POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Länge sedan Der Klassiker kändes så avslaget

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Med mindre än två månader kvar av den europeiska fotbollssäsongen är det dags för returmötet mellan Bayern München och Borussia Dortmund. Ett möte som inför säsongen såg ut att kunna bli det absoluta avgörande för avslutningen av toppstriden. Istället är det ett Der Klassiker som inte är upptrissat alls.

Det skiljer femton poäng mellan tabellettan Bayern och tabellfyran Dortmund. Bayern kryssar mot den historiska ligatiteln, den femte i följd. Dortmund vill klättra i tabellen men den stabila fjärdeplatsen – femman Köln ligger tio poäng bakom – är en garanterad biljett till spel i Champions League nästa år. Även om det just nu bara betyder kval så skulle det vara acceptabelt sett till förväntningarna inför säsongen.

Med de förutsättningarna i tabellen försvinner därmed en stor portion av vad som brukar vara tändvätska inför mötena. Istället är det ett Der Klassiker om tre veckor som kommer att vara betydligt mer intressant. Då möts klubbarna i DFB-Pokal, i en semifinal där det finns en titel på spel och där båda lagen måste gå fullt ut för att inte missa möjligheten.

Några ytterligare procent försvinner av det faktum att båda klubbarna har Champions League-kvartsfinaler som väntar kommande vecka. Dortmund har det högst intressanta dubbelmötet mot Monaco. Bayern ställs mot Real Madrid i ett möte mellan två av Europas absolut största klubbar. För båda de tyska klubbarna är det högsta prioritet, inte minst eftersom som ligasituationen ser ut som den gör.

Inte heller har Bayern lyckats röra upp känslorna i Dortmund genom att vilja locka över någon av deras spelare. Aubameyang har själv sagt att han aldrig skulle gå till Bayern. Den sydtyska klubbens ledning med Karl-Heinz Rummenigge i spetsen gick i veckan ut och sa att klubben inte hade något intresse av att värva någon av Dortmunds spelare just nu.

Tvärtom har relationen mellan klubbarna på senare tid varit bättre än någonsin tidigare. Både Bayern och Dortmund jobbar mot liknande mål. Rummenigge och hans motsvarighet i Dortmund Hans-Joachim Watzke har många gånger på sistone synts tillsammans i olika sammanhang, sida vid sida med liknande meddelanden kring utvecklingen av den tyska och europeiska fotbollen.

Därför är kvällens Der Klassiker det mest avslagna på länge. Efter år av tung rivalitet som vässats av rykten, pajkastning och strategiska värvningar för att försvaga så är det numera glada miner på båda håll. Inte ens Uli Hoeneß har lyckats reta upp känslorna hos antagonisterna utan har mer talat om Julian Nagelsmanns storhet den senaste veckan.

Men även om stämningen inte är hätsk kommer det fortfarande att bjudas på bra fotboll ikväll. Dortmund saknar ett antal spelare. Bayern har ett antal osäkra kort. Det kombinerat med kommande veckans Champions League gör chansen stor för att vi får se en hel del rotation från båda tränarna. Sedan är det ju en absolut självklarhet att båda tränarna skulle vilja gå in i kvartsfinalerna med en vinst i ryggen.

För Bayern, som kommer med en förlust i ryggen mot Hoffenheim, skulle ytterligare en förlust sända dåliga vibbar inför det första mötet med Real Madrid. Därför är det av ett extra vikt för Carlo Ancelotti att hans lag presterar ikväll och bygger vidare på de sista 45 minuter som Bayern visade upp mot Hoffenheim.

För Dortmund handlar det mer om riskminimering att undvika skador. Segern mot Hamburg i veckan (3-0) tog mycket energi från Thomas Tuchels spelare. Tränaren vittnade själv om att han inte var helt nöjd hur laget genomfört matchen, att man inte kunde stänga den och spara energi på det sätt som Tuchel önskade. En förlust vore ingen katastrof, men ytterligare skador skulle kunna vara det.

Der Klassiker må inte vara stekhet som tidigare. Men Der Klassiker är fortfarande Der Klassiker, ett möte mellan de två lag som präglat den tyska fotbollen mest de senaste åren och som blivit att räkna med i den europeiska toppen. Det är skäl nog till att bänka sig framför teven 18.30.

Publicerad 2017-04-08 kl 14:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto