Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bundesligaklockan är inne på sina sista dagar i Hamburg

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det är inte länge sedan som vibbarna uppe i Hamburg var av det positiva slaget. HSV hade spenderat stora summor på nyförvärv med hjälp av investeringar av affärsmannen Klaus-Michael Kühne och det kändes som om klubben på allvar kunde vara på väg tillbaka mot toppen av Bundesliga.

Det var lite väl tidigt att tro det har det visat sig i efterhand. För lika klart som det är att Bayern München går mot ligatiteln, lika klart är det att Hamburg återigen går en säsong till mötes som inte är för den nervsvage supportern. En säsong där HSV-supportrarna återigen får fråga sig om Bundesliga-uret (som tickat sedan starten 1963) kommer att ticka länge till.

Annons

Nio omgångar in i säsongen står Hamburg fast på två poäng (varav en togs mot bottenkollegan Ingolstadt som också står på två pinnar). Den senaste poängen kom i omgång sju, det senaste målet i omgång två. För att sätta det i siffror, det enklaste sättet att visa på något, så har Hamburg i snitt gjort 0,22 mål per match den här säsongen. En bedrövlig siffra, inte minst när laget har släppt in 2 mål per match.

Frågan är vad Bruno Labbadia gjorde under sommarens alla träningsdagar. För efter en någorlunda framgångsrik säsong (sett till tidigare år), fanns det både tid och ro för att bygga vidare på resultaten. Nyförvärven var inte alla Labbadias val, det var tydligt, men fortfarande borde tränaren ha satt ett försvarsspel och inte minst ett anfallsspel som var bättre än så här.

För det stora problemet under hösten har varit bristen på taktisk idé. Det saknas en röd tråd, både defensivt och offensivt. Vad står Hamburg egentligen för? Det går inte att tyda om Hamburg är ett lag inställt för att spela på kontringar eller inställt på att föra matcherna. Det är en salig blandning av allt där inget ser särskilt välkonstruerat ut. Något Labbadia fick stå till svars för.

Annons

För Labbadia fick gå till följd av de bedrövliga resultaten (parodiskt nog efter Hamburgs spelmässigt bästa match den här hösten mot Bayern). In kom Markus Gisdol som hittills inte har lyckats med att göra någonting åt det bättre. Fyra matcher har slutat med en turlig poäng mot Mönchengladbach, annars står tre förluster på facit där helgens mot Köln (0-3) mer eller mindre bekräftade alla bekymmer som Hamburg står inför.

De första 45 minuterna igår såg ut att vara ett steg i rätt riktning. Fortfarande såg offensiven inte förmögen ut att göra mål, men Hamburg lyckades åtminstone störa Köln tillräckligt för att de inte skulle göra något. Sedan komma andra halvlek, Hamburgs anfallare Bobby Wood drog på sig ett rött kort och kort därefter tog Köln ledningen och matchen var mer eller mindre avgjord.

Annons

Med sju omgångar kvar av den första säsongshalvan ser det becksvart ut för Hamburg. I de tre kommande omgångarna väntar Borussia Dortmund, hittills obesegrade Hoffenheim och ett derby mot Werder Bremen. Dessutom finns där matcher kvar mot andra underpresterande lag som Wolfsburg och Schalke.

Däri ligger också Hamburgs största problem. För att många lag som finns på den undre halvan är lag som förväntas ta stora kliv och ta sig framåt. Upp till kvalplats är det fyra poäng och där finns Wolfsburg som kommer att börja ta sina poäng. Tidigare säsonger när Hamburg haft problem har klubben klarat sig kvar för att andra klubbar varit sämre, den typen av räddningsplankor finns inte i år.

Det är för tidigt än att döma ut Hamburgs chanser, det finns fortfarande många poäng att spela om. Men bristen på resultat i kombination med bristen på spelidé, är anledning nog att oroa sig för hur länge Bundesliga-uret kommer att ticka uppe på Volkparksstadion. För just nu ser det ut som om klockan är inne på sina sista dagar.

Annons
Publicerad 2016-10-31 09:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto