Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Semifinalklara" Dortmund mot Malaga

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I dag förväntas Dortmund gå ut och ta det första steget mot en given semifinalplats i Champions League. Problemet är att det finns inget sådant som en “given semifinalplats” i Champions League även om många i princip har dömt ut Malagas chanser att kunna rubba tyskarna. Det är en sak att vara favoriter, det är en annan att förvalta sitt favoritskap.

När lottningen till kvartsfinalerna av Champions League var klar var det med en lättnadens suck från Dortmund. De hade undvikit den eviga skräcken Barcelona, klarat sig ifrån att möta masterminden Ancelotti från Paris och framför allt undvikit rivalerna från München. Istället fick Dortmund laget från den spanska solkusten och det enligt experterna klart svagare laget Malaga.

Ingen kan självklart ställa sig upp och säga att Malaga är dålig lottning i jämförelse med lag som Barcelona, Paris Saint-Germain eller Bayern München. Det är dock inte i närheten av så enkelt som så många har velat få det till. På många håll har det nästan låtit som om det är ett dubbelmöte med bara en utgång. “Varför inte skriva Dortmund direkt i semifinalen?”, börjar en andra undra när man hör drevet ösa på med deras beröm över Klopps Dortmund.

Annons

För i samma andetag som Malagas nämndes med ett sorts förakt med en ton av “de hör inte hemma på denna nivån” så nämndes Dortmund som ett lag som gått från att vara en outsider till att vara en av favoriterna att vinna Champions League. Jag menar, de har ju Reus, Götze, Lewandowski…och ja just det, vilka var de andra spelarna? Experterna pratar om de “andra polackerna” (ni vet “Pisscheck” och han den där “Blawtjuvkovski”), han den där Hummels som Barcelona är intresserade av så han är säkerligen fantastisk (varför skulle annars en klubb som Barcelona vara intresserade?) och han som inte lyckades i Real Madrid eller Liverpool (Sahin som han kallas i folkmun).

Det är ungefär så det brukar låta (i bästa fall) och likt förbannat nämner experterna Dortmund som ett klart semifinallag i Champions League. Jag tror att det handlar om att dessa experter kan fler namn i Dortmund än i Malaga snarare än att man har koll på deras kvalitéer. Det skulle åtminstone vara en hygglig förklaring till dessa Dortmundhyllningar som har uppstått på de mest oanade platser i mediavärlden.

Annons

Jag vill vara extremt tydlig med att jag inte säger emot de här människorna som tycker att Dortmund är favoriter till att gå vidare till semifinalen. Jag vill också vara extremt tydlig med att jag också kan fler spelare i Dortmunds trupp än i Malagas och att jag har sett otaligt många fler matcher med tyskarna än spanjorerna.

Men samtidigt kan jag också nämna spelare som Sven Bender, Ilkay Gündogan, Roman Weidenfeller och Kevin Großkreutz i samma andetag som jag säger att Dortmund borde gå vidare till semifinal genom att slå ut Malaga. Det ger mig viss mer kredibilitet, det tycker åtminstone jag men mitt ego är stundtals lika uppblåst som luftballong.

I kväll ska Dortmund gå ut och göra en bra fotbollsmatch, förhoppningsvis kunna få med sig ett bra resultat till returen och sätta sig själva i pole position för en möjlig semifinalplats. Om det sedan är Reus, “Blawtjuvkovski”, Götze eller någon annan som avgör spelar mig mindre roll. Det enda jag vet är att oavsett vem det är så behöver jag inte rota i papperna efter spelarnumret för att veta namnet på spelaren, något som känns riktigt bra.

Annons

Som min vän, kollega och tillika Dortmundsupporter Andy Holm brukar skriva på Twitter: “Auf geht’s Dortmund – kämpfen und siegen!” Och visst fan hoppas vi på det.

Publicerad 2013-04-03 14:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto