Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bundesligatips, plats 14: klassiskt lag i behov av målskytt

Plats 14

Namn: 1. FC Nürnberg

Grundad: 1907

Arena: Grundig-Stadion (50 000 åskådarplatser)

Bundesligatitlar: 1 (1968, tyska mästare åtta gånger: 1920, 1921, 1924, 1925, 1927, 1936, 1948, 1961, 1968)

Tränare: Michael Wiesinger

Nyförvärv: Martin Angha (FC Arsenal), Josip Drmic (FC Zürich), Daniel Ginczek (Borussia Dortmund), Emanuel Pogatetz (VfL Wolfsburg), Mariusz Stepinski (Widzew Lodz), Nick Weber (Borussia Dortmund)

Förluster: Timm Klose (VfL Wolfsburg), Julian Wießmeier (SV Wehen Wiesbaden), Timmy Simons (FC Brügge), Manuel Zeitz (SC Paderborn), Sebastian Polter (VfL Wolfsburg), Wilson Kamavuaka (-)

Snittålder trupp: 24,09 år

Antal spelare i truppen: 31 spelare

Inleder mot: 1899 Hoffenheim

Klassiska FC Nürnberg stod för en stabil säsong förra året. Trots få riktigt namnkunniga spelare lyckades laget som en enhet att föra sig upp på en tionde plats när säsongen summerades efter 34 omgångar. En imponerade bedrift av ett lag som tappade sin tränare (Dieter Hecking) under mitten av säsongen till en konkurrent i VfL Wolfsburg och ersatte honom med en ung tränare för juniorerna i Michael Wiesinger.

Det kanske största utropstecknet i förra årets Nürnberg var Hiroshi Kiyotake. Den korte, tekniske och spelskicklige japanen blev direkt en favorit i Bundesliga, inte bara hos hemmalagets supportar utan även hos bortalagets. Inte nog med att Kiyotake var en fantastisk spelare att se på planen, han var en fantastisk människa utanför den. Kiyotake var såpass bra att Aston Villa sägs varit villiga att slanta upp tio miljoner euro för mittfältaren, något som Nürnberg tackade nej till.

Tränaren Wiesinger gjorde precis det han kunde göra i situationen som uppstod när han under julavbrottet steg in som huvudansvarig i Nürnberg. Han valde att fokusera på lagets defensiv och fick laget att ta viktiga poäng mot andra motståndare i samma del av tabellen som Nürnberg-

Nu har Wiesinger fått en hel försäsong att ladda med laget. Istället för två veckor att planera har han haft två månader och det är något som han har nyttjat till max för att förberedelserna inför årets säsong ska bli så bra som möjligt. Fokus har helt klart legat på att offensiven ska stå för fler mål än vad den gjorde under förra säsongen.

För i lagets skytteligatopp på fem mål fanns ingen annan en svenske Per Nilsson. Nilsson, ett välkänt namn i tysk fotboll, stod för en av sina bättre säsonger i Tyskland. En stabil spelare som bredvid mittbackskollegan Timm Klose bildade en stark mur tillsammans och som gjorde det svårt för motståndarna.

Nu är Klose borta. Hans gamla tränare Dieter Hecking lockade honom från Nürnberg till sin nya, som alltid storsatsande klubb Wolfsburg. Som tack för besväret gick Emanuel Pogatetz i motsatt riktning plus en lunta med pengar som klubben har spenderat på ett smart, eftertänksamt sätt.

För i Nürnberg har det inte blivit några större namn som kommit in. Utöver Pogatetz är det Drmic, Ginczek och Stepinski som får en att ta en extra titt på vad som pågår i årets Nürnberg. Det är ingen tillfällighet att alla de andra tre jag nämner utöver Pogatetz är anfallare. Ginczek, som stod för 18 mål i 2. Bundesliga förra säsongen, är den som klubben hoppas på ska kunna näta mellan 10-15 mål under säsongen. Något som är långt ifrån orimligt i mina ögon.

På förlustsidan är det utöver Timm Klose en annan rutinerad spelare som lämnar och det Timmy Simons. Den 36-årige defensiva mittfältaren återvänder till Belgien och lämnar en lucka efter sig som klubben inte riktigt har fyllt i mina ögon. Det finns ingen given ersättare till Simons på mittfältet och det kan stå laget dyrt i slutändan.

Jag tror inte att Nürnberg kommer att ha med den absoluta bottenstriden att göra. För mig har Nürnberg för mycket rutin och tradition för att det ska vara snack om en eventuell kvalplats eller nedflyttning, men jag tror inte laget har att göra på den övre halvan av tabellen. Plats 14 känns i mina ögon rimlig för årets Nürnberg.

Till min hjälp svarar Viktor Leek (Nürnberg-skribent på SvenskaFans.se) på frågor kring laget. Är du intresserad av att göra detsamma för just ditt lag? Kontakta mig då på adam.nilsson01@gmail.com eller på Twitter (@ATNilsson)!

Beskriv dig själv. Vem är du, sedan hur länge följer du FC Nürnberg och hur kommer det sig att det blev just Nürnberg?
– Jag är en fotbollsälskande exilgnagare från Stockholm som numera är bosatt i Nürnberg. För ett drygt år sen fick jag ett jobberbjudande från ett företag i Nürnbergsregionen och för att lindra separationsångensten från AIK som jag har haft säsongskort till de senaste tio åren, så var det självklart för mig att börja följa FC Nürnberg. Jag hade redan innan ett intresse för Bundesliga på grund av det fartfyllda spelet och höga underhållningsvärdet, men Nürnberg blev ändå en relativt ny bekantskap. Jag bestämde mig dock för att gå in i det med stort engagemang och det tog inte lång tid innan kopplingen mellan mig och Der Club var cementerad.
Hur jag följer ditt och dina kollegors arbete?
Jag skriver för Nürnbergredaktionen på SvenskaFans och försöker se till att dela med mig så mycket som möjligt av Nürnberg. Om någon har speciella önskemål eller frågor så går det alltid att framföra dem på Nürnbergforumet.
Jag tippar FC Nürnberg på plats 14. Dina tankar?
– Jag tycker att du är snett ute och underskattar kvaliteten som finns i laget. Nürnberg har kommit topp-10 de senaste tre säsongerna och årets upplaga av truppen är starkare än i alla fall de senaste två säsongerna, vilket tyder på att plats 14 förhoppningsvis inte ska vara aktuellt. Förra säsongen var spelet stundtals fantastiskt och stundtals katastrofalt, så förbättringspotentialen finns där och vi ska komma ihåg att det i slutändan bara saknades ett par poäng från Europaspel.
På vilken plats tror du att Nürnberg slutar? Vad krävs för att detta ska ske?
– Det är oerhört svårt att gissa platser i den så oerhört jämna Bundesliga. Jag skulle gissa att Nürnberg slutar någonstans i spannet 5-10 och optimisten i mig säger att de precis grejar Europaspel (plats 6-7). Det krävs förstås att de invärvade offensiva krafterna levererar och det defensiva spelet är lika stabilt som det varit de senaste åren trots förlusten av Klose och Simons.
I Klose och Simons försvinner två rutinerade och duktiga spelare. Hur stort är förlusten av dessa två spelare?
– Det som direkt fångar ögat är förstås förlusten av Klose som jag håller som förra säsongens bästa spelare. Pogatetz som ska ersätta är en rutinerad spelare, men både han och Nilsson har haft skadebekymmer tidigare säsonger vilket oroar. Om båda håller sig skadefria tror jag att mittbacksförsvaret håller fortsatt hög nivå.
Förlusten av Simons tror jag däremot kan bli svårare att ersätta. Simons ses nog av många som en spelare som är väldigt svår att se i matcherna, 36 år gammal och i karriärens utförslöpa. Visst håller han både låg profil och visst är han gammal, men det finns en anledning till att han startade en bit över 100 raka tävlingsmatcher för Nürnberg innan han lämnade. Extremt spelintelligent spelare som läser passningar och löpningar, vilket gör att han ofta skär av ytor innan de uppstår, därav är det lätt att missa som TV-tittare. Det blir nog inte samma trygghet i rollen som defensivt ankare på mittfältet..
Hur kommer laget att lösa förra årets brist på en given målskytt? Ser du någon i dagens trupp som kan ta den rollen och sätta runt 15 mål i år?
– Under silly season har Nürnberg hämtat in tre centeranfallare och en ytteranfallare, så ingen kan säga att klubbledningen missat problemet med målskyttet. Den som förväntas axla rollen som skyttekung är Daniel Ginczek, invärvad från Dortmund som han tillhört länge, men aldrig spelat i. Förra säsongen gjorde han 18 mål på 31 matcher för St. Pauli i 2. Bundesliga och kom därmed tvåa i skytteligan. Under försäsongen har det blivit nio mål i Nürnberg och han gjorde även mål i cupmatchen. Med rätt stöd runtomkring, vilket jag tror han har, ska nog 15 mål gå att få till.
Vilken spelare i FC Nürnberg ska vi supportrar hålla ett extra öga på i år?
– Om någon missade Kiyotakes framfart förra säsongen så är det självklart en spelare som man inte ska missa. Nu tror jag att det flesta läsarna av bloggen har hyfsad koll på Kiyotake, så jag tipsar om tre potentiella genombrott:
1. Robert Mak, halvetablerad förra säsongen men har all potential att bli en riktigt bra ytter. Det gäller bara att han lär sig värdera bättre och hittar rätt mentalt.
2. Niklas Stark, 18-årig defensiv mittfältare som imponerade stort under några inhopp i slutet av förra säsongen och även har imponerat under försäsongen. Blir nog inte förstavalet, men kanske kan han få ett stort genombrott i år.
3. Maurisz Stepinski, 18-årig polsk supertalang som debuterade i polska A-landslaget som 17-årig och redan då var etablerad anfallare i den inhemska högstaligan. Lär få chansen att visa upp sig under säsongen.
Hur följer jag FC Nürnberg på bästa sätt?
– Nürnbergsidan på SvenskaFans är en självklar favorit hos Nürnbergvännen, men om någon vill ha mer information är den officiella hemsidan (fcn.de) frekvent uppdaterad med artiklar både på tyska och engelska (urval). Den riktigt intresserade kan jag hänvisa till lokaltidningarna som går att hitta under nordbayern.de, det kommer artiklar dagligen men allting är på tyska.
Stort tack till Viktor!
Publicerad 2013-08-09 kl 09:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons