Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mina tankar om CL-lottningen

En duell med Premier League står på agendan efter dagens Champions League-lottning som kommer att bli ihågkommen för hur svårt det kan vara att öppna en boll och visa en hopknycklad lapp.

Grupp A

Manchester United

Shakthar Donetsk

Bayer Leverkusen

Real Sociedad

Kommentar: Bayer Leverkusen hamnar i en tuff grupp. Manchester United är alltid en svår motståndare, även om detta året kanske är det bästa på länge att få laget då vi ännu inte vet var dem står med David Moyes som tränare. Shakthar Donetsk håller jag alltid för svårspelade, speciellt i Ukraina där ytterst många lag har gått på pumpen. Även om det fanns andra tuffa lag från den andra seedningsgruppen så är Donetsk långt ifrån det bästa alternativet. Real Sociedad var ett av de svåraste lagen från seedningsgrupp fyra och på San Sebastian blir det svårspelat, inga tvivel om det.

Jag tror på Sami Hyypiä och jag tror på Bayer Leverkusen. Rutinen finns i laget, flertalet duktiga spelare som kan göra det lilla extra. Mycket hänger på att Stefan Kießling får igång sitt målskytte i Europaspelet, då är jag övertygad om att laget tar sig vidare till nästa fas av Champions League.

Grupp D

Bayern München

CSKA Moskva

Manchester City

Viktoria Plzen

Kommentar: Förra årets mästare Bayern München får en bra grupp. I CSKA Moskva har man ett lag som inte är lättspelat men som Bayern borde vinna emot, speciellt på hemmaplan. På bortaplan i Moskva blir det svårare. Manchester City ställdes Bayern mot för två år sedan i Champions League och dominerade på hemmaplan och spelade med ett b-betonat lag på bortaplan. Bayern har rutinen och är vassare, men frågan är om Manchester City äntligen får ordning på sitt spel i Champions League denna säsong. Viktoria Plzen är självklart en drömlottning. Laget från Tjeckien ska inte ha en chans mot Bayern, även om dem kan irritera mästarna.

Bayern ska självklart gå vidare. Det hade jag sagt oavsett grupp. Denna grupp är inte den enklaste, både CSKA Moskva och Manchester City är bra motståndare men Bayern är Bayern. Något annat än en gruppseger vore en missräkning.

Grupp E

Chelsea FC

Schalke 04

FC Basel

Steaua Bukarest

Kommentar: Schalke hade tur i sin lottning. Chelsea är storfavorit i gruppen. Med Mourinho vid rodret och en nyvunnen tro på vad som sker i London så går laget in med vind i seglen inför gruppspelet. FC Basel har medverkat i Champions League förut och har rutinen. Basel har stört så väl Manchester United som Bayern München, men det är inte samma lag som för två-tre år sedan då schweizarna var på topp. Steaua Bukarest är svårvärderade då jag inte sett jättemycket av laget. I kvalet såg jag ett lag som blandade och gav, förvarsspelet såg fragilt ut. Jag hade trott att Legia Warszawa skulle ta sig vidare men Steaua stod för en något turlig insats på bortaplan och gick vidare.

Schalke borde, trots sin tveksamma säsongsstart, ta sig vidare från gruppen. Laget rår inte på Chelsea, men borde vara starkare än både Basel och Bukarest. Viktigt är att laget inte tappar poäng på hemmaplan mot Basel eller Bukarest, då kan det bli jobbigt.

Grupp F

FC Arsenal

Olympique de Marseille

Borussia Dortmund

SSC Napoli

Kommentar: Dortmund går in i en öppen grupp. I Arsenal får man det laget engelska som man just inte riktigt vet var man har. Faktum är dock att Arsenal alltid presterar väl i Champions League och tar sig vidare från gruppspelet, även om det blåser vilt vid sidan av planen. Marseille är starka och har erfarenhet från dessa turneringar. Det är helt klart två svåra möten som väntar mot fransmännen för tyskarna. Napoli är alltid ett bra lag men just nu vet ingen riktigt var dem står under Rafael Benitez ledning. På pappret ser italienarna dock riktigt bra ut och kan slå alla andra i denna grupp.

Dortmund lyfter sig alltid när det gäller som mest och med det lag som klubben har förväntar jag mig självklart att fjolårets finallag tar sig vidare. Ett år mer erfarenhet och ett par vassa nyförvärv har gjort Dortmund ännu starkare. Det blir inte enkelt men Dortmund tar sig vidare. Precis som Franz Beckenbauer uttryckte det: “Dortmund behöver den svåra gruppen för att ta sig vidare.”

Diskussionen som dök upp i Tyskland var duellen mellan Bundesliga och Premier League. Det är nämligen så att alla tyska lag har fått var sitt lag från Premier League i sin grupp. Många vill se hur Bundesliga kan mäta sig med Premier League och självklart blir det intressant att följa.

VfB Stuttgart åkte idag ur Europa League efter att endast ha fått oavgjort mot HNK Rijeka på Mercedes-Benz Arena. Den första matchen nere i Kroatien slutade 2-1 till Rijeka. 2-1 var just vad Stuttgart hade hela vägen in på förlängningstid men i den 93:e minuten satte HNK Rijeka kvitteringen till 2-2 och äventyret var över för det tyska laget. Det finns fortfarande en liten möjlighet att Stuttgart får spela i gruppspelet då dem kan gå vidare som “lucky loser”, det vill säga ersätta Fenerbahce som inte får spela i Europa. Det laget som ersätter turkarna lottas fram imorgon.

Uppdaterad: Så glömde jag att nämna Franck Ribéry. Det var helt rätt att han blev årets fotbollsspelare i Europa. Valet var logiskt och i mina ögon ganska självklart. Stora gratulationer till honom.

För er som tycker att jag verkar halvt vettigt och har twitter men ännu inte följer mig, @atnilsson hittar ni mig på. Jag skriver främst om tysk fotboll, små nyheter som inte får plats här som jag snappar upp under dagarna.

Publicerad 2013-08-29 kl 20:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons