Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hur påverkas Hamburg vid en nedflyttning?

Följ mig på twitter: @atnilsson

ANNONS

Dagens match mot Mainz 05 är en av de absolut viktigaste matcherna som Hamburger SV har spelat i sin historia. Förlust idag och hoppet om att mirakulöst överleva nedflyttning är bortblåst. Vinst och dinosaurierna från kan börja tro på det igen. Om nu Hamburg skulle åka ur Bundesliga för första gången i klubbens historia, hur skulle det påverka klubben?

Sportsligt

Inte en enda seger har HSV på sitt konto på de senaste 11 matcherna. Vi får leta oss tillbaka till november för att hitta den senaste segern. Då mot Hoffenheim Volksparkstadion (3-0). Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt nedåt och tränarbytet från Markus Gisdol till Bernd Hollerbach har givit minimal, nästintill ingen effekt.

Nedflyttning skulle betyda att Hamburg skulle behöva bygga om helt på nytt. Spelare som Albin Ekdal, Filip Kostic och André Hahn skulle knappast vilja spela i 2. Bundesliga – troligen skulle de lämna även om Hamburg skulle lyckas överleva och stanna kvar i Bundesliga. Men även Hamburg skulle behöva göra sig av med dessa tunga löneposter för att lätta ekonomin.

ANNONS

I dagens trupp skulle ytterst få bli kvar. En ung talang som Jann-Fiete Arp skulle kunna få mer speltid och försöka skjuta upp sitt lag i Bundesliga igen. De flesta skulle dock lämna och en som garanterat kommer att göra det är trotjänaren Dennis Diekmeier som bestämt sig för att inte förlänga sitt utgående kontrakt. En tuff omorganisation väntar om Hamburg åker ut helt enkelt.

Tränare

Markus Gisdol fick lämna efter att den negativa trenden aldrig vänt. In kom den före detta Hamburgspelaren Bernd Hollerbach som med sin hårda stil med inriktning på tung fysik (trots allt Felix Magaths gamla ass) skulle ge nytt liv i ett håglöst Hamburg.

Det har vi inte sett mycket av. Hollerbach som fick hela Würzburg att samla sig runt sina Kickers när han var tränare där har inte lyckats få samma effekt i den nordtyska storstaden. Ynka 2 poäng har Hamburg skrapat ihop på de fem matcher med sin nya tränare vid rodret. Frågan är om det har så mycket med tränaren att göra eller om spelarmaterialet helt enkelt inte räcker till.

ANNONS

Hollerbach skrev på över två säsonger utan klausul att lämna vid nedflyttning, något som antydde en inställning att han skulle leda laget även vid sådant fall. De senaste dagarna har vinden vänt och mycket tyder på att Hollerbach får gå vid nedflyttning. Något som gjorde att han kallade till möte med den sportsliga ledningen för att förtydliga situationen, utan att få en tydlig bekräftelse kring framtiden.

Sportchef

Som så många sportchefer på sistone i Hamburg har Jens Todt inte gjort många lyckliga med sitt agerande. Han tog över en förhållandevis svag trupp med krav på att sänka lönebudgeten utan att försvaga truppkapaciteten nämnvärt. Mission impossible? Ja, en skulle nästan kunna benämna det som en omöjlighet att lyckas med.

Todt har inte imponerat på sitt jobb. Nog för att ekonomiskt svaga Hamburg tappade investerarens Klaus-Michael Kühnes miljoner, vilket blev oerhört kännbart när det behövdes som mest under januari (Hamburg kammade noll på marknaden), men det är inte bara bristen på truppbyggande som fått många att slå sig för pannan när det kommit till Jens Todt.

ANNONS

Han har inte heller lyckats särskilt bra i sina mediala förfaranden. Vikten av kunna sprid lugn, harmoni och tro genom media är något av det viktigaste en sportchef i Tyskland ska göra. Något Todt misslyckats med kapitalt. Motsägelsefulla uttalanden har stått staplade efter varandra som spön i backen och han kommer att ryka till sommaren oavsett hur det går under våren för Hamburg.

Ekonomiskt

Den kanske mest avgöranden frågan som kommer diskuteras under tuffa samtal under våren är klubbens ekonomi. Skuldberget ligger nu på över €100 miljoner och den forna storklubben har haft enormt svårt att stoppa utflödet av pengarna. Det har forsat ut pengar från klubben de senaste åren och klubben har inte kunnat stoppa blödningen.

Det till trots påstår sig klubben kunna säkra en ligalicens, oavsett vilken liga som Hamburg kommer att spela i nästa säsong. Frågan är om ligaförbundet kommer att bedöma det likadant när klubben kommer att behöva visa upp sin bokföring. Klart är att Hamburg kommer att gå en tuff kamp till mötes för att möta de krav som finns, risken finns att man inte kan säkra för 2. Bundesliga utan åker direkt ner i 3. Liga.

ANNONS

Oavsett kommer likviditetsproblemen att påverka hur klubben värvar till sommaren. Även om klubben gör sig av med många högavlönade spelare som kommer det inte finnas några ofantligt stora summor till att värva spelare. Något som inte gör en omedelbar comeback till Bundesliga till en självklarhet, vilket i sig är problematiskt på sikt för ekonomin.

Övrigt

En nedflyttning skulle inte bara betyda en sportslig besvikelse, att flera spelare och ledare får lämna och att ekonomin kommer att vara rejält trasig. På det kommer ytterligare kugghjul att dra igång som kommer att få konsekvenser för klubb och stad.

Utöver att tränare Hollerbach och sportchef Todt får gå, ser det ut som om klubben kommer att göra sig av med den erfarna ordföranden Heribert Bruchhagen. Vilket egentligen inte kan låta som en stor förändring med Bruchhagen med sin erfarenhet har trots allt lyckats införa någon form av lugn i klubben. Med honom borta är det återigen risk för maktkamp på högsta nivå i en klubb som genomlidit det under en lång period.

ANNONS

Vidare skulle HSV räknas till ytterligare Hamburgklubb som inte längre representeras på högsta nivå. Efter att ha vunnit Champions League i handboll 2013 gick HSV i konkurs och spelare nu i tredjedivisionen. Även hockeylaget gick i konkurs och nu skulle fotbollslaget potentiellt kunna gå samma väg.

Det finns helt enkelt få toppklubbar i Hamburg längre, oavsett sport, vilket naturligtvis påverkar turismen. En nedflyttning skulle betyda betydligt färre besökare från annat håll, något som skulle påverka antalet övernattningar i staden vilket i sin tur påverkar restauranter, hotell och annat i staden. Mycket pengar skulle försvinna bara därigenom, något som nu staden får stålsätta sig för.

Publicerad 2018-03-03 kl 10:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto