Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ett frigjort Bayern gav Ancelotti första segern

Twitter: @atnilsson

Det var stor förväntan bland supportrarna i München Carlo Ancelottis debut i Bundesliga. Den italienske tränaren hade under sina första veckor klubben gått från klarhet till klarhet och många av supportrarna hade redan omfamnat den nye tränaren med kärlek. Ancelottis varma personlighet och torra humor hade gått hem i södra Tyskland efter år av taktiska genomgångar under Pep Guardiola som aldrig kände sig riktigt förstådd i den sydtyska storstaden.

ANNONS

Carlo Ancelotti har dock varit förstådd från första stund. Både spelare och ledare i klubben har hyllat italienaren för hans förmåga att hantera den interna politiken. Franck Ribéry har talat om en tränare som vill umgås, prata och förstå sina spelare. En tränare som ser bortom fotbollskunskaperna. En tränare som ser personen som döljer sig under ytan av tekniska färdigheter, passningsprocent och titlar på meritlistan.

Inför Bundesligadebuten pratade Ancelotti om att han inte ville genomföra någon ”taktisk revolution” i Bayern. Han ville bygga vidare på det imponerande jobb som Guardiola genomfört, men tillföra ytterligare några alternativ för att göra Bayern till ett vassare lag. ”Jag vill spela mer i djupled och komma snabbare till avslut”, förklarade Ancelotti som hintade om att hans Bayern inte kommer vara lika benägna om att hålla bollinnehavssifforna högt.

ANNONS

I premiären syntes det tydligt vad Ancelotti pratade om.

Samma elva spelare som veckan innan besegrat Carl-Zeiss Jena i DFB-Pokal (5-0) fick chansen mot Werder Bremen, formerade i en 4-3-3. Till skillnad från matchen i Jena möttes Bayern av ett Bremen som var betydligt mer passiva i sitt försvarsspel. Något som gav hemmalaget på Allianz Arena både utrymme till instick mellan motståndarnas lagdelar och till bollar bakom en högst konfunderad försvarslinje som såg lika odisciplinerade ut som en skock rädda får.

När klockan ringde efter nio spelade minuter var ingen överraskad. Inte för att Bayern radat upp chanser innan, utan för att Bremen givit Bayern alla förutsättningar till att hitta lägen för avslut. En omarkerad Xabi Alonso fick god tid på sig att vänta på att bollen skulle falla ned för att spanjoren med en perfekt avvägd halvvolley skulle smeka in bollen otagbart för den för kvällen olycksalige målvakten Felix Wiedwald. 1-0 och Bundesligasäsongen hade precis inletts.

ANNONS

När det fyra minuter senare var dags så var det ett mål som personifierade både Ancelottis vision och Bremens bedrövliga försvarsspel. Ribéry fick från egen planhalva måtta en 40 meters pass längs backen mot en Lewandowski som satt av i djupled. Bremens backlinje försökte ställa Lewandowski offside men misslyckades kapitalt och gav förra årets skyttekung all tid i världen för att sätta 2-0. Fansen var nöjda. Spelarna var nöjda. Ancelotti var nöjd.

Och vi kunde se ytterligare tendenser av Ancelottis vision under kvällen där spelarna kändes frigjorda från tidigare bojor. De båda ytterbackarna Alaba och Lahm fyllde gång på gång längs med kanterna, vilket påminde mer om Jupp Heynckes taktik än Peps. De två yttrarna Müller och Ribéry drog sig ofta in centralt för att ge understöd till Lewandowski i anfallet. Det var anarki i ett Bayern där spelarna gavs mer frihet att själva hitta lösningar på planen. Där Guardiola stod och gestikulerade vilt vid sidlinjen för att få ut sin vision, så stod Ancelotti lugnt och stillsamt och såg på medan hans vision utförde.

ANNONS

Lewandowski stod för ytterligare två mål under kvällen. Ribéry fick skriva in ett i protokollet och även lagkaptenen Lahm nätade. Bayern hade vunnit med 6-0 (siffrorna ingen måttstock i sig med tanke på hur bedrövliga Bremen var), fansen hade charmats av den nye tränaren och hans fotboll och Ancelotti stod som en överlägsen vinnare i sin premiär. Mer hade Ancelotti inte kunnat begära av sin första Bundesligakväll på jobbet.

Publicerad 2016-08-27 kl 13:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto