Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bundesligatips, plats 13: ingen CL-plats i år heller

Plats 13

Namn: 1899 Hoffenheim

Grundad: 1899

Arena: Wirsol Rhein-Neckar-Arena (30 150 åskådarplatser)

Bundesligatitlar: 0

Tränare: Markus Gisdol

Nyförvärv: Kevin Akpoguma (Karlsruher SC), Tarik Elyounoussi (Rosenborg), Anthony Modeste (Girondins Bourdeaux),

Förluster: Igor de Camargo (Standard Lüttich), Luis Advincula (Associacao Ateltica Ponte Preta), Joselu (Eintracht Frankfurt), Sandro Wieser (SV Josko Ried), Knowledge Musona (Kaizer Chiefs), Denis Thomalla (RB Leipzig), Filip Malbasic (Partizan Belgrad), Michael Gregoritsch (FC St. Pauli), Afriyie Acquah (FC Parma), Alexander Junior Ponce Pardo (Alianza Lima)

Snittålder trupp: 23,69 år

Antal spelare i truppen: 34 spelare

Inleder mot: 1. FC Nürnberg

Sök på ordet “kaos” och ni får upp Hoffenheim. I princip så enkelt är det att helt och hållet förklara Hoffenheim under de senaste säsongerna. Inte mycket har fungerat. I ena stunden pumpade Dietmar Hopp in pengar i klubben, i nästa stund skulle klubben klara de nya Financial Fair Play-reglerna, sedan blev det en ny storsatsning och nu ska klubben satsa på egna talanger.

Inför förra årets säsong satt Markus Babbel och basunerade ut att klubben åtminstone skulle nå en Europaplats. Den inköpta målvakten och tillika tidigare landslagsmålvakten Tim Wiese tog det ett steg längre, han kunde se detta Hoffenheim i Champions League.

Nu blev sanningen en annan. Idag är Markus Babbel inte kvar och Tim Wiese har under de senaste månaderna mest suttit i en frysbox långt ifrån allt vad som har med Champions League att göra. Man kan säga att satsningen inte riktigt gick som någon hade tänkte, inte ens nära.

Hoffenheim var så nära det går att komma en nedflyttning. Inför sista omgången behövde laget en vinst på bortaplan mot Dortmund för att undvika en nedflyttning till 2. Bundesliga. Det här klarade laget av. Inte nog med att man klarade av det, laget vände ett underläge på 1-0 till seger med 2-1 och det efter att laget fått två straffar under den sista kvarten. Ja, jag säger inget mer.

Hoffenheim är fortfarande ett Bundesligalag efter att ha överlevt kvalet och Fortuna Düsseldorf är numera i 2. Bundesliga. Sanningen kan göra så ont i bland men i årets Hoffenheim finns Markus Gisdol på tränarsidan och hans teori utgår helt och hållet ifrån att egna produkter ska vara stommen i laget. Därför har han tagit upp flertalet ungdomar som ska få speltid i Bundesliga.

Gisdol är en man med en klar spelplan och strategi. Som assisterande tränare bakom den senaste tränaren som gjorde något vettigt i Hoffenheim – Ralf Rangnick – har Gisdol så sakteliga arbetat sig framåt i föreningen och nu är det han själv som ska föra laget upp på säkrare mark.

Nyförvärven är inte på något sätt magiska. Det är inga stora summor som klubben har spenderat utan man har satsat på att värva smart, kollat efter vilket behov man har haft och fyllt dessa behov med ett fåtal spelare, helst med egna produkter. Något som är helt enligt Gisdols ideologi.

Bland spelare som har lämnat ser man bland annat Igor de Camargo som aldrig blev någon succé i klubben. Tim Wiese är fortfarande utfryst och lär inte få någon speltid, Eren Derdiyok likaså. De stora namnen som föra året skulle föra laget till Europa är knappast intressanta i årets lag.

Och det är också detta som gör årets Hoffenheim så intressanta. Helt plötsligt kan jag se en idé, en själ och en tanke med laget. Gisdol är en tränare som bevisligen vet vad han gör eftersom att mirakulöst lyckades undvika nedflyttning förra året. Därför tror jag på en framskjuten position i år och laget lägger sig stabilt på en trettonde plats, varken bättre eller sämre.

Publicerad 2013-08-10 kl 10:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons