Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Niedersachsenderby i dag!

Tillbaka i Tyskland. Närmare sagt Bremen. Ofta när människor pratar om Tyskland är det om Berlin, München eller Hamburg som jag får höra – mer än sällan handlar det om Bremen, om någonsin. Bremen är en vacker stad som förtjänar att få mer fina ord.

Vistelsen i Bremen blir för min del kort, väldigt kort. För i dag ska jag ta mig vidare till Hannover för att se det så kallade ”Niedersachsenderbyt”, ett derby som inte många här hemma i Sverige känner till särskilt väl.

Matchen mellan Hannover 96 och Eintracht Braunschweig i kväll är det första mellan lagen i Bundesliga på 37 år. Förväntningarna är höga från båda hållen som inser vikten av att vinna i kväll. Pressen från fansen är enorm.

Rivaliteten har flera olika sidor. Rent geografiskt finns det liknelser med närheten som i ett Revierderby mellan Dortmund och Schalke där städerna ligger nära varandra och kommer från samma region. Både Braunschweig och Hannover kommer från Niedersachsen.

När det 1963 skulle väljas vilket av lagen som skulle få spela i Bundesligas första säsong föll valet från DFB (det tyska fotbollsförbundet) på Braunschweig, även om många faktorer talade för Hannover. Detta var en stor besvikelse för Hannover som menade på att Braunschweig kunde tacka sin goda relation till DFB för platsen.

I det vardagliga livet finns det motsättningar enligt vissa boende i områdena. Författaren Andreas Buchal som skrivit en bok om ämnet, berättade att han ofta i Hannover blir kallad för en ”jävla Braunschweigare” och att hans vänner från Braunschweig inte kunde för att han skulle studera i den ”förbjudna staden” Hannover.

Historiskt har det funnits schismer mellan städerna sedan flera hundra år tillbaka. Under medeltiden var Braunschweig den betydligt viktigare staden än Hannover. Under 1700-talet förlorade Braunschweig sin politiska makt, medan Hannovers härskare blev utnämnd till kurfurste. När Hannover 1866 blev utnämnd till preussisk provinshuvudstadt övertog staden också spetsen för vetenskap framför Braunschweig. Från där var Hannover stad nummer ett, medan Braunschweig hamnade på plats två i regionen och efter det andra världskriget blev Hannover delstatshuvudstad i Niedersachsen.

Inför matchen har oron för våldsamma inslag varit stor och 1000 poliser är inkallade för att upprätthålla ordningen på och utanför arenan. Hannover har höjt antalet ordningsvakter från det normala 580 till 700. Enligt polisen väntas runt 850 sedan tidigare kända huliganer till mötet i kväll.

Alla parter har dock talat med en optimism inför kvällens match. Barnfamiljer ska kunna gå dit utan att känna oro. Trots att Hannover hade kunnat sälja runt 80 000 så valde man att dra ned på antalet biljetter och hade inte 1800 av sina ordinarie biljetter till salu.

Eintracht Braunschweig mötte för några veckor Wolfsburg i Niedersachsenderby, men det är detta möte som räknas som det riktiga. Många Braunschweigsupportrar talar om att en vinst i dag skulle rädda en säsong, även om klubben i slutändan skulle få lämna Bundesliga.

Som ni förstår så är jag verkligen, verkligen taggad inför kvällen. Vilken fotbollsupplevelse jag kommer att få vara med om. Två lag som formmässigt svajar men där Braunschweig kommer med en vinst i ryggen talar för en jämn tillställning. Jag är en dålig tippare men med tanke på hur bra Hannover har varit på hemmaplan denna säsong så tror jag att de vinner i slutändan, med 2-1 – det låter bra.

Publicerad 2013-11-08 kl 09:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons