POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kill your darlings, Tuchel

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Inför lördagens Der Klassiker skrev jag att det var ett de mest på förhand mest avslagna mötena mellan Bayern München och Borussia Dortmund på länge. Men mycket av det avslagna inför matchen sågs inte under själva matchen som istället bjöd på 90 minuter rafflande minuter av fotboll. Där inte minst den första halvleken visade att det här mötet fortfarande har nerv och rivalitet i sig.

Vad som var klart och tydligt däremot var den totala klasskillnad som det just nu råder mellan Bayern och Dortmund. Tabellettan var på en helt annan nivå. Det var under långa stunder smärtsamt tydligt att dagens Dortmund inte har kapaciteten att kunna utmana mästarna från München. Skillnaderna blev än större av att Dortmund saknade ett gäng viktiga spelare i startelvan, men framför allt av Thomas Tuchels annorlunda lösningar på planen.

Mycket har sagts om Tuchel genom åren men att han är något av taktisk räv går inte att komma ifrån. I Mainz gjorde han stundtals fantastiska saker med ett spelarmaterial som inte bestod av några större juveler. Men Tuchel lyckades gång på gång med att hitta lösningar mot betydligt bättre motståndare. Han lyckades med att störa motståndarna, hitta brister i lag som få andra kunde se och framför allt visste tränaren exakt hur han skulle utnyttja dessa till sin egen fördel.

Första säsongen i Dortmund fortsatte i en liknande riktning även om det aldrig mynnade ut i någon titel. En stor skillnad var att Tuchel hade ett betydligt bättre spelarmaterial till sitt förfogande vilket gjorde att hans Dortmund kunde orsaka skada mot nästan alla lag i världen. Den nuvarande andra säsongen har dock inte alls fortsatt i en liknande riktning, tvärtom ser Tuchel ut att ha tappat lite av den fingertoppskänsla som gjorde honom så eftertraktad en gång i tiden.

Mot Bayern saknade Dortmund några av sina absoluta stjärnspelare, men fortfarande fanns där spelare som kunde bilda en startelva långt bättre än de Tuchel ofta formerade i Mainz. Trots det slutade matchen ändå med förlust 4-1. Vad som någonstans är mer besvärande än resultatet är sättet som Dortmund förlorade på. För det var kamikaze-fotboll från första sekund och Bayern kunde mycket väl ha gjort ytterligare två-tre mål i lördags.

Om Tuchel förut framstod en beräknande tränare som kunde förutse alla former av skeenden i en match, kändes det i lördags som om han tappat hela sitt koncept. Redan från start kunde alla enkelt se att Dortmunds försvarsspel saknade all form av disciplin och logik för att stoppa en oerhört rutinerad startelva som Carlo Ancelotti ställt på planen. Bayern fick stora, öppna ytor att jobba på och kunde gång efter annan utnyttja bristfälliga uppspel från Dortmund till sin fördel.

Tuchels inställning till matchen kändes naiv. Hans försök att trots ett orutinerat manskap ”vilja spela fotboll” på Allianz Arena var ett stort självmål bara det. I Mainz var Tuchel taktiskt flexibel, blandade defensiv och offensiv fotboll. I Dortmund känns det som om Tuchel försöker leva upp till någon sorts idealisk fotbollsbild i alla lägen, vilket stjälper honom gång på gång när spelarmaterialet inte räcker till. Vilket påminner mycket om Pep Guardiolas sätt att arbeta. Skillnaden är att Tuchel var betydligt mer pragmatisk förut medan Pep alltid varit sin filosofi väldigt trogen.

Förut var Tuchel en man som levde enligt begreppet ”kill your darlings”. Han vågade att göra saker som inte alltid följde i riktlinjerna. Jag minns hur han för några år sedan åkte till samma arena med underdogen Mainz, ställde upp med fyra fyrtorn till mittbackar i försvarslinjen, fem hårt arbetande mittfältare och en konstant på djupet springande anfallare och retade gallfeber på ett Bayern som inte kom någonstans. Den matchen blev en ledstjärna för andra tränare i hur man skulle gå tillväga för att avväpna ett överlägset Bayern.

Numera försöker han alltid vinna matcher med samma typ av fotboll, även när den är mer eller mindre omöjlig att genomföra, oavsett vilka förutsättningar hans lag har inför matcherna. Dortmund blev överkörda på Allianz Arena av ett betydligt mer slipat Bayern. En stor portion av ansvaret på Tuchel som gjorde många felval inför och under matchen. Det var långt ifrån någon innovativ lösning a la Mainztiden. Det var mer ett rop på hjälp och brist på kreativ förmåga där Dortmund nästintill frivilligt gav bort matchen till Bayern.

Tuchel har något att lära av Ancelotti där. Få har än så länge imponerats av italienarens taktiska förmåga men mot Dortmund gjorde han allting rätt. Han ställde upp med en rutinerad startelva som visste exakt vad som gällde. Bayern stängde ner alla möjligheter för Dortmunds offensiva anfallstrio att jobba på och sökte snabbt omställningarna mot en övergiven försvarslinje som gång på gång fick se sig plockas isär av Arjen Robben och Robert Lewandowski.

För en tränare som redan varit kritiserad var det bland det sämsta som kunde ske. För ytterligare osäkerhet kring Tuchels förmåga höjs i ett Dortmund som börjar att planera för kommande säsong. Den här typen av insatser hjälper honom inte inför eventuella kontraktsförhandlingar. Samtidigt, vad finns där att hämta som är bättre?

Publicerad 2017-04-10 kl 18:29

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto