Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dagens matcher i Tyskland

Union Berlin 3-2 St. Pauli

Det har blivit mycket fotboll idag och därför jag slog ett öga på de två 2. Bundesliga-matcherna som spelades under förmiddagen. Den ena spelades mellan två kultlag i Union Berlin och St. Pauli. Laget från Hamburg (St. Pauli) inledde i en rasande takt och hade gjort både sitt första (Fin Bartels) och andra mål (John Verhoek) innan tio minuter var spelade av matchen. Efter chocken tog Union Berlin tag i sitt spel och spelade upp sig. Laget fick också ett enormt viktigt mål och det genom Torsten Mattuschka (en av mina favoritspelare) på straff i den 36:e minuten. Den andra halvleken var helt och hållet Berlinlagets och St. Pauli såg förskräckta ut av situationen. Union Berlin utnyttjade det till sin fördel och kvitterade i den 55:e minuten genom Adam Nemec samt satte ett vinnande mål i den 86:e minuten genom Simon Terodde.

VfL Bochum 4-2 SC Paderborn

I den andra matchen fanns det mycket som påminde med den första. Det var nämligen så att även här hade bortalaget ledningen med 2-0 men den tappade den. När Paderborn gick in i halvtidsvilan hade man gjort det genom att göra två mål i den första halvlekens sista tre minuter. Bochum hade blivit desarmerade av Paderborn som gjorde det extremt svårt för Peter Neururers lag att attackera. I den andra halvleken fick Neururer dock kontroll på sitt Bochum och kunde se en otrolig vändning ske. Fyra mål satte hans Bochum i den andra halvleken och Paderborn såg svagt ut under stora delar av de sista 45 minuterna. Bochum vann välförtjänt efter 90 minuter, men höll på att bjuda bort matchen i slutet av den första halvleken.

Kommentar: I stort kan jag säga att inget av dessa fyra lag gav mig något intryck av att kunna nå hela vägen till Bundesliga. Även om Union Berlin med sin vinst knep åt sig andraplatsen i tabellen (dock med en match mer spelad än Aue och Kaiserslautern som båda kan gå om vid vinster) så ser jag inte att laget kommer att kunna nå hela vägen till Bundesliga – även om det vore magiskt på många sätt och vis. Paderborn ligger på kvalplats till 3. Bundesliga och hade verkligen behövt de tre poängen idag. För två säsonger sedan var Paderborn länge en av kandidaterna till att gå upp, nu kan det bli så att dem får kämpa för att inte åka ned.

Borussia Mönchengladbach 4-1 Werder Bremen

I en match som på förhand var mycket intressant mellan Gladbach och Bremen så blev det hela en ganska ensidig historia. Bremen hade enormt svårt att etablera något anfallsspel och Gladbach satte stor press på sina motståndare på ett effektivt sätt. I den 36:e minuten slog Arango till med matchens första mål för Gladbach i misstänkt offsideposition. Framspelningen var av högsta klass och den stod Granit Xhaka för, en enormt vacker pass. I den andra halvleken fortsatte Gladbach med sitt spel och när Raffael satte 2-0 i den 53:e minuten trodde alla att det var över. Bremen fick drömma i fem minuter efter att Nordtveit satt bollen i eget mål och därmed reducerat för motståndarna, 1-2, men Max Kruse dödade drömmarna i den 74:e minuten. Det var inte slut där utan i den 85:e minuten avslutade Patrick Herrmann målskyttet när han satte 4-1.

Kommentar: Ett Gladbach som visar att dem planerar att slåss om Europaplatserna i år imponerade starkt idag. Spelet var stundtals av riktigt hög kvalitet och det känns som Favre har gjort ett fantastiskt jobb med att nita in en spelidé under försäsongen. Jag säger att Gladbach såg bra ut, kanske beror det till viss del på att Bremen såg så enormt tafatta ut. Offensivt skapade Bremen inte ett enda vasst läge i den första halvleken vad jag kan minnas. Aaron Hunt som annars brukar vara så bra var osynlig och målvakten Mielitz hade en dålig dag på jobbet. Dutt har fortfarande en hel del kvar att jobba på innan jag tror på honom som huvudansvarig i klubben.

Hamburger SV 4-0 Eintracht Braunschweig

Krisstämpeln på Hamburg var inte nådig inför matchen. Skulle Fink få gå vid förlust? Ordföranden Jarchow sa att så inte var fallet, men ändå låg frågan där obehagligt i luften när matchen drog igång. Men Fink kunde andas ut redan efter 17 minuter av matchen då van der Vaart gjort mål redan i den 7:e minuten och Jacques Zoua utökat ledningen till 2-0 i just den 17:e minuten. Hamburg kontrollerade tillställningen mot ett passivt Eintracht Braunschweig. Supertalangen Hakan Calhanoglu, som i veckan offentliggjorde att han kommer att representera det turkiska landslaget, gjorde 3-0 i den 80:e minuten och 4-0 på frispark i den 90:e, ett mål som blev matchens sista.

Kommentar: Nog för att Hamburg vann men det blåser fortfarande uppe i norr. Det såg bättre ut idag än tidigare men ingen ska tro att Fink sitter särskilt mycket säkrare imorgon än vad han gjorde igår. Vinsten mot Braunschweig var ett måste för fortsatt förtroende och nu har köpt sig själv lite mer tid. Djourou stabiliserade upp ett försvar som idag inte hade särskilt mycket att göra. Eintracht Braunschweig i sin tur stod för sin sista sämsta insats i Bundesliga denna säsong. Maken till taffligare försvarsspel har jag aldrig sett. Både det första och det andra målet kan laget undvika om försvararna hade gjort sitt jobb rätt. Lieberknecht sitter säkert ett bra tag till men Braunschweig måste ta poäng för att börja tro på sitt projekt.

Hannover 96 4-1 FSV Mainz 05

Ett Mainz som hade vunnit alla sina matcher åkte idag på sin första förlust för säsongen. Hannover på bortaplan blev för svåra för Thomas Tuchels mannar som inte hade mycket att säga till om när väl Hannover, som saknade sin stjärna Huszti kom igång. Det var dock Mainz som tog ledningen och det genom Nicolai Müller som satte sitt femte mål för säsongen. Efter målet tog sig Hannover så sakteliga in i matchen och när Diouf satte 1-1 efter ett tveksamt ingripande av Müller i Mainzmålet så kändes det som om Hannover fick precis den lilla extra energi som laget behövde. 1-1 följdes av 2-1 i den 37:e minuten genom Sobiech. Den andra halvleken blev en jämn historia, men när Mainz började att satsa framåt för att kvittera så avgjorde Hannover matchen genom att sätta 3-1 (Ya Konan) och 4-1 (Prib). Mainz inkasserade sin första förlust och sin tredje hemmamatch i årets Bundesliga.

Kommentar: Hannover fortsätter att imponera på hemmaplan där laget är svårslagna. I årets Bundesliga har man spelat tre av fyra matcher på AWD-Arena och där har man vunnit alla tre matcher (2-0 Wolfsburg, 2-1 Schalke, 4-1 Mainz). Om laget vill nå upp till Europa League-platserna måste man få ordning på bortaspelet. Klart är kvaliteten finns där, även om den kommer fram alldeles för sällan. Mainz gick så på säsongens första mina och det något oväntat i mina ögon. Jag hade trott att laget skulle kunna störa Hannover och när Müller satte ledningsmålet så trodde jag att Mainz åtminstone skulle få med sig en poäng. Men ett bjudning till kvittering och ett oengagerat spel gjorde att man tappade matchen i onödan. Jag tror inte Tuchel är nöjd med insatsen av hans Mainz men nio poäng av tolv möjliga är självklart ett bra facit efter fyra omgångar.

  1. FC Nürnberg 0-1 FC Augsburg

I det bayerska derbyt mellan Nürnberg och Augsburg så var det taktiskt skickliga lag som möttes. Båda lagen har inlett säsongen en aning skakigt men har fått ihop några poäng vardera. I en match som i mångt och mycket handlade om taktik så var Nürnberg det spelförande laget men det var Augsburg som skapade chanserna. När Nürnbergs Pinola blev utvisad ändrades matchbilden rejält och Augsburg lyckades i slutet få in ett mål som också var matchens enda. 1-0 gjordes av Kevin Vogt i den 84:e minuten, ett mål som Nürnberg inte kunde svara på.

Kommentar: Nürnberg spelar sitt spel och gör det efter sina förutsättningar. Anfallsspelet var inte tillräckligt bra idag och det kändes som om rörelsen inte riktigt fanns där, något som gjorde det förhållandevis enkelt för Augsburg. Augsburg i sin tur spelar enligt samma metod, helt och hållet efter sina resurser och idag lyckas man få in ett mål som kan bli guld värt i längden. Vinsten borta mot Nürnberg betyder att Augsburg nu har skakat ihop sex poäng på fyra matcher, vilket är över godkänt. Nürnberg måste börja ta poäng (just nu två) för annars kan man komma att trassla in sig i bottenstriden.

VfL Wolfsburg 2-0 Hertha Berlin

I en match som på förhand var extremt intressant i mina ögon så var det spelmässigt inte särskilt underhållande. Hertha Berlin inledde starkast och skapade en antal farliga chanser utan att göra mål. Istället var det Wolfsburg som oväntat tog ledningen efter Ivica Olic blivit framspelad av mittbacken Naldo som jag tror faktiskt sköt på mål, men skottet blev till en pass. Detta var i den 42:a minuten och i den andra övertidsminuten av den första halvleken så utökade Diego, efter en billigt dömd straff, ledningen till 2-0. Den andra halvleken var inte mycket att hänga i granen utan Wolfsburg kontrollerade tillställningen och Hertha lämnar Volkswagenstaden med en förlust i bagaget.

Kommentar: Wolfsburg vann men i all ärlighet så var det inte någon särskilt imponerande vinst. Laget vann utan att vara särskilt pressade. Avsaknaden av Luiz Gustavo, om nu redan kan tala om en sådan, märktes av på mittfältet där man inte alls kontrollerade spelet under delar av matchen. Hertha Berlin imponerar fortsatt på mig. Huvudstadslaget inledde starkt och var nära mål men fick till sin stora förtret gå in i halvtid med två insläppta mål. Laget kunde inte ta sig tillbaka från det, men laget kommer helt klart att studsa tillbaka från det här nederlaget.

Schalke 04 2-0 Bayer 04 Leverkusen

Ett hårt kritiserat Schalke ställdes mot ett av mig hyllat Bayer Leverkusen i ett toppmöte på Veltins Arena. Den första halvleken visade upp en bild av lagen som var ovanlig sett till vad dem tidigare har presterat under säsongen. Leverkusen saknade tanke och spets, medan Schalke stundtals såg extremt farliga ut i sina kontringar. Och ett mål bjöds det på i den första halvleken och det genom Marco Höger som med sin axel fick Farfans precisa frispark i mål. I den andra halvleken låg Leverkusen på utan att egentligen skapa den där riktigt vassa chansen för en kvittering. Istället var det Schalke som gjorde ytterligare ett mål och på det straff efter att Jefferson Farfan blivit fälld i straffområdet. Farfan tog själv hand om straffen och satte säkert 2-0 i mål. Det kunde också ha blivit 3-0 men genom Christian Clemens som dock missade sitt jätteläge.

Kommentar: Schalke visade med Kevin-Prince Boateng på planen upp ett bättre ansikte än vad man har gjort tidigare. Det var inte övertygande men det effektiva kontringsspelet var imponerande. Det skapade stor oreda för Leverkusen som annars brukar kunna klara av sådana försök ganska bra. Ett fall framåt för Schalke helt klart och Boateng visade stundtals upp vilken bra fotbollsspelare han är. Han kommer att bli ett lyft för Schalke. Leverkusen kom inte upp i den standard som vi har varit bortskämda med under säsongen. Det saknades lite spets, lite udd och lite krigarkänsla. Jag vet inte vad det berodde på men anfallsspelet var inte lika bra som tidigare. Hyypiä är garanterat inte nöjd med dagens match.

Kuriosa:

  • Borussia Mönchengladbachs drömmotsåndare är Bremen historiskt. Mot inget annat lag har Gladbach vunnit så många som mot Bremen.
  • Gladbachs vinst idag bröt den trend som Bremen hade inför matchen. Bremen hade nämligen inte förlorat på tre raka möten med Mönchengladbach.
  • Hannover hade inte vunnit mot Mainz på fyra matcher inför dagens möte, nu är den trenden bruten.
  • Dagens vinst mot Leverkusen var viktig för Schalke. Schalke har nämligen sitt sämsta hemmafacit mot just Leverkusen.
  • Senast Hamburg och Braunschweig möttes var 1985. Den gången vann Hamburg med 5-0, idag var laget alltså nära att tangera det resultatet.
  • På de senaste åtta hemmamatcherna mot Braunschweig har nu Hamburg en målskillnad på 28:4.
  • Augsburg var inför dagens match det enda Bundesligalaget som Nürnberg aldrig hade förlorat mot.
  • Senast Augsburg vann mot Nürnberg var för 37 år sedan, det vill säga 1976. Då var den legendariske Max Merkel tränare för Augsburg.
  • Inför dagens match hade hemmalaget förlorat de senaste tre mötena mellan Wolfsburg och Hertha Berlin.
Publicerad 2013-08-31 kl 20:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons