POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Schalke har pissat på lagets största trotjänare

Följ mig på Twitter: @atnilsson

I transferfönstertider blossar det alltid upp diskussioner kring klubblojalitet. Det här fönstret har inte varit annorlunda. Det förgående var inte annorlunda. Det nästkommande kommer heller inte att vara annorlunda.

När diskussionerna kommer på tal handlar det nästan uteslutande om spelares lojalitet gentemot klubbarna. När Neymar lämnar Barcelona är det han som sviker klubben. När Ousmane Dembele lämnar Dortmund är det han som sviker klubben, inte tvärtom. Det är att utgå ifrån och i de flesta fallen är det precis så, att spelaren sviker klubben.

Ett fall som skiljer sig är ett som just nu håller på att avslutas. Benedikt Höwedes kommer inom kort att skriva på för Juventus. Med det kommer han för första gången i sin professionella fotbollskarriär att bära en annan tröja än den kungsblå i Schalke 04.

Säga vad man vill om Schalke, men Gelsenkirchenklubben är inget Juventus. Snarare dess antites. En klubb som så många gånger snavat på sin egen förmåga att leverera att de stundtals har blivit ett skrockande skämt runt om på olika fotbollsarenor i Tyskland.

Sportsligt är det ett lyft för Höwedes. Han kommer att få spela i klubb som vinner ligatitlar på löpande band, som utmanar i Champions League varje år och har sanslöst mycket historik att leva upp till. En fantastisk utmaning för en spelare som på klubbnivå endast har en titel på sin meritlista, DFB-Pokal (räknar inte den tyska Supercupen då ingen bryr sig).

På många sätt hade flytten kunnat varit en vacker avslutning på ett kärleksfullt förhållande. Likt när klubblegendaren Ray Bourque fick tillåtelse att lämna Boston Bruins för att avsluta sin karriär i Colorado Avalanche där chanserna att vinna Stanley Cup var betydligt större (första och sista hockeyreferensen jag kommer dra i den här bloggen).

Schalke hade kunnat gjort exakt samma sak i det här skedet. Klubben genomgår en stor omstrukturering, hade utan tvivel kunnat släppa världsmästaren Höwedes på ett värdigt sätt för att kunna fortsätta med sitt arbete. Istället har Schalke pissat på lagets största trotjänare och behandlat honom på ett fasansfullt uselt sätt.

Allting började med den högsta tydliga markeringen att slita av honom lagkaptensbindeln och dela ut den till målvakten Ralf Fährmann. Fine, den nye tränaren Domenico Tedesco ville sätta sin prägel på sitt nya lag. Höwedes accepterade det, gnetade på i sedvanlig ordning och alla vittnade om att det var no hard feelings mellan parterna. Försvararen var en fortsatt viktig del av lagbygget.

Lagkaptensbindeln var inte snygg, men förståelig. Nästa steg i utvecklingen var att Höwedes petades ut ur startelvan i båda de inledande omgångarna av Bundesliga. I första matchen motiverades det med att han inte var 100% frisk, i den andra knappt alls. Snabbheten sas vara en av anledningarna.

Istället fick 20-årige Thilo Kehrer plats till höger i trebackslinjen borta mot Hannover. Kehrer är visserligen snabbare än Höwedes, men det är klasskillnad mellan de här två sett till helheten och 99 av 100 tränare skulle välja världsmästaren före Kehrer i sina startelvor även om Höwedes saknar lite speed. Nykomlingen Hannover vann med 1-0 och Höwedes satt på bänken hela matchen.

Glömde jag säga att Kehrer fick sämst betyg av alla i den matchen av tidningen Kicker? Alltså alla. Inte bara i Schalke utan även med spelarna i Hannover inräknade.

Vid det här laget hade alla insett varåt det barkade, men pissandet på klubblegendaren var inte över. För när det i helgen blev mer tydligt än någonsin att Höwedes var på väg bort och intresset från Italien konkretiserades, kunde Schalke inte hålla sig från att göra det mer ovärdigt framför de öppna ridåerna.

Ihärdigt påpekade sportchefen Christian Heidel att Höwedes fortsatt var viktig, trots ryktena om flytt. Samtidigt kom det ut uppgifter om det var klubbens egen VD, stor Schalkeälskare så klart, som varit delaktig i att få bort Höwedes. Det var Schalke all over again och jag kunde knappt tro mina ögon.

En petitess i sammanhanget var att Schalke tackade Schalke nej till Juventus inledande bud för att det var för dåligt betalt, för en spelare som de bevisligen inte ville behålla. En förståelig, men likväl dålig gest kan jag tycka. Speciellt eftersom att det också lyckades läcka ut.

Höwedes själv har inte sagt ett knyst. Han har kört på. Varit superprofessionell trots att han måste ha känt sig både förråd och sårad över vad som skett under de senaste veckorna. För hans målsättning var aldrig att lämna. Han har tackat nej till erbjudanden förut och han planerade att göra det igen.

Men det spelade inte roll att Höwedes skötte sig utmärkt, värdigt som vanligt. I det här fallet var det klubben som svek spelaren och det var inte vackert. Jag har full förståelse för att Schalke vill förändra, att klubben vill göra plats för andra än Höwedes, men sättet som det har genomförts på har varit under all kritik.

Schalke hade en jättemöjlighet att få fortsätta med sin omstruktering och samtidigt tjäna några politiska pluspoäng på att sälja en av fansens favoriter och en klubblegendar. Nu har vänt många mot sig och får återigen jobba i rejäl uppförsbacke av ren inkompetens.

Av alla moraliska lågpunkter som Schalke befunnit sig på genom åren är den här nog den lägsta. För maken till sämre behandling har jag aldrig sett. Och det av en spelare som varit en av de få stabila pjäserna i en klubb som vacklat betänkligt de senaste åren. Pinsamt.

Publicerad 2017-08-30 kl 13:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto