Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ingolstadt kommer att få slåss mot nedflyttning

Twitter: @atnilsson

Den här texten är den åttonde i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Ingolstadt.

Det var inte med några stora förväntningar som FC Ingolstadt gjorde sin första säsong i Bundesliga förre året. Nykomlingen hade inte gjort några större värvningar inför säsongen utan grunden bestod till stor del av spelare som varit med och fört klubben upp till finrummet. Det visade sig räcka och lite till. Ingolstadt slutade på elfte plats med tryggt avstånd ner till bottenplatserna. I år hoppas man bygga vidare på det, men den uppgiften är allt utom enkel.

ANNONS

Trots att Ingolstadt säkrade kontraktet och visade på ambitioner om mer kunde klubben inte säkra en fortsättning med tränaren Ralph Hasenhüttl. Redan under våren började det sippra ut att RB Leipzig bestämt sig för att satsa allt på att locka österrikaren till sig och Hasenhüttl lät sig förföras av klubben från öst. Ingolstadt försökte med alla medel att hindra tränaren från att lämna, Hasenhüttl hade trots allt ett år kvar på kontrakt, men Ingolstadt lyckades inte få till en förlängning.

Innan affären skulle bli officiell letade klubben efter alternativ att presentera för att inte stå där helt lottlösa och avklädd. Valet föll till slut på Karlsruhes Markus Kauczinski som i 2. Bundesliga skaffat sig ett bra rykte och som omgärdats av otaliga ryktena till andra klubbar i landet. Inte minst Augsburg ska ha varit intresserade av Kauczinski men den 46-årige tränaren valde den bayerska konkurrenten istället.

ANNONS

Kauczinski kommer till en klubb som inte bara har tappat sin huvudtränare, utan även ett antal nyckelspelare från premiärsäsongen i Bundesliga. Framför allt är det defensivt som det har försvunnit spelare. Mittbacken Benjamin Hübner har lämnat för ligakonkurrenten Hoffenheim, ytterbacken Danny da Costa har återvänt till Leverkusen och målvakten Ramazan Özcan följde även han spåret till Leverkusen. Tre av fem spelare i målvakts- och försvarslinjen har därmed lämnat och lämnat ett stort hål efter sig.

På målvaktssidan har klubben hämtat in den danske målvakten Martin Hansen från ADO Den Haag som ska konkurrera med Ørjan Nyland om platsen som förstemålvakt. Den schweiziske ytterbacken Florent Hadergjonaj (Ingolstadts dyraste värvning på €2 miljoner) ser ut att täppa till hålet efter da Costa men vem som ska ersätta Hübner är fortfarande en hypotetisk fråga. För det enda nyförvärv klubben har gjort på mittbackssidan är Hauke Wahl från Paderborn, tveksamt om han har kvalitet att fylla Hübners skor i Bundesliga.

ANNONS

Och det är snålt med stora namn bland Ingolstadts nyförvärv. 23-årige Robert Leipertz kommer från Schalke, där han inte lämnar något avtryck. 18-åringen Nico Rinderknecht och 23-årige Sonny Kittel kommer från Eintracht Frankfurt som inte såg någon användning för dem där, från Hertha Berlins andralag har man hämtat in Kerem Bülbül och från Stuttgarts U19-lag kommer målvakten Fabijan Buntic. Dessutom har klubben lånat in Anthony Jung från Leipzig.

Det är inte en nyförvärvslista som får en att häpna över vad Ingolstadt har hittat på marknaden. Snarare ger det intrycket av att Ingolstadt inte lyckats med att befästa sin roll på transfermarknaden som ett Bundesligalag med hopp om att etablera sig, växa och nå högre upp i tabellen. Ett jobb som sportchefen Thomas Linke borde ha lyckats bättre med och säkerligen kan komma att få kritik för om det sportsligt inte går rätt väg under säsongen.

ANNONS

Betyder det att Ingolstadt går mot en ren och skär katastrofsäsong? Nja, det finns ju trots allt kvar en hel del spelare som under förra säsongen visade att de hör hemma i Bundesliga. Inte minst tänker jag på Marvin Matip som var strålande i försvaret. Mittfältarna Roger och Pascal Groß som med ett imponerande samarbete gjorde det oerhört svårt för motståndarna. En Dario Lezacano som värvades in under vintern och offensivt stod för frenesi och mål. Det finns trots allt kvar och ger hopp i Ingolstadt.

Men det sagt tror jag att Ingolstadt får det betydligt svårare den här säsongen. De två nykomlingarna i Leipzig och Freiburg ser bra ut. Lag som förra året hamnade bakom Ingolstadt i tabellen så som Bremen och Hoffenheim ser betydligt bättre ut inför årets säsong och kommer att sätta press på lagen ovan. Det finns helt enkelt inte mycket utrymme för misstag för Ingolstadt och jag tror att dem kommer att få det riktigt, riktigt svårt i år. Det kommer att bli en kamp mot att undvika nedflyttning och kval i år.

ANNONS
Publicerad 2016-08-19 kl 13:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto