Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bundesligatips, plats 16: historien återupprepar sig

Plats 16

Namn: Hertha BSC

Grundad: 1892

Arena: Olympiastadion (74 244 åskådarplatser)

Bundesligatitlar: 0 (Tyska mästare två gånger: 1930 och 1931)

Tränare: Jos Luhukay

Nyförvärv: Alexander Baumjohann (1. FC Kaiserslautern), Hajime Hosogai (Bayer 04 Leverkusen), Sebastian Langkamp (FC Augsburg), Johannes van den Bergh (Fortuna Düsseldorf)

Förluster: Felix Bastians (VfL Bochum), Marvin Knoll (SV Sandhausen), Daniel Beichler (Sturm Graz), Marco Djuricin (Sturm Graz), Alfredo Morales (FC Ingolstadt)

Snittålder trupp: 26,14 år

Antal spelare i truppen: 27 spelare

Inleder mot: Eintracht Frankfurt

Huvudstadsklubben Hertha Berlin är tillbaka i Bundesliga efter en kort sejour i 2. Bundesliga. Klubben flög igenom den nästhögsta serien och vann den till slut komfortabelt. Nu ska klubben försöka undvika samma öde som man råkade ut för senast man tog sig upp till Bundesliga, det vill säga att åka ur serien direkt.

När Bundesligasäsongen 2011/2012 drog igång var Hertha Berlin nykomlingar. Vid sidan av planen stod tränaren Markus Babbel som hade fått sitt kontrakt förlängt med ett år efter att han tagit klubben tillbaka till Bundesliga. Efter att stått för en stabil höst och tagit laget till en elfteplats lämnade Markus Babbel klubben efter att ha hamnat i bråk med sportchefen Michael Preetz om sin framtid i klubben.

Michael Skibbe klev in som efterträdare till Babbel men fick kliva av efter att ha förlorat fyra Bundesligamatcher och laget åkt ur DFB-Pokal. Som ett brev på posten kom då Otto “König Otto” Rehhagel in som skulle rädda klubben kvar i Bundesliga. Klubben slutade på kvalplats och ställdes mot Fortuna Düsseldorf. Efter förlust med 2-1 på hemmaplan klarade inte Hertha att vända underläget utan bortamötet på Esprit Arena slutade 2-2 och huvudstadslaget var återigen tillbaka i 2. Bundesliga.

Det första intelligenta valet klubben gjorde var att knyta till sig tränaren Jos Luhukay. Luhukay hade under sin tid i FC Augsburg tagit klubben till Bundesliga och trots en minimal budget lyckats hålla klubben kvar i den högsta serien. Men i brist på ambition hos Augsburg lämnade han klubben och Hertha Berlin var inte sena att plocka in holländaren till sitt nya lagbygge.

I Berlin har Luhukay utvecklat sin moderna fotboll med hög press och snabba omställningar på ett imponerade sätt. Hertha Berlin har kunnat föra matcher med stort bollinnehav, samtidigt har laget också klarat av att bli tillbakapressade av bättre motståndare.

Vad Luhukay också har gjort bra är att han har fått ut det mesta av en spelare som Ronny. Den brasilianske teknikern (bror till Mönchengladbachs Raffael) har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling och har blommat ut till en lagspelare som bidrar till en större del av spelet.

I år är Luhukay åter på mark han känner till. Att få en nykomling att överleva den tuffa, första säsongen i Bundesliga har han klarat förut och jag tror att det finns goda förutsättningar att han gör det igen. Dock är det inte någon större skillnad på det Hertha som gick upp för två år sedan och det som gick upp i år.

Nyförvärven är alla spelare som Luhukay tidigare har tränat. Langkamp var hans försvarsklippa i Augsburg och kommer att fylla en liknande funktion i denna trupp, van den Bergh stod för en bra säsong i Fortuna Düsseldorf och sedan har vi Alexander Baumjohann som aldrig riktat blommat ut på högsta nivå som måste ta nästa steg.

Jag tror på Luhukay men jag tvivlar på att laget är tillräckligt bra för att nå säkrare mark i Bundesliga. Jag tror att laget kommer att kämpa sig kvar men det blir en kvalplats till slut. Därför tror jag att Hertha Berlin kommer att, precis som senast, hamna på kvalplats igen.

Till min hjälp svarar Alexander Carlsson (Hertha-skribent på SvenskaFans.se) på frågor kring Hertha Berlin. Är du intresserad av att göra detsamma för just ditt lag? Kontakta mig då på adam.nilsson01@gmail.com eller på Twitter (@ATNilsson)!

Beskriv dig själv. Vem är du, sedan hur länge följer du Hertha Berlin och hur kommer det sig att det blev just Hertha?

– Jag är bosatt i Västerås med stort intresse för träning. Tack vare lågprisflyg kan man ta sig till Tyskland och gå på fotboll. Säsongen 2007-08 började jag följa tysk fotboll på allvar. Har exempelvis varit på fotboll i Frankfurt, Bremen, Bochum, Cottbus, Hamburg och Dortmund. Berlin är dock Tysklands roligaste stad och hålla på Hertha ger mig en anledning att åka dit.

Att gå på fotboll i Tyskland var en sådan fantastisk upplevelse. Trycket på läktarna, de resonabla biljettpriserna och nivån på spelet gjorde att jag fastnade. Jag tyckte att allting var proffsigare än i Sverige. Sedan under säsongen 2008/09 gjorde jag några fotbollsresor till Berlin. Ju mer jag lärde mig om laget och klubben ju mer kände jag att jag kunde identifiera mig med Hertha. Vid sista hemmamatchen mot Schalke hade Hertha fortfarande guldchans och när jag lyckades få biljett till den matchen så kände jag att Hertha var min klubb. Därför har jag fortsatt följa Hertha trots två degraderingar. Så någon kärlek vid första ögonkastet var det inte.

Hur följer jag ditt och dina kollegors arbete?

– Sedan några år skriver jag om Hertha på Svenska Fans. För en tid sedan fick jag en ny kollega vid namn Johan Berg.

Jag tippar Hertha Berlin på plats 16 (kvalplats). Dina tankar?

– Det kan jag förstå. Hertha är nykomlingar och har inte värvat särskilt stort så det är klart att vi blir nederlagstippade. Tillsammans med klubbar som Braunschweig, Mainz, Augsburg, Nurnberg, Freiburg, Bremen så förväntas Hertha spela för nytt kontrakt.

På vilken plats tror du Hertha slutar? Vad krävs för att detta ska ske?

– Lite mer optimistisk är jag ändå. Jag tror att vi klarar oss utan att behöva kvala. Spelarna i Hertha är vältränade. Det råder en stark “vi känsla” i gruppen. Truppen är i det närmaste skadefri. Kan det fortsätta så under säsongen tycker jag att faktorerna för framgång finns.

Vad är skillnaden mellan det lag som gick upp säsongen 2010/2011 och åkte ur direkt och det som gått upp i år? Kommer historien att upprepa sig?

– Den stora skillnaden är harmonin som råder i truppen. Markus Babbel hade en förmåga att dra uppmärksamhet till sin egen person genom en rad märkliga utspel. När denne sedan inte ville förlänga sitt utgående kontrakt så var Hertha längre inte ett lag under våren 2012. Jos är en tränare som fokuserar på laget i stället och dessutom har han redan förlängt så en liknade soppa tvingas vi slippa genomlida. Därför går det bättre denna gången. Allting är lättare under Jos. Det finns det många vittnesmål om. Inte minst från spelarna själva.

Vilken spelare i Hertha Berlin ska vi supportrar hålla ett extra öga på i år?

– Jag tror att John Anthony Brooks kan bli en sensation. Före förra säsongen hade man knappt hört talas om grabben. Men då Hertha fick skadeproblem på backarna fick han chansen och tog den och var sedan ordinarie säsongen ut.

Hur följer jag Hertha Berlin på bästa möjliga sätt?

– Kolla Hertha´s officiella hemsida. Sedan brukar jag läsa BZ-Berlin och Berliner Kurier regelbundet. Kicker kollar jag också dagligen.

Stort tack till Alexander för svaren på frågorna!

Publicerad 2013-08-07 kl 16:19

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons