Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vad historien har lärt tyskarna

Efter 12 år är det åter igen dags för Tyskland att spela en VM-final. För 12 år sedan blev det förlust med 2-0 mot ett Brasilien med en fantastisk Ronaldo på topp. Denna gång möter man Argentina på Maracana, brassarnas hemmaplan. Då var tyskarna outsiders, den här gången är tyskarna favoriter.

”Vi har respekt, men känner ingen oro”

Mycket inför matchen har för Tysklands del handlat om favoritskapet inför finalen. Hur Tyskland ska hantera pressen och trycket som kom med storsegern (7-1) mot hemmanationen Brasilien. Ingen i det tyska laget har förnekat favoritskapet, men ingen har heller talat om en enkel seger i finalen. Tyskarna har respekt för Argentina, ser deras kvalitéer både på det individuella planet och som lag, men tyskarna känner ingen oro utan litar på sin egen förmåga att hantera situationen. Förbundskapten Löw har varit tydlig med att tyskarna inte tar ut något i förskott. Det är minst 90 minuter kvar att spela och även om insatsen mot Brasilien var strålande, så är det en helt ny match imorgon.

Sepp Herbergs visdomar

För 60 år sedan vann Tyskland sitt första VM-guld någonsin. ”Undret i Bern” har präglat den tyska fotbollshistorien minst lika mycket som VM-bronset 94 har präglat den svenska. Då styrdes det tyska landslaget av den enkle, fotbollsälskande mannen Sepp Herberger som kämpat i årtionden för att få styra det tyska landslaget. Herberger var ingen politisk man, utan för honom handlade livet bara om fotboll. Han ogillade att bli involverad i den nazististiska propagandan och gjorde allt för att få sina spelare att undvika krig på de olika fronterna. Han tänjde på reglerna helt enkelt. Men vad Herberger i många fall har blivit ihågkommen för är sina lakoniska citat, citat som fortfarande präglar den tyska fotbollen. ”Bollen är rund och matchen 90 minuter”, ”Nästa match är alltid den svåraste”, ”Den snabbaste spelaren är bollen” – alla citat från Herberger och ibland behöver fotboll inte vara svårare än så. 1954 hoppades Herberger på oväder, rusk och regn för att hans fysiskt starkare Tyskland kunde slå ett Ungern anförda av Puskas som bara skulle vinna turneringen. Hans önskningar gick i uppfyllelse, matchen spelades på en regntung och lerig plan, och pragmatiken Herberger är sedan dess en av de största inom tysk fotboll. Löw har garanterat förberett sina tyskar till fullo inför matchen ikväll, men ibland måste man komma ihåg att ”bollen är rund och matchen 90 minuter”, mer än så behöver fotboll inte vara.

Ta inte ut något i förskott

När Tyskland vann sitt andra VM-guld var det ett Tyskland som stod i skuggan av turnerings lag, vilket var Holland. 1974 var det Holland anförda av Cruyff och Neeskens som bara “skulle vinna titeln”, åtminstone i deras egna ögon. Holländarna med sin ”totalfotboll” hade kört över allt motstånd (förutom Sverige) fram till finalen där man ställdes mot ett Västtyskland som förlorat en mentalt krävande match mot Östtyskland men i övrigt genomfört en stabil turnering. Inför matchen var holländarna säkra på att man skulle ta hem segern, något som de inte gjort en hemlighet av utan med glädje uttalade sig om i media. Detta blev rejäl tändvätska för tyskarna. ”Holländarna betedde sig som om de redan hade vunnit. Sakerna de sa inför finalen var den bästa motivationen för oss”, sa den klassiske anfallaren Gerd Müller och målvakten Sepp Maier fyllde i: ”Inför finalen kommer jag ihåg att de [Holland] spelade ”Tulips from Amsterdam”. Jag tänkte, vi kommer att plocka de där tulpanerna.” Holland fick en drömstart efter ett straffmål i den andra minuten av Neeskens. Men tyskarna, som var fulla av motivation efter snacket inför matchen, vände på steken efter ett straffmål av Paul Breitner och Gerd Müllers sista mål i landslagströjan. Tyskarna vann med 2-1 i en match som Holland bara skulle vinna. Ikväll är det Tyskland som enligt många ”bara ska vinna”, men man får inte ta ut något i förskott. Fråga bara Holland.

Ha lite tur

Den tredje finalsegern och den senaste för Tyskland var VM 1990. Då ställdes just Tyskland och Argentina mot varandra i en final som i många fall nämns som den tråkigaste och sämsta VM-final som någonsin har spelats. Ett Tyskland med Franz Beckenbauer som förbundskapten hade tagit sig hela vägen till finalen utan att imponera särskilt mycket. Faktum är att i efterhand är landslaget från 1990 sett som ett av de kvalitativt sämre (åtminstone på pappret) landslagen som Tyskland någonsin har skickat till ett VM, även om laget innehöll ett gäng antal stjärnor som Matthäus, Littbarski och Klinsmann. I en match som innehöll nästan inga chanser överhuvudtaget så blev Tyskland tilldelade en straff i den 85:e minuten som Andreas Brehme slog in. Brehme sa efter matchen att straffen var feldömd men det målet räckte för att Tyskland skulle säkra titeln. Segern 1990 går inte till historien som den mest välspelade eller vackraste, utan det var Tyskland som hade turen att få en straff som de förvandlade till ett segermål. Mer behövdes inte. Ibland är fotboll inte svårare än så, ibland behövs det bara lite tur.

Skriv historia

Skillnaden mot tidigare mästerskap är att de tyska spelarna har en annan segermentalitet än tidigare. Bayern Münchens Champions League-vinst förra året kan mycket väl vara det som får Tyskland att vinna VM i år. Denna tyska generation med Lahm, Schweinsteiger med flera var fram till Champions League-segern sedd som en ”förlorargeneration”, så är det inte längre. Tyskland jagar ”der vierte Stern” (den fjärde stjärnan) att kunna sätta på sin landslagströja. Det var 24 år sedan senaste som den tredje tillkom och det är dags för den fjärde. Hela Tyskland och hela Brasilien står bakom det tyska landslaget. Förutsättningarna finns där, nu handlar det bara om att ta chansen.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-07-13 kl 11:42

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons