POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kölns sista chans att kunna rädda kontraktet

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Tidigt under hösten var det stora samtalsämnet FC Kölns besynnerliga kräftgång i Bundesliga. Tre ynka poäng på 16 matcher var rekorddålig. Die Geißböcke hade ingenting som imponerade. Tränaren Peter Stöger fick givet gå, kort därefter försvann sportchefen Jörg Schmadtke; ingen trodde väl egentligen att det skulle göra någon större skillnad men klubben började att förbereda sig för att göra sin eventuella 2. Bundesliga-sejour så kort som möjligt.

Månaderna som följde pratades det istället om ett Hamburger SV i kris – ty Köln var ju redan uträknade – vilket gjorde att de rödvitklädda kunde arbeta i tystad i Die Domstadt. I början av mars lämnade Köln, för första gången sedan den tredje omgången, bottenplatsen i Bundesliga. 12 poäng hade spelats ikapp gentemot Hamburg och några ytterligare poäng hade lagts till skörden.

I vårtabellen återfinns Köln på plats 11 i tabellen med 11 inspelade poäng. Att jämföra med de 6 som Köln spelade in under hösten. Det är inget fantastiskt facit, vittnar mest om att flera andra klubb (mest Hamburg så klart) gått rejält dåligt också. Faktum är dock att med sex omgångar kvar lever fortfarande Kölns chans att klara kontraktet, något absolut ingen trodde fram till för en månad sedan.

Klart att ytterst få fortfarande tror på chansen, men att Köln ens lyckats ge sig själva möjligheten får ses som en imponerande bedrift. En del kan tillskrivas att den mediala pressen och pressen från fansen inte funnits där. Mycket kan också tillskrivas att flertalet av spelarna har en nära koppling till både stad och klubb. Vilket var en strategi av den tidigare sportsliga ledningen som nu verkar ge utslag i resultaten.

För det finns en inneboende styrka i att många av spelarna tar det som högst personligt om klubben skulle åka ur. Spelare som antingen växt upp i staden eller fostrats i klubben, spelare som Marcel Risse, Marco Höger och Christian Clemens. Starkast av allt var när Kölnfostrade målvakten Timo Horn, eftertraktad av många klubbar genom åren och fortfarande, nyligen gick ut och sa att han var beredd att stanna för att spela upp klubben i Bundesliga igen ifall de åkte ur.

Den inneboende styrkan som finns är något som kommer att behövas idag när Mainz 05 kommer till RheinEnergieStadion. För det råder inga tvivel om att det här är Kölns sista chans att kunna rädda kontraktet. En förlust idag skulle betyda en nästintill omöjlig utgångsposition, då skulle det krävas åtminstone 9 av 15 möjliga poäng vilket absolut inte skulle garantera överlevnad. Så, ”ein Sieg ist Pflicht”.

Med sex omgångar kvar att Bundesliga har Die Geißböcke 6 poäng upp till just Mainz på kvalplats. En seger skulle betyda 3 poängs avstånd och det med ett långt ifrån omöjligt spelschema kvar. Samtidigt idag spelas också matchen mellan Wolfsburg (samma poäng som Mainz) och Freiburg (4 poäng framför Mainz och Wolfsburg) där båda klubbarna också vill skaffa sig bättre utgångsläge inför bottenstriden. Två klubbar som också Köln har kvar på schemat.

Spännande match blir det att se idag. Mainz ser självklart sin möjlighet att kunna hänga av Köln mitt under brinnande bottenstrid. Seger för Mainz och de skulle distansera sig själva till att ha 9 poäng ner till nedflyttningsplatsen (förutsatt att Hamburg inte vinner mot Schalke). Förvänta er inte den fotbollsmässigt bästa matchen, men känslomässigt den som slår högst idag. För det kommer att smälla rejält på RheinEnergieStadion idag.

***

I München kan det också bli känslomässigt idag om titeln skulle bli klar. Augsburg borde inte vara några problem för Bayern och vi kommer nog att få se ett kort firande innan fokus återvänder till de andra två turneringarna som återstår att vinna. Imponerande att Bayern hamnat i den position man nu är i. Var svårt att se under inledningen av hösten när Carlo Ancelotti var vid rodret. Går inte att sätta värde på Jupp Heynckes nog, faktiskt.

Edit: felaktig info borttaget.

Publicerad 2018-04-07 kl 08:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto