Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Löw föll för det mediala trycket - kan ha räddat honom jobbet

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Mycket har stått på spel för Joachim Löw de senaste månaderna. Efter uttåget i VM har kraven från kritikerna inte varit nådiga på vad Löw måste göra och bevisa för att få behålla jobbet. Det har framstått som om Nations League varit en form av test, en provanställning där Löw varit tvungen att visa att han är rätt man för att leda Tyskland i jakten på en efterlängtad EM-titel.

NY TWITTER: @FKPOHLER

Många var det som därför häpnade över bristen på förändring när Löw i sin första trupputtagning efter VM valde att mer eller mindre använda sig av samma spelare. Endast tre nya namn återfanns. Inte blev det lättare när inledningen inte var mer än lovande och värre blev det när Die Mannschaft förlorade mot Holland med 3-0 i lördags.

Kritiken mot Löw har till stor del handlat om att han hållit fast vid den stomme som under nästan ett decenium varit extremt framgångsrika ur tyska mått mätt. Spelare som Manuel Neuer, Thomas Müller, Toni Kroos med flera har alla under perioden varit bärande nyckelspelare som den 58-årige förbundskaptenen aldrig tvivlat på, men kritikerna har sett på det annorlunda.

ANNONS

Därför var det inte förvånande att Löw igår mot Frankrike valde att byta ut fem spelare jämfört med förlusten mot Holland. Samtidigt var det också förvånande. Det var inte förvånande just för att kraven på förändring varit stora och att förbundskaptenen till slut kanske fallit lite för det mediala trycket. Inte minst när hans jobb med stor sannolikhet stod på spel. Det var ett sista schackdrag värt att testa, också för att bevisa att han faktiskt är mer förändringsbenägen än vad det framstått.

Men det förvånade också, som sagt. För Löw har aldrig varit någon som fallit offer för ett medialt tryck och anpassat sig därefter. Han höll fast vid Mesut Özil i somras trots stor kritik. Han vägrade släppa in Michael Ballack i landslaget efter VM 2010 trots att han publikt ansågs vara en absolut nyckelspelare, och inte minst lagkapten. Men Löw gick sin väg och det har han alltid gjort, fram till igår. Och det läsare, det kan ha räddat honom jobbet.

ANNONS

Trots att det blev förlust med 2-1 igår. Trots att man just nu ser ut att åka ur sin Nations League-grupp. Trots att Tyskland gjort sitt resultatmässigt sämsta landslagsår någonsin. Trots att många tycker att 12 år har varit en alldeles för lång tid för förbundskaptenen på jobbet.

Vad som vänt i Löws fördel är just att han vågade och till en början vann. Med unga, pigga, rappa spelare som Leroy Sané, Serge Gnabry och Thilo Kehrer från start spelade Tyskland en nästintill felfri fotboll under de första 45 minuterna. Man pustade och frustade till de franska väggarna inte längre orkade hålla mot. Det fanns en energi där som inte funnits på länge och trots att Tyskland bara hade gjort ett mål – på en tveksam straff – så tändes ett hopp igen.

Ett hopp om att Tyskland kan mäta sig med de allra bästa och fortfarande är kvar på den översta nivån. Det är långt ifrån alla som lyckats pressa Frankrike, på deras hemmaplan, till så många misstag som Löws lag gjorde igår. Att det inte skulle hålla över 90 minuter var kanske inte överraskande, det saknades ork och rutin i slutändan mot ett iskallt Frankrike som med ett briljant mål (Griezmann, herre-min-gud) och matchens andra tveksamma straff vände och vann. Precis sånt som kan hända i en match mellan en nybliven världsmästare med flyt mot en före detta världsmästare med oflyt.

ANNONS

För kritikerna var det dock ett välbehövligt tecken på att Löw kan förändra sig och våga testa nytt. För Löw själv var det ett tecken på att han är så illa tvungen. Gårdagens elva var långt ifrån en färdig sådan, men det var ett steg i helt rätt riktning. En elva som andades mod och entusiasm, något som saknats under en lång tid. Det kan och borde vara nog för att Löw fortsatt ska ha förtroendet i nybyggandet av det tyska landslaget.

Publicerad 2018-10-17 08:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto