Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett Nordderby mellan två klubbar som lever i följderna av deras förfall

Twitter: @atnilsson

För tio år sedan var Hamburger SV och Werder Bremen räknade till toppklubbarna i Tyskland. Så som vi idag ser på klubbar som Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen, så såg man på Hamburg och Bremen då. Idag är den bilden en annan. Sedan år tillbaka kämpar de två klubbarna mot röda siffror i ekonomin och mot historiens förväntningar på resultat.

Nordderbyt” som matchen mellan Hamburg och Bremen benämns är en av Tysklands största matcher. Men det är en match som har tappat status till följd av klubbarnas nedåtgående trend resultatmässigt. Vad som förut var en match mellan två lag som jagade Europaplatser är idag en match mellan två lag som kämpar mot nedflyttning.

ANNONS

Det är någonstans ironiskt hur två konkurrenter har lyckats hålla jämna steg med varandra i både med- och motgång sedan millenniumskiftet. Båda klubbarna skötte sig bra i framgångsperioden, etablerade sig ute i Europa, men när det väl började att skälva klarade klubbarna inte av att anpassa. Både Hamburg och Bremen levde över sina tillgångar, anpassade sig inte till de bristande resultaten vilket ledde till dagens sorgliga sanning som är att klubbarna har ett antal år att ta igen innan de på allvar kan attackera mot toppen.

Hamburg är den klubb som har haft det svårast att anpassa sig efter sin nya verkligheten av sanering. Klubben har haft goda intentioner ofta men många gånger fallit på sitt ord. Likt ett barns nyårslöfte att inte äta godis har de förförts av suget och tagit på bar gärning med fingrarna i godispåsen. Hamburg har gjort det man inte skulle göra, det vill säga investerat dyrt i namnkunniga spelare men pengarna har aldrig matchat kvaliteten och de röda siffrorna har lyst starkt i årsrapporterna. Sponsorinkomsterna har minskat till följd av de sämre tabellplaceringarna och Hamburg har därför blivit tvungna att ta in kapital från investerare som köpt in sig i den anrika klubben.

ANNONS

Konkurrenterna i Bremen å sin sida har valt att gå genom stålbadet och anpassa sig mer efter sin nya verkligheten. Godispåsen har suktat men klubben har inte investerat stora summor i nyförvärv utan har istället kämpat med att förädla spelare och säljare vidare till en liten vinst. Det har givit resultat och klubben har i jämförelse en betydligt kortare ekonomisk resa kvar att göra än Hamburg. Samtidigt finns det fortfarande ett antal bekymmersområden som klubben behöver adressera innan de kommer att kunna sikta mot toppen.

Det första de båda klubbarna behöver göra är att försäkra sig om att kommande säsong spelas i Bundesliga och i kvällens derby är det allt handlar om. Ett uttåg ur den tyska högstaligan skulle betyda ett oroande stort tapp i intäkter. Sponsorer skulle falla bort. Lönekostnaderna skulle behöva skäras ned avsevärt. TV-pengarna skulle minska med många, många miljoner vilket skulle ge båda klubbarna stora bekymmer med likviditet. Det räcker med att gå till en klassisk klubb som FC Kaiserslautern för att se vilka problem det skulle kunna ge för de båda klubbarna från norr.

ANNONS

Inför kvällens match skiljer det tre poäng mellan Bremen (just nu på kvalplats, 16:e plats) och Hamburg (på 12:e plats), därför är det av yttersta vikt för båda klubbarna att kunna få hem de alla. Hos fansen är det inte bara en viktig match där man måste besegra sina rivaler, det är en match som innehåller oerhörda mängder av ångest då de vet att ett negativt resultat kan ha stor påverkan för utgången i slutspurten. Bremen jagas av Frankfurt (fyra poäng bakom sig) och är fortfarande långt från säkra, Hamburg vill undvika ett enerverande kvalspel för tredje säsongen i följd.

Det är två formsvaga lag som möts på Volksparkstadion i Hamburg ikväll. På de senaste fem matcherna har hemmalaget skrapat ihop ynka tre poäng. Bremen visar inte heller upp några starka siffror med sina fyra hopskramlade poäng på de senaste fem matcherna. Samtidigt kommer bortalaget stärkta av en seger mot Champions League-kvartsfinalisten Wolfsburg (3-2) där Bremen övertygade över 90 minuter.

ANNONS

Vad som för inte allt för länge sedan var en toppmatch mellan två dynastier inom den tyska fotbollen är idag en match mellan två lag som fortfarande lever i följderna av sina förfall. Kvällens Nordderby är kanske inte en lika stor match som tidigare, men det innehåller troligen mer känslor än vad det gjort på mycket länge. För följderna kan bli kritiska för klubbarnas framtid  i Bundesliga.

Publicerad 2016-04-22 kl 09:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto