Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Intervju 3 inför BVB-LFC: "Klopp viktigast i modern tid"

Twitter: @atnilsson

Uli Hesse är Dortmundsupportern som såg sina första matcher 1977 och sedan 1982 innehar ett säsongskort på Westfalenstadion. Hesse är bland annat känd för att ha skrivit ett antal böcker kring tysk fotboll, inte minst ”Tor!” som är en historisk genomgång av de viktigaste händelserna från den tyska fotbollen. Med jämna mellanrum publiceras han hos ESPN och skriver även reportage för tidningar som 11Freuende och Offside. Till hösten kommer Hesse ut med en engelskspråkig bok om Bayern Münchens historia. Under ett samtal som började i Darmstadt och slutade i Liverpool så pratade jag och Uli om dagens match på många olika plan och det var tydligt för mig att han inte riktigt vet vad han kommer att känna när han ser Jürgen Klopp i ”fel” tröja.

ANNONS

Uli, vad var din reaktion när du såg lottningen och att Dortmund skulle ställas mot Liverpool?

– Jag stod på en tågstation och väntade på mitt tåg till Darmstadt för ett fotbollsevent medan jag såg lottningen på min mobil. Det första jag gjorde efter lottningen var att skicka ett meddelande till min fru med texten: ”vi spelar mot tränaren”. Hon vet att när jag säger tränaren så menar jag Klopp och inte Tuchel.

Hur stor är Klopp i Dortmund egentligen?

– Han är garanterat på samma nivå som Ottmar Hitzfeld, en av de två mest kända och populära tränarna i klubbens historia. Han kanske till och med är något ovan Hitzfeld. Det roliga är att Klopp är en helt annan karaktär än Hitzfeld. Hitzfeld var en gentleman som vann sina titlar med en ganska påkostad trupp.

När jag skrev en bok om Dortmund ur supportrarnas ögon så träffade jag en supporter som såg sina första matcher med Dortmund redan på 60-talet. Vi kom in på laget på 90-talet och då sa han till mig att han inte längre hade ett säsongskort för att han inte gillade laget. Det var ett lag med köpta spelare, de flesta från Juventus. Och skillnaden med Klopp var att han nådde framgångar med ett billigt, ungt lag.

ANNONS

Men de två är de största i Dortmunds historia.

Förbereder supportrarna något inför Klopps återkomst?

– Jag är inte säker, jag tror inte det. Jag menar, klubben skulle inte tycka om. Klubbens ordförande Hans-Joachim Watzke sa på teve i lördags att han vet hur populär Klopp är och att han fortfarande har många vänner i Dortmund, men Watzke hoppas att det inte skapas en atmosfär som påminner om en träningsmatch. Och sportchefen Zorc sa ungefär samma sak i en intervju i veckan. Han hoppades att fansen inte har känslan av att ”om något lag ska slå ut oss, så är det Klopps lag”. Så i Dortmund hoppas man på en riktig batalj och att man först efter matchen hyllar Klopp.

Hur tror du Klopp känner kring att återvända till Dortmund?

– Jag tror inte att han gillar det alls. Dels för att alla ögon kommer att vara på honom. Det kommer att vara svårt för honom att fokus på rätt saker. Dels för att Dortmund, sannolikt, är det starkaste laget kvar i turneringen. Speciellt efter att man tog sig vidare från mötena med Tottenham så pass enkelt är det många i Tyskland som håller Dortmund som favoriter till att vinna Europa League.

ANNONS

Hur tror Thomas Tuchel känner inför den här matchen med tanke på Klopps bakgrund? Ser han det som en normal match?

– Nej, jag skulle säga att det är omöjligt att se det som en ”normal” match. Tuchel är inte lika emotionell som Klopp var. Tuchel är väldigt professionell och väldigt fokuserad. Jag tror att av alla involverade – spelare, styrelsemedlemmar, fans – så är det nog Tuchel som kommer vara närmast känslan av att det är en normal match. Samtidigt kan det inte vara en helt normal match för honom, det är trots allt en kvartsfinal i Europa League. Tuchel tog ett sabbatsår och var jagade av alla, hamnade i Dortmund och har haft stora framgångar. Men man får inte glömma att han är en förhållandevis ung, oprövad tränare som i stort sett inte har vunnit något. Så för honom kommer det att vara en speciell match, men inte främst på grund av Klopp.

ANNONS

Hur viktig skulle du säga att den här matchen är för Dortmund?

– Den är väldigt viktig! I en intervju med tidningen Kicker pratade de med en från tv-kanalen Sport1 som sänder Europa League i Tyskland. Han berättade att det var väldigt bra för dem att Dortmund redan från början sa att de skulle ta turneringen på allvar och att de ville vinna den. De visar på att turneringen fortfarande inte har samma status som Champions League. Och i speciellt i Tyskland har det varit problem då lag som till exempel Augsburg har kvalificerat sig för turneringen. Det har varit en stor succé för dem men det har gått ut över deras resultat i Bundesliga. Många tyskar ser Europa League som en fattig kusin till Champions League.

Men det är skillnad i Dortmund. Det är den europeiska trofén som saknas i troféskåpet. Och det är inga många som kommer att klara det heller med tanke på att Cupvinnarcupen inte längre finns. Så Dortmund är bestämda över att man ska klara av det. Vi har förlorat två UEFA Cup-finaler, så det finns massa historia. Många känner också att vi spelar en bra säsong så vi borde få något bevis på det.

ANNONS

Hur kommer du att känna när går du till Westfalenstadion på torsdag? Hur emotionellt kommer det att vara att se Klopp i ”fel” tröja?

– Bra fråga. Jag vet inte. Ärligt talat har jag svårt att föreställa mig det. Kanske kan man jämföra det med när Hitzfeld blev tränare i Bayern som bara skedde ett år efter att han lämnat Dortmund. Men som jag sa tidigare, Hitzfeld och Klopp är så olika människor. För Klopp var det så mycket känslor så det kommer att vara väldigt emotionellt för alla.

Finns det någon som har varit så viktig för klubben och staden som Klopp?

– Nej, inte i modern tid. Vad folk har en tendens att glömma är att när Klopp kom 2008, så kom han inte in för att vinna titlar. Det var en väldigt underlig atmosfär kring klubben då. Klubben hade nästan gått bankrutt och många var glada att den ens fanns kvar. Det saknades känslor i klubben. Laget spelade inte bra och fångade inte människors fantasier. Många människor var missnöjda med laget och vart klubben var på väg.

ANNONS

Den stora anledningen till att Klopp kom in var för att skapa ett nytt liv i klubben och skapa något häpnadsväckande. Vid den tidpunkten förväntade sig ingen att han skulle vinna några titlar åt Dortmund. Men han lyckades med det, vände på allt och byggde ett lag. Utöver de som räddade klubben ur den finansiella krisen har ingen varit så viktig som Klopp. Man skulle inte gå för långt när man säger att det är hans klubb nu. Så det kommer att vara något speciellt.

Sen ska man veta att det är just Liverpool. Han kommer inte med vilket lag som helst. Dortmund har en lång historia med Liverpool. Jag menar, du frågade mig om vad min första reaktion var efter lottningen, och den var att jag tänkte att vi skulle mötas först i finalen. För det är 50 år sedan Dortmund vann Cupvinnarcupen 1966, vilket var den första gången ett tyskt lag vann en europeisk cuptitel vilket fortfarande är väldigt viktigt i Dortmund. Och alla vet att 50 årsjubileet kommer. I matchprogrammen har de en serie som kallas ”Route 66” där de skriver en profil över en spelare eller en specifik match från den turneringen. Så många tänkte att det vore perfekt att, 50 år efter man mött Liverpool i Glasgow, så skulle man nu möta Liverpool i Schweiz med Klopp.

ANNONS

Vad förväntar du dig från matchen?

– Jag förväntar mig att Dortmund dominerar matchen och att Liverpool spelar Klopps fotboll. Vad vi ibland glömmer är det tog Klopp ett par år att bygga Dortmund. När han kom till Dortmund så träffade han många fans och vad ingen förstod var att han förberedde dem på förändringar han skulle genomföra. Under hans första år sålde han den näst bäste målskytten och under sitt andra år den bäste. Så införde han sin fotboll.

Alla som har sett Dortmund de senaste åren vet att Benteke inte är Klopps typ av spelare. Klopp arbetar med ett lag han inte har sammanställt så det kommer ta ytterligare ett år eller två innan Liverpool kommer att spela den fotboll han vill spela. Under delar av säsongen har man dock sett Liverpool spela den fotbollen, kontringar och hög press.

ANNONS

Troligen blir det jämnare i matcherna mot Tottenham. Tottenham har ett bättre lag än Liverpool, men bara för att det är Klopp. Tottenham var väldigt nonchalanta inför matcherna och vilade ett par spelare, vilket jag tror handlade om att man vilade inför ligamatcher och att man inte förväntade sig att Dortmund var så pass bra. Liverpool kommer garanterat ha mer fokus och vara mer bestämda.

Publicerad 2016-04-07 kl 07:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto