Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mönchengladbachs bortatrend talar för en tuff kväll i Manchester

Twitter: @atnilsson

Efter en övertygande säsongsinledning, där Borussia Mönchengladbach i kvalet till Champions League slog ut Young Boys med totalt 9-2 i två möten och sedan vann premiären i Bundesliga mot Leverkusen med 2-1, åkte klubben på ett rejält tankeväckare i helgen. Borta mot nykomlingen Freiburg blev det, trots överläge 1-0, förlust med 3-1 vilket var sämsta tänkbara uppladdning inför kvällens match.

Förlusten mot Freiburg bekräftade också bilden av att Mönchengladbach har det extremt svårt på bortaplan. Det var när Mönchengladbach ställdes mot kvällens motståndare Manchester City i gruppspelet av Champions League förra året som man inkasserade sin första bortaförlust under tränaren André Schubert som satte igång den negativa trenden.

ANNONS

Sedan förlusten mot City i december har Mönchengladbach endast vunnit tre bortamatcher (mot Darmstadt, Young Boys och 4. Liga-laget SV Drochtersen i DFB-Pokal). Två matcher har slutat oavgjort och hela åtta matcher har i slutat i förlust. Om vi ska vara helt ärliga är det inte så att Mönchengladbach haft ett oerhört tufft bortaschema sedan dess, utan många motståndare har varit av den lägre kalibern.

Det är enkelt att konstatera att bortaspelet har varit Mönchengladbachs stora akilleshäl sedan André Schubert tog över som tränare förra hösten. Hans skiftning från Lucien Favres 4-4-2/4-2-3-1 till en 3-5-2 har varit väldigt effektiv på hemmaplan, där Mönchengladbach varit bollförande och haft publiken i ryggen.

På bortaplan har det däremot sett skakigt ut, inte minst har Gladbach haft svårt att hålla tätt bakåt och hitta rätt balans mellan defensiv och offensiv. Inte minst är det defensiven som har varit ett stort problem och det är fascinerande att se hur ett lag som kan se så bekvämt ut på hemmaplan, kan se så obekvämt ut på bortaplan trots att spelarna är de samma.

ANNONS

Vad Mönchengladbach och Schubert dock tar med sig in i kvällens match är att hans facit mot Pep Guardiola ser lite bättre ut än bortatrenden. På hemmaplan besegrade Mönchengladbach Peps Bayern München med 3-1, på bortaplan slutade det 1-1 efter en av Gladbachs bästa insatser på bortaplan sedan Schuberts inträde. Till viss del naturligtvis beroende av att Bayern var inne i sluttampen på säsongen och hade lagt Bundesliga lite åt sidan.

Schubert har också förhållandevis bra minnen av hans senaste besök i Manchester, trots förlust med 4-2. Den kvällen i England spelade Mönchengladbach en stundtals bländade fotboll och hade City i brygga långt in på matchen då tyskarna hade ledningen med 2-1. Mot slutet tröt dock krafterna och City kunde vända till en seger med 4-2, men den insatsen bör någonstans lika till grund för vad Gladbach hoppas på att kunna genomföra ikväll.

ANNONS

Det ska dock mycket till om Mönchengladbach ska kunna rubba Manchester City. Trots att tabellfyran från förra säsongen åker till England med ett förhållandevis intakt lag är det mycket som ser vanskligt ut för Mönchengladbach på grund av det bortafacit klubben har. Mot ett Manchester City som inlett starkt i Premier League känns det på förhand som om Gladbach kommer att få kämpa för att få med sig något hem.

Vad City visade upp mot Manchester United var inte en felfri insats, men en insats av ett lag som har på något spännande på gång där spelare som David Silva och inte minst Tysklandsbekantingen Kevin De Bruyne växlat upp ytterligare ett par nivåer. Just den typen av spelare som kommer att göra det svårt för Mönchengladbachs redan osäkra försvar och som kommer tvinga ned Gladbachs yttrar i planen.

ANNONS

Mönchengladbachs möjlighet ligger i kontringsspelet där omställningarna måste stämma. Den offensiva trion bestående av Raffael, André Hahn och Lars Stindl måste i mångt och mycket på egen hand skapa lägen i offensiven. De måste vara oerhört effektiva, för chanserna lär gå att räkna på en hand. Alla tre är kapabla spelare med fina egenskaper, men mot ett City som kommer att vara taggade till tårna är det långt ifrån en enkel uppgift för de här herrarna.

Det finns helt enkelt inte mycket som talar för att Mönchengladbach ska kunna räkna hem några poäng ikväll. Det kommer att krävas en felfri defensiv insats där tyskarna får stopp på Citys mångfacetterade offensiv, samtidigt som skärpan i offensiven måste vara på topp som få andra kvällar den här säsongen. Schubert har bevisat att han kan bemästra ett Guardiola-lag förut, det är dags att göra det igen. Men bortatrenden ger inget extra vatten på den kvarnen.

ANNONS
Publicerad 2016-09-13 kl 10:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto