Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kommer bli en utdragen vår med Lewandowski-rykten

Följ mig på twitter: @atnilsson

Redan under hösten började Robert Lewandowski hinta om att en framtid var möjlig någon annanstans än i München. I en intervju med tidningen Der Spiegel kommenterade den polske anfallaren att ”om en spelare verkligen vill lämna en klubb, är det möjligt [oavsett om denne sitter under ett längre kontrakt]”.

Intervjun föll som många andra i glömska. Bayern München valde att inte kommentera uttalandet, lade locket på. Med ett förhållandevis färskt nyskrivet kontrakt med Lewandowskis signatur i skrivbordslådan på Säbener Straße, giltigt till och med säsongen 2020/2021, fanns det ingen större anledning till oro.

ANNONS

Lewandowski har dock fortsatt att regissera vad som ser ut som hans tänkbara avsked från klubben. Flera uttalanden har gjorts om framtiden som hintat om en flytt, även om de inte varit lika tydliga som i Der Spiegel-intervjun. Lewandowski har dock medvetet hela tiden hållit lågan uppe, något som tog ytterligare fart förra veckan.

För då sipprade nyheten ut om att världsanfallaren gjort sig av med sin långvariga agent Cezary Kucharski och bytt till Pini Zahavi. Den Israeliske agenten som gjort sig känd för att ha varit involverad i några av de största fotbollsaffärerna som genomförts, som dessutom sitter på goda kontakter hos Real Madrid som tidigare varit en av de största intressenterna till Lewandowski.

Återigen höll sig den bayerska klubbledningen anförda av Karl-Heinz Rummenigge och Uli Hoeneß sig i bakgrunden, något som antyder att det ligger något konkret i ryktena om Lewandowski intentioner. Istället valde Bayern att skicka fram Jupp Heynckes som tog fram den klassiska kommentaren att Bayern ”inte är en försäljarklubb” (lex Franck Ribéry) och att ett agentbyte inte betyder ett klubbyte.

ANNONS

Där håller jag helt med Heynckes. Att Lewandowski byter agent behöver absolut inte betyda att han kommer att byta klubb, men det vore naivt att tro att de tankegångarna inte ligger bakom agentskiftet från anfallarens sida. Efter över ett decennium med samma agent går det inte att tolka på annat sätt än att Lewandowski vill skaffa sig en starkare hand inför sommarens transferfönster.

Konstigt är inte det. I augusti fyller Bayerns största stjärna 30 år, vilket betyder att han har ett riktigt bra kontrakt kvar i kroppen. Han vet att det nästa kontrakt han skriver på kommer att vara det sista, att hans kommande säsonger är avgörande för hur han kommer att bli ihågkommen. En Champions League-buckla saknas fortfarande på meritlistan, något han kommer göra allt för att komma åt.

Intresset finns från både Spanien och England, genom att byta agent ger han sig själv möjligheten att se över dessa, samtidigt som han dessutom forcerar Bayerns hand. För det råder inga tvivel om att hans nuvarande klubbadress är en bra sådan, men faktum är att aktien i München har tappat värde sedan Pep Guardiolas flytt, något Lewandowski och hans rådgivare är högst medvetna om.

ANNONS

Medan andra klubbar har värvat stort har Bayern försökt att hålla sig kvar i toppen utan att ge sig in i de stora ekonomiska striderna på transfermarknaden. Något som irriterat Lewandowski, vilket han också medgett i flertalet intervjuer. Senaste exemplet i mängden av sådana var Alexis Sanchez, som Bayern bedömde var alldeles för dyr lönemässigt för att locka till Tyskland.

Jag tror inte att Lewandowski utesluter en framtid i Bayern. Det nyskrivna kontraktet förra säsongen vittnar någonstans ändå om att han kunde se sig stanna en längre tid i klubben, dessutom har han fru och nyfött barn som trivs bra i München. Däremot tror jag att Lewandowski vill ha tydligare garantier från klubben om att de kommer att satsa, göra allt för att återigen vinna Champions League.

Genom att forcera klubbens hand vill han svar på vad Bayern planerar till sommaren. Han vet att klubben sitter på ekonomin för att utmana de andra toppklubbarna i Europa, frågan är om Bayern är villiga att sätta sprätt på den mängden pengar för att utmana eller inte. Det är högst avgörande för hur Lewandowski ser sin framtid.

ANNONS

Sedan är det som sagt hans sista möjliga kontrakt. Trots det nya kontraktet förra året är det självklart så att han måste göra allt för att krydda sin framtid lite extra. Han vet att det finns mer pengar att utvinna, något som man måste acceptera att han vill göra. Därför var nog också agentbytet ett måste, oavsett om det blir förhandlingar med Bayern eller någon annan klubb. Det handlar helt enkelt om att byta taktik och inte sätta sig med samma parter vid bordet, utan att ändra spelreglerna till sin egen fördel.

Klart är att det kommer att bli en utdragen vår och sommar med rykten om Lewandowski. Bayern München har absolut inga planer på att sälja sin guldklimp, samtidigt kan det bli ett indirekt måste om anfallaren gör sig omöjlig. Med andra ord den perfekta kombinationen för att världens tabloider ska kunna rapportera en hel del rykten under de kommande månaderna.

ANNONS
Publicerad 2018-02-27 kl 15:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto