Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Allt annat än nedflyttning för Darmstadt vore en skräll

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Den här texten är den femte i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: SV Darmstadt 98.

Förra säsongens stora, för att inte säga gigantiska överraskning var att nykomlingen Darmstadt klarade kontraktet och det utan att någon gång under säsongen ligga på någon av de tre bottenplatserna. Efter två raka uppflyttningar hade få trott att Darmstadt skulle lyckas med bedriften att klara sig kvar, mycket till följd av deras ansträngda ekonomi, men Darmstadt lyckades och spelar för första gången någonsin i Bundesliga två säsonger i följd.

Den stora arkitekten under de senaste åren var tränaren Dirk Schuster som lyckades med att bygga ihop ett lag trots få resurser och möjligheter att värva etablerade spelare. Schuster fick spelarna som andra klubbar inte ville ha och det till en billig peng. Sedan förädlade tränaren spelarna, anpassade sin taktik efter material och gjorde det framgångsrikt. Darmstadt spelade inte vackert, men fick resultat och visade sig vara oerhört svårslagna.

ANNONS

Sedan i våras har dock Dirk Schuster valt att lämna Darmstadt för ligakonkurrenten Augsburg. Ett stort tapp för klubben, Schuster är näst intill oersättlig. I Arminia Bielefeld hittade klubben ersättaren Norbert Meier vars meritlista vittnar om en stabil, men långt ifrån häpnadsväckande karriär. Meier är erfaren, men han är inte någon Schuster och oron kring huruvida den nye tränaren klarar sitt nya uppdrag är stor.

Det är inte bara på tränarfronten som det har skett förändringar i Darmstadt. Flertalet viktiga spelare har lämnat. Inte minst den viktige anfallaren Sandro Wagner som med 14 mål var en av de viktigaste anledningarna till att Darmstadt klarade sig kvar i Bundesliga. Andra ordinarie spelare i startelvan som Konstantin Rausch, Christian Mathenia, Luca Caldirola och Slobodan Rajkovic har försvunnit och lämnat stora luckor efter sig. Luckor som Darmstadt har haft svårt att fylla.

ANNONS

Listan över nyförvärv sänder inga farhågor bland konkurrenterna. Den ukrainske landslagsmannen Artem Fedetsky och ungraren Laszlo Kleinheisler är de två spelare som står ut med både erfarenhet och kvalitet. Det säger något om en klubbs förmåga att locka till sig spelare när det dyraste nyförvärvet är Immanuel Höhn (€750 000) som lämnade nykomlingen Freiburg för att han inte kunde förvänta sig tillräckligt med speltid där. Och som ny förstemålvakt verkar Daniel Heuer Fernandes ha bäst chanser. En målvakt som gjorde 13 matcher för Paderborn som åkte ur 2. Bundesliga.

Enkelt sagt ser Darmstadt – som förra säsongen dömdes ut av alla – sämre ställt ut inför årets säsong.

Finns det några positiva saker att tala om över huvud taget i Darmstadt? Ja, det finns det. Många spelare har lämnat men att Jerome Gondorf blev kvar betyder mycket för mittfältet. Dessutom har den vindsnabbe yttern Marcel Heller bestämt sig för att stanna vilket kommer att betyda mycket för den kontringsfotboll som Darmstadt har visat upp och med största sannolik kommer att fortsätta med den här säsongen.

ANNONS

Ett annat utropstecken från förra säsongen, som till skillnad från många andra blev kvar, är lagkaptenen Aytac Sulu. Det fanns intresse för Sulu från flera andra klubbar, men än så länge har ingen slagit till och ingen tror att han kommer att lämna under sommaren. Mittbacken stod inte bara för ett stabilt försvarsspel och styrde upp långt back i planen. Han var även ett starkt vapen i offensiven och med sina sju mål var han nästbäste målskytt i laget efter Wagner.

Darmstadt har två veckor till godo för att ta in nya spelare och det är troligt att det kommer att dyka upp ett antal namn i truppen. Bland annat ryktas det om att svenske Alexander Milosevic kommer att hamna i Darmstadt. Som en klubb längst ned i näringskedjan handlar det om att ha tålamod och vänta på läget för att slå till när ett bra läge dyker upp. Något som har en tendens att ske mot slutet av transferfönstret.

ANNONS

Men om inte Darmstadt får in Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Manuel Neuer så ska det mycket till för att de ska klara sig kvar. Visst kommer de att kunna grisa sig till otaliga poäng men sett till vad de har förlorat och vad de har tagit in så är de sämre än förra säsongen och jag ser inga andra klubbar som är sämre. Därför tror jag att Darmstadt kommer att ligga i botten när säsongen är avslutad. Något annat än nedflyttning vore en rejäl skräll.

Publicerad 2016-08-16 kl 13:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto