Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förståeligt med tränarbyte, men problemen är större än så i Stuttgart

Följ mig på Twitter: @atnilsson

När sportchefen Michael Reschke igår, efter VfB Stuttgarts förlust mot Schalke (0-2), fick frågan om Hannes Wolfs framtid var sportchefens enda svar att de skulle ”sitta tillsammans under morgondagen och förbereda sig för Wolfsburg”. Ett uttalande som inte kunde tolkas på något annat sätt än att Wolfs framtid fortfarande fanns i klubben.

Knappt 12 timmar senare skickade klubben ut ett meddelande att Stuttgart och Wolf skulle gå skilda vägar. Efter ett samtal under lördagskvällen tillsammans med tränaren hade klubben dragit slutsatsen ”att faran, att vi i situationen med nuvarande konstellation inte skulle kunna vända trenden, var för stor och att en ny impuls behövs för att komma tillbaka i framgångsrika spår”.

ANNONS

För den 36-årige tränaren, som togs in i september 2016 som ersättare till Jos Luhukay och förde Stuttgart upp i Bundesliga, är det första gången i hans professionella karriär som han får lämna ett tränarjobb. Hämtad från Dortmunds ungdomsakademi var den hypersympatiska och omtyckta Wolf en tränare från den nya tyska tränarskolan som väckte stor uppmärksamhet med den fotboll han fick Stuttgart att spela i 2. Bundesliga.

Fotbollen som spelades förra säsongen har dock inte synts under årets säsong av Bundesliga. Den Klopp-inspirerade fotbollen har varit som bortblåst. Efter en lovande inledning har resultaten varit under all kritik. En seger på de senaste åtta matcherna, endast fyra mål under den perioden och överlag ett taktiskt intryck av att inte vara mogna för uppgiften.

Vad som varit mest oroande är att de senaste månaderna inte har handlat om en ren formsvacka, utan en total brist på utveckling. Fotbollsmässigt har Stuttgart presterat sämre och sämre, Wolf har försökt dribbla med olika taktiska lösningar men inget har givit någon positiv effekt. Tvärtom har Stuttgart sett allt mer lamslaget ut och ämnat för nedflyttning.

ANNONS

Därför är det förståeligt att klubben under gårdagen tog beslutet att få till ett skifte innan det var för sent. Problemet är att Wolf knappast varit det enskilda problemet. En klubbledning som haft svårt att hålla stringens i sina beslut, något som accentuerades när Michael Reschke plockades in sent under sommaren som ny sportchef mitt under en kritisk värvningsperiod.

Det går också att ifrågasätta att man knappt 18 månader efter att hans anställning som perspektivtränare, nu väljer att göra sig av med Wolf. Han togs in för att klubben ville förändra sig och man borde redan då varit medvetna om att bakslag skulle komma för en ung tränare under utveckling. Nu går man helt ifrån den tanken.

Lägg därtill ett lag sammanplockat lite på måfå, där många spelare saknar både erfarenhet och kvalitet för att spela i Bundesliga. Mario Gomez var ett namn som behövdes och som plockats in i januari, men varken Erik Thommy eller Jacob Bruun Larsen är namn som man kan förvänta sig ska rädda Stuttgart undan nedflyttning.

ANNONS

Många förstod att Stuttgart skulle gå en tuff vår till mötes, oavsett om Wolf eller någon annan skulle sitta på tränarbänken. Med bara några dagar kvar av transferfönstret skulle Stuttgart behöva jobba in några mer rutinerade spelare för att vara mer redo för vad som väntar. Vad man hittills har åstadkommit kommer inte att räcka till.

Något den blivande tränaren kommer vara högst medveten om. Stuttgart är en adress som tilltalar många tränare, men den rådande situationen är avskräckande. Jämfört med konkurrenterna i botten har Werder Bremen, Hamburger SV och FC Köln mer erfarenhet i sin trupp – vilket kan bli avgörande i negativ bemärkelse för Stuttgart när det drar ihop sig.

På marknaden just nu finns inte många alternativ som kan tänkas ta över. Den jag ser är Jens Keller som fick lämna Union Berlin under osedvanliga omständigheter trots bra resultat. Keller har ett förflutet i Stuttgart och har dessutom vana av att arbeta med unga spelare och fostra dessa. Möjligheten att få återvända till Stuttgart och rädda klubben kvar i Bundesliga kan locka honom.

ANNONS

Vem det än blir så blir de sista dagarna av transferfönstret spännande i Stuttgart som verkligen behöver hitta på något. Att göra sig av med Wolf kommer inte lösa alla problem, men kan ge laget de nya impulser som efterfrågas, inte minst taktiskt. Men frågan är om det räcker för att undvika nedflyttning. Laget ser inte redo ut för uppgiften, vilket är mest oroande för Reschke och de andra.

Publicerad 2018-01-28 kl 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto