– Han testar alltid nya formationer. I Dortmund hade han fokus på 4-2-3-1. I Liverpool använder han nu ofta 4-3-3. Han försöker också med en mer bollinnehavsbaserad fotboll. Hans lag håller i bollen under längre perioder och har mer fokus på positionering.

Hur mycket har Klopp lyckats implementera av sina idéer i Liverpool? Finns det några tydliga tendenser?

– Jag var överraskad med hur snabbt hans lag anammade hans idéer. De är redan nu väldigt medvetna om när de ska pressa och hur de behåller laget kompakt. Du kan se Klopps filosofi i sättet Liverpool försvarar, speciellt när de spelar mot topplag som Manchester City eller Chelsea.

Vilka nyckelspelare ser du för Klopp i Liverpool?

– Emre Can är en flexibel spelare som garanterat har en viktig roll, även i uppbyggnadsfasen. Coutinho tycks vara nyckeln i anfallsspelet. Men i Klopps filosofi så är aldrig den enskilde spelaren lika viktig som laget. Kompakthet, press, rörelse – det är Klopps saker. Det är kanske hans problem i Liverpool. Laget har mer fokus på individuell snarare än kollektiv kvalitet. Det kommer att bli intressant att se vilka spelare som lämnar och anslutet till Liverpool i sommar.

Om vi byter ämne. Thomas Tuchel har beskrivits som en av de blivande storstjärnorna bland tränare, ofta jämförd med Pep Guardiola. Vad har de två för likheter?

– Thomas Tuchel är en av de första tyska tränarna att anamma Guardiolas fotbollsfilosofi. Guardiolas ”juego de posicion”, fokus på att skapa specifika mönster i bollinnehavet och att inta viktiga zoner på planen, kan vi också se i Tuchels lag. Men han [Tuchel] använder också kontringar oftare än vad Guardiola gör.

Vad har Tuchel bidragit med taktiskt i Dortmund den här säsongen?

De bollinnehavsbaserade matcherna var den stora svagheten i Klopps Dortmund. När motståndaren hade ledningen med 1-0 och stannade på sin planhalva, lyckades Dortmund sällan att hitta tillbaka in i matchen. Den här säsongen är de mycket med boll, spelar mer diagonalt och använder därmed bredden och djupet av planen bättre. Gündogan och Weigl är nyckelspelarna på mittfältet. Deras passningsspel är viktigt för att skapa dominans centralt på mittfältet. Mkhitaryan är den offensiva mittfältaren som gäller laget med rörelsen som för deras dominans till målchanser.

Skulle du säga att Dortmund är taktiskt bättre än tidigare?

– Tuchel var smart nog att använda deras styrkor från Klopps era, så som pressen, och krydda det med mer bollinnehav i deras spel. Så ja, de är ett bättre lag nu.

Vad kan vi förvänta oss av matchen på torsdag?

– Jag ser fram emot hur Klopp kommer att ta sig an matchen. Han har oftast en eller två riktigt bra idéer när hans lag möter dominerande motståndare. Dortmund kommer säkerligen att ha mer boll, men Liverpools kompakthet kan hota Dortmund.

En sista fråga. Vilket lag tror du går vidare?

Även om Klopp alltid kan överraska, så är Dortmund favoriter för mig. De borde kunna dominera de båda matcherna. Jag skulle säga att det är favör Dortmund, 70:30.

Publicerad 2016-04-05 kl 09:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå